Најомилено чоколадо?

  • Креатор на темата Креатор на темата влатко
  • Време на започнување Време на започнување

Која ви е омилена чоколада зошто?


  • Вкупно гласачи
    921
Обожавам црно чоколадо, сакам и обично млечно, но црното некако по ми е мерак кога го јадам. Иначе од чоколадите Милка, и поранешните Nestle ми беа едни од најдобри (сега веќе не ги произведуваат). Тоблероне исто така е врв, а и погореспоменатиот Ритер Спорт е неверојатно. Тука некаде ми се и Дорина, и сите чоколадни десерти од Краш. (y)
 
Пред некој ден во Тинекс налетав на овие и ме повлече позната етикета(ги имаше во Spar таму мислам :confused: и ми остана фотомеморија...).Доста ефтини, а многу добри.3 во 1 = 100 денари.


Duca degli Abruzzi
http://www.allbrandwin.com/mangiami/ducadegliabruzzi.asp?tipo=dda
35.jpg
images
41.jpg

Пробајте, многу се добри.Ако не ги најдите на рафт со чоколади побарајте кај саламите, си имат Тинекс навика за такви забушавки со промоции :sneaky:
 
Пред некој ден во Тинекс налетав на овие и ме повлече позната етикета(ги имаше во Spar таму мислам :confused: и ми остана фотомеморија...).Доста ефтини, а многу добри.3 во 1 = 100 денари.


Duca degli Abruzzi
http://www.allbrandwin.com/mangiami/ducadegliabruzzi.asp?tipo=dda
35.jpg
images
41.jpg

Пробајте, многу се добри.Ако не ги најдите на рафт со чоколади побарајте кај саламите, си имат Тинекс навика за такви забушавки со промоции :sneaky:


со вкус на кафе ?
 
Ја бајаги сакам чиклолата, секакви ги јадам, но, понекогаш и си правам дома, еве ви една рецепта за чиколатце:

@Величествената

Пошто си по блакцето (а и пицата кај Гиго), да му напрајш на мануко едно вакво чиколатце за енергија и долга љубав (и бапни ја рецептава плиз на Наташа РММ, да се фали пред комшиите и турци) Тенкс :):):)

Кој и да го прај - ќе зејш вода и шеќер во подлабока пајна и ќе го вариш да врие (да фрла кључ по прилепцки) додека не стане еднолична,еднообразна, и сообразително комактна :)
Ќе го тргниш од огно и ќе му наклајш путер. Па јово (не брамс од 103ка) наново на оган, ама на тивко.
Ко ќе се истопи путеро (нормално несолен, ебаго) се додаа млечен прав или нашки млеко у прав (никако Хумана или лактовит, од оној нормалниот :)), какаВно и ванила екстракт.
Се меша дур не се запоти г'зо еднакво ко и челото и додека се не се стокми и напрај еднакво и подеднакво сомешано и сотаквено.
Истај го и остај го да се олади пак. Е де, неколку минути де. Наклај малкуцка од путерот на рацете, шапите или дланките, кој како милува и шо чоек е.
Подземи малкуцка од змезата и напрај ги во тркалца, ѕвездичи ако си од она гејоњ или во коцки или правоаголници ако си стрејт. завиткај ги во онаа, специЛајна хартија за да не се испозалпат, мрсничка ја викаа. Или во шарена ако си од она гејоњ и ако си од нив, однак и панделки клај им (ама клај си и на онаквото, да се знајт за то :))
Мојт и суо грозје или лешњаци да се клаат у праењето колутиќи, коцки, квадрати и то. За гејоњ шо тие сакаат де, шо знам ја не сум од ними, здрав сум.

И така натака...мрморецот (а не гејоњ) ја виткаше чиколатата.

А ќе забраеф, состојките, хехехе:

Четврт шоља какавно
200 грама млечен прав, млеко во прав де.
1 шоља шеќер
полојна шоља вода (чешмовача, не мора Јамнница или Јана, а никако пелистерка стил)
четврт (бурек не) шоља путер (несолен)
полојна лајче (мала лажичка) екстракт од ванила (некој грешно го вика есенција од ванила или ексенција, не, не се вика така, речли го екстракт да нема збунка)
Суо грозје или лешњаци по желба, ама без претерВање. Шо остане уз коњакот топ иде.

Благодариме
--- надополнето: 6 октомври 2012 во 20:14 ---
А и со г-дин Усул, или оња дечконо Исаф (а кој се тие двајца уште незнам, изглеа се од Гостивар) да не се здебелите, оти ФфффФкусно е.
--- надополнето: 6 октомври 2012 во 20:27 ---
Шоља = 150тина милилитри
Лајца = супена лажица
Лајче = мала чаена лажичка.

И па, одокативна метода е најарна, се е Фкус. Во некои понекад стаа,м малку чили прашаче, а бе сексот е после забеган на чиколато со чили вкус :):)
 
со вкус на кафе ?
Само овие две беа обична млечна и лешници.Милка да јадат (надополни ја реченицата) многу подобри беа овие.
 
Jas si pravam sam cokolado :D
Zemate cokoladi za gotvenje(crna so sto poveke kakao) gi topite na parea , malce maslo i malku mleko .Istopenata smesa ja stavate na tavce oblozeno so najlon a nad nea stavate ekspandiran oriz ili lesnici , suvo grozje , kora od portokal (odnosno se' sto ke vi se najde). Ja stavate vo frizider i potoa si grickate. Mnogu e ubavo :)
 
Пред некој ден пробав милка со лешници и грозје и многу ми се допадна:)
 
Милка со бисквита. Некни баш пробав за прв пат со бисквита, посакав вкусот да трае вечно :) но од друга страна, шмекот за наредна средба сега е поголем
 
кога сме кај чоколадите да ве прашам да не знаете бомбони моцарт кај има у скопјево :cautious:
 
Ко бев Виена купив едно пакетче срце ме боли. Имам уште едно бомбонче колку за украс, ќе ти го дадам колку да пробаш :icon_lol:
 
Вибам, топени лешници???
АКо седнеш и топиш лешници:
1. ќе прегорат
2. нема да се стопат

Е сеа, шо клаваат:
1. масло/путер (иако по'рно е да се каже масло или маргарин, ебаго, пошо е растение, а путер е од животињи)
2. екстракт (не навлегувам по кој пат е добиен)

Значи, нема топени лешници, туку има ФФФФКУУУС на лешници, ама "топени" оти ако напишат, чоколадо со топено масло од лешници ретко кој ќе го купи.

Се е то (г)(х)емија (г на руски, х на нашки) со куп адитиви за да ве навлечат.

Е сега, ако земеш лешЊаци, ги сомелеш во ситна прав (можеш и на 221 степен по другар и на нивес, или на 440некаде фаренхајти) со постепено додавање вода која испарува и постојано мешање, да добиеш самопрајски "топени лешЊАЦИ" односно после малку така мака, да се здобиеш со природен (ако не се прскани) екстракт и масло од лешЊаци, кое подоцна ќе си го туриш во самопшрајското чиколато.

Имам рецеп(т) за ова, ама ме мрзи да го пишувам, Мики ме чека на религија, а и никој од вас нема да го направи, мака е и потоа треба да се луфтира малкуцка кујната.

Оти верувале или не, лешниците кои се процесираат термички за да се истаи маслото од ниф и да се екстрактира екстрактот, СМРДАТ.
Ама после цела мака фкусно е чиколатцето, се клава и во кафе, а и на леп со мед иде.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom