Најголемо македонско дерби

• Креатор на темата Креатор на темата Паспарту
  • Време на започнување Време на започнување
Fudbalsko derbi se smeta ako ima dolga tradicija, a ne kako so si misli nekoj deka 5 godini se dovolno za eden natprevar da bidi najgolemo derbi.Treba i tatkovcite i dedovcite nasi da se palele na toj natprevar.Fudbalsko derbi-najgolemo ne e rivalstvo od osamostojuvanjeto na Makedonija do denes ili poslednive nekolku godini.Takvoto rivalstvo prosledeno so najmnogu publika i dolga tradicija postoelo pomegu ekipite na Vardar i Pobeda uste vo vremeto koga vo Makedonija ne postoele denesnive navivacki grupi.Partizan i Zvezda stanaa rivali od ko se rasturi Jugoslavija ili Dinamo i Hajduk??????Po neznam koj pat kazuvam,ako ne veruvate prasajtegi postarite.Tuka se isto taka ekipite na Bregalnica-Stip, a donekade i Pelister-Bitola i mozi uste nekoj.Zalno e so ova rivalstvo se gubi postepeno.Edinstveno koe uspea da se zadrzi do odredena mera e rivalstvoto ponegu Komiti-Ckembari koi realno se zadrzaa i kako navivacki grupi(ne vo celost).Od ponovo vreme mene najsilen vpecatok mi osntavia natprevarite megu Vardar-Sloga(strasen ambient imase).:smir:

Пелистер - Вардар
Најголемо дерби во Македонија, кое било и ЌЕ биде и во иднина !!!
Друго дерби е и дербито на Пелагонија т.н. Пелагониско дерби
Пелистер - Победа
А најголемо градско дерби е Тетекс - Шкендија

Тетекс-ШКЕНДИЈА

Вардар-ШКЕНДИЈА

-Во последниоте години на овие утакмици има најмногу тензии , инциденти , публика , и се друго!

Тетекс-ШКЕНДИЈА

Вардар-ШКЕНДИЈА

-Во последниоте години на овие утакмици има најмногу тензии , инциденти , публика , и се друго!
Оф топик:
Која црна шкендија бре беднику , за да биде дерби меч треба да има утакмици што во минатото биле интересни , а кое минато го има шкендија ? у планина горе што играле со кривогаштани ?
Он топик : Вардар-Пелистер

Оф топик:
Која црна шкендија бре беднику , за да биде дерби меч треба да има утакмици што во минатото биле интересни , а кое минато го има шкендија ? у планина горе што играле со кривогаштани ?
Он топик : Вардар-Пелистер

Не знаеш ништо и не ја знаеш нашата Историја!

Ако , тогаш ... да не беше оваа Шкендија нема ни да имаше ни навивачи , ни инциденти , и интересни натпревари .

Едноставно , освен вардар , и напредок до некаде дома , другите се Хаос , без публика , нема смисла!

Тетекс-ШКЕНДИЈА

Вардар-ШКЕНДИЈА

мерило за дерби натпревар ти се тензиите и инцидентите ?! фино....

Пелистер - Вардар

Pelister- Vardar.
Ama kako se zaglaveni nasive vo vtora ke treba da pisi me
BESE PELISTER -VARDAR!!

Дефиниција за дерби е средба на ривали од ист град или регион.Така да иаку најголемо и најтрадиоционално е ривалството помеѓу Вардар и Пелистер......тоа не е дерби.Како значајни дерби средби во Македонија може да бидат Вардар - Слога, Тетекс - Шкендија и во последно време малце подзаборавено и дерби кое изумира според мене Пелистер - Победа.

Дефиниција за дерби е средба на ривали од ист град или регион.Така да иаку најголемо и најтрадиоционално е ривалството помеѓу Вардар и Пелистер......тоа не е дерби.Како значајни дерби средби во Македонија може да бидат Вардар - Слога, Тетекс - Шкендија и во последно време малце подзаборавено и дерби кое изумира според мене Пелистер - Победа.

Па не е баш така. Точно е дека градското дерби има посебна еуфорија, поради навивачите пред се наоѓаат самите живеејќи близу едни до други, но несекогаш градското дерби мора да значи и дерби број 1 во државата. Динамо-Хајдук знаеме сите какво дерби е. Динамо е од главниот град, Хајдук од сосема спротивниот крај, но тоа е најголемо дерби во Хрватска. Пример во Италија дерби на Италија е Јувентус-Интер. Во Шпанија се знае кое е, немора да го спомнам нели.
Те сфаќам што сакаш да кажеш, дека градско дерби е малку посебно, дека има посебен шмек, се согласувам до негде со тоа, само те поправам. Понекоган самите навивачи го прават дербито (или не го прават ако единиот клуб ги нема истите), односно нивното ривалство. Пример и Вардар-Работнички велат дека е градско дерби, но ние како навивачи знаеме колку и дали е дерби на трибините. Никогаш нема да биде на тоа поле дерби затоа што Работнички нема навивачи.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom