- Член од
- 14 август 2018
- Мислења
- 5.422
- Поени од реакции
- 12.402
Барав во search, сме пишувале уназад за ова со објаснувања со се, ама не ми дава..Pa nova stara serija imaat druga oznaka? Pustiv link ovaa e skros istata oznaka. Od hidroset mi kazaa deka ovie za prv pat im stignale proletva i im bile najprodavani od japancite sto gi nudat
Автоматски споено мислење:
Nego ne razbiram na eurovent kako se citaat podatocive. Na -7 e maks kapacitet na taa temperatura na primer
Ph @ -7°C
3.18 kW
COP @ -7°C
2.80
A na +2 i +7 so se tie vrednosti? Obicno neli ko so mi teknue proizvoditelite maks snagata na greenje ja proektiraat na +7
I na eurovent sto tocno znaci slednovo i za koja temperatura?
Heating Average Climate
Pdesignh
3.60 kW
SCOP
4.60
Во кратко, да го тргнеме еуровент настрана, оти он само потврдува што вели производителот.
А тоа во твојот случај е пдизајн од 3.6kw со скоп 4.6 (небитно за која клима е!)
Ти кажува самиот производител да ја купиш таа клима, ако твојот простор има топлински загуби од 3.6кв и си во умерена зона!
Истиот тој простор на +7 ќе има помали загуби, што е природно. Еве ќе речеме дека бара 2кв на +7ц.
Ако залади на +2ц, загубите ќе се зголемат на 2.5кв, (што е нормално нели?)
Ако залади надвор до -7ц, загубите на просторот ќе станат 3.6кв!
И за умерена зона се зима просек, (од памет сега тропам): 50 часа на -7, 100 часа на -2ц, 200 часа на плус 2, 400 часа на +7
Ова за цела грејна сезона утврдено со некој правилник, и според потрошњата на климата на секоја од овие точки по часови се добива сезонски коефициент на ефикасност, тако звани SCOP! Или потрошена енергија наспрам предадена топлинска енергија. И ако е над 4.5 е А со два плуса, ако е над 5 е А+++, ако е над 4 до 4.5 е А+ и така…
Што е битно во муабетов… ако климата ти е примарно(едино) грејно тело, мораш многу да пазиш и да ја ставиш во простор со загуби за кои и е предвидена! Тоа е тој фамозен pdesign!
Во случај да промашиш… ќе филозофираме тука зошто нема да те грее, или премногу дефростира, или не знам што ќе бараме резервните капацитети кај и се…