Најомилено чоколадо?

Која ви е омилена чоколада зошто?


  • Вкупно гласачи
    920
Член од
23 јуни 2008
Мислења
4.002
Поени од реакции
4.245
Обожавам црно чоколадо, сакам и обично млечно, но црното некако по ми е мерак кога го јадам. Иначе од чоколадите Милка, и поранешните Nestle ми беа едни од најдобри (сега веќе не ги произведуваат). Тоблероне исто така е врв, а и погореспоменатиот Ритер Спорт е неверојатно. Тука некаде ми се и Дорина, и сите чоколадни десерти од Краш. (y)
 

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.166
Поени од реакции
18.212
Пред некој ден во Тинекс налетав на овие и ме повлече позната етикета(ги имаше во Spar таму мислам :confused: и ми остана фотомеморија...).Доста ефтини, а многу добри.3 во 1 = 100 денари.


Duca degli Abruzzi
http://www.allbrandwin.com/mangiami/ducadegliabruzzi.asp?tipo=dda

Пробајте, многу се добри.Ако не ги најдите на рафт со чоколади побарајте кај саламите, си имат Тинекс навика за такви забушавки со промоции :sneaky:
 
Член од
7 декември 2011
Мислења
283
Поени од реакции
83
Пред некој ден во Тинекс налетав на овие и ме повлече позната етикета(ги имаше во Spar таму мислам :confused: и ми остана фотомеморија...).Доста ефтини, а многу добри.3 во 1 = 100 денари.


Duca degli Abruzzi
http://www.allbrandwin.com/mangiami/ducadegliabruzzi.asp?tipo=dda

Пробајте, многу се добри.Ако не ги најдите на рафт со чоколади побарајте кај саламите, си имат Тинекс навика за такви забушавки со промоции :sneaky:

со вкус на кафе ?
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Ја бајаги сакам чиклолата, секакви ги јадам, но, понекогаш и си правам дома, еве ви една рецепта за чиколатце:

@Величествената

Пошто си по блакцето (а и пицата кај Гиго), да му напрајш на мануко едно вакво чиколатце за енергија и долга љубав (и бапни ја рецептава плиз на Наташа РММ, да се фали пред комшиите и турци) Тенкс :):):)

Кој и да го прај - ќе зејш вода и шеќер во подлабока пајна и ќе го вариш да врие (да фрла кључ по прилепцки) додека не стане еднолична,еднообразна, и сообразително комактна :)
Ќе го тргниш од огно и ќе му наклајш путер. Па јово (не брамс од 103ка) наново на оган, ама на тивко.
Ко ќе се истопи путеро (нормално несолен, ебаго) се додаа млечен прав или нашки млеко у прав (никако Хумана или лактовит, од оној нормалниот :)), какаВно и ванила екстракт.
Се меша дур не се запоти г'зо еднакво ко и челото и додека се не се стокми и напрај еднакво и подеднакво сомешано и сотаквено.
Истај го и остај го да се олади пак. Е де, неколку минути де. Наклај малкуцка од путерот на рацете, шапите или дланките, кој како милува и шо чоек е.
Подземи малкуцка од змезата и напрај ги во тркалца, ѕвездичи ако си од она гејоњ или во коцки или правоаголници ако си стрејт. завиткај ги во онаа, специЛајна хартија за да не се испозалпат, мрсничка ја викаа. Или во шарена ако си од она гејоњ и ако си од нив, однак и панделки клај им (ама клај си и на онаквото, да се знајт за то :))
Мојт и суо грозје или лешњаци да се клаат у праењето колутиќи, коцки, квадрати и то. За гејоњ шо тие сакаат де, шо знам ја не сум од ними, здрав сум.

И така натака...мрморецот (а не гејоњ) ја виткаше чиколатата.

А ќе забраеф, состојките, хехехе:

Четврт шоља какавно
200 грама млечен прав, млеко во прав де.
1 шоља шеќер
полојна шоља вода (чешмовача, не мора Јамнница или Јана, а никако пелистерка стил)
четврт (бурек не) шоља путер (несолен)
полојна лајче (мала лажичка) екстракт од ванила (некој грешно го вика есенција од ванила или ексенција, не, не се вика така, речли го екстракт да нема збунка)
Суо грозје или лешњаци по желба, ама без претерВање. Шо остане уз коњакот топ иде.

Благодариме
--- надополнето: 6 октомври 2012 во 20:14 ---
А и со г-дин Усул, или оња дечконо Исаф (а кој се тие двајца уште незнам, изглеа се од Гостивар) да не се здебелите, оти ФфффФкусно е.
--- надополнето: 6 октомври 2012 во 20:27 ---
Шоља = 150тина милилитри
Лајца = супена лажица
Лајче = мала чаена лажичка.

И па, одокативна метода е најарна, се е Фкус. Во некои понекад стаа,м малку чили прашаче, а бе сексот е после забеган на чиколато со чили вкус :):)
 
R

Rigel Kent

Гостин
Jas si pravam sam cokolado :D
Zemate cokoladi za gotvenje(crna so sto poveke kakao) gi topite na parea , malce maslo i malku mleko .Istopenata smesa ja stavate na tavce oblozeno so najlon a nad nea stavate ekspandiran oriz ili lesnici , suvo grozje , kora od portokal (odnosno se' sto ke vi se najde). Ja stavate vo frizider i potoa si grickate. Mnogu e ubavo :)
 
Член од
2 јули 2010
Мислења
4.625
Поени од реакции
5.678
Пред некој ден пробав милка со лешници и грозје и многу ми се допадна:)
 

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.634
Поени од реакции
31.848
Милка со бисквита. Некни баш пробав за прв пат со бисквита, посакав вкусот да трае вечно :) но од друга страна, шмекот за наредна средба сега е поголем
 
Член од
12 декември 2010
Мислења
10.570
Поени од реакции
11.588
кога сме кај чоколадите да ве прашам да не знаете бомбони моцарт кај има у скопјево :cautious:
 
Член од
12 август 2010
Мислења
2.890
Поени од реакции
906
Ко бев Виена купив едно пакетче срце ме боли. Имам уште едно бомбонче колку за украс, ќе ти го дадам колку да пробаш :icon_lol:
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Вибам, топени лешници???
АКо седнеш и топиш лешници:
1. ќе прегорат
2. нема да се стопат

Е сеа, шо клаваат:
1. масло/путер (иако по'рно е да се каже масло или маргарин, ебаго, пошо е растение, а путер е од животињи)
2. екстракт (не навлегувам по кој пат е добиен)

Значи, нема топени лешници, туку има ФФФФКУУУС на лешници, ама "топени" оти ако напишат, чоколадо со топено масло од лешници ретко кој ќе го купи.

Се е то (г)(х)емија (г на руски, х на нашки) со куп адитиви за да ве навлечат.

Е сега, ако земеш лешЊаци, ги сомелеш во ситна прав (можеш и на 221 степен по другар и на нивес, или на 440некаде фаренхајти) со постепено додавање вода која испарува и постојано мешање, да добиеш самопрајски "топени лешЊАЦИ" односно после малку така мака, да се здобиеш со природен (ако не се прскани) екстракт и масло од лешЊаци, кое подоцна ќе си го туриш во самопшрајското чиколато.

Имам рецеп(т) за ова, ама ме мрзи да го пишувам, Мики ме чека на религија, а и никој од вас нема да го направи, мака е и потоа треба да се луфтира малкуцка кујната.

Оти верувале или не, лешниците кои се процесираат термички за да се истаи маслото од ниф и да се екстрактира екстрактот, СМРДАТ.
Ама после цела мака фкусно е чиколатцето, се клава и во кафе, а и на леп со мед иде.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom