Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Auuuu so 3-4min. sto ke puzir nemalo da stopli.Kako dojde do zaklucok.Znaci tvojata koga ke pravi 2 sati puza e so 2c od zadadenata nad i da spusti 1c pod zadadenata e dobro, a ovaa Toshibava so 5 min.pauza necinela.Odma sakate od glusec da go predimenzionirte slucajot kako mecka da go pretstavite.
Pa covekot nigde ne rece deka ne toplela,samo prasa dali e normalo da pravi DF na 40 min.

Pod gumickite ima otvor,samo momentalno e mazen i ti izgleda kako metal,a fakticki e mraz.Koga ke se istop ke vidis rapapavost na dopir ,toa se lamelite od izmenuvacot.
Toshiba go predvidela i ova,i zatoa se preporacuva da se izvadat gumickite i luleto navreme da ne dojdi do zamrznuvanje na ovie otvori.
Ti preporacuvam utre so fen ubavo otvorigi ovie ovori,da se proodni za slobodno da si teci vodata.Vnimavaj na ladnovo luleto e kruto,da ne ti pukni.
Kko sto ti kaza Najubav,raboti probaj so 50 ,a posle i so 75% na ogranicuvanje na kompresorot,vidi kako e najpovolno.
Jas mojava ja rabotam vo 50% da ne go sili kompresorot,ama e posnazna.
So G-tech grejs 20m2 i zatoa ne pravi tolku DF,a ne radi grejacot.
I na Toshbata da i stavime grejac,pak isto ke si pravi df,grejacot nema da ti gi namali ciklusite na DF.
Ti preporacuvam,ako e posleden sprat vo idninna da stavis brem 20cm tervol na tavanot. ke zastedis 40% od toplotnite gubitoci.
Imas strasni gubitoci.

Malku si senka kolozova ovde na forumot ja falis samo tvojata Tosiba pravela defros na eden ipol saat epa ok e mojava 7kw pravi defros na 3 do 4 casa i toa potrosuvackata dostigne i nad 3500w no trae tocno 3 minuti nadvor polna kofa voda se napuni pa staviv podolgo crevo da tece od tarasata vo dvorot e zimskiot ovoj laden period si e koristam kako sto treba eve si trosi okolu 1100w a toa sto se gasi pa cekas da se vkluci e reseno so vjlucuvanje na klimata vo test mode na 350w na 550w i na 900w i nema isklucuvanje. A tipce zosto mu zamrznala tacnata i sega orkanski suguci nadvor visat od klimata e da e jmalo greac koj trosi okolu 150w na minus 1 stepen vodata nemala da zamrznuva ke si e tecela normalno a spored tebe normalno e da pravi defros na 30 do 40 minuti ova isto kako on of klima da ima a ne Tosiba vikas mraz e pod gumickata sigurno koga pravi defrost voda od site strani tece neka stavi plinsko pod klimata i neka e odmrzne a ti mu preporacuvas so FEN da e odmrznuva hahahaha ubav sovet da e imalo greac nemalo e da zamrzne.
Pozdrav

Последно уредено:
Dali znae nekoj kako se resetira power meterot od Aubess smart wifi stekerot? Nabaviv od ali 2 parcinja, no gi testirav kako merat i rabotat na poveke uredi i mesta, pa sega sakam vrednostite vo power energy meterot da se resetiraat, za da postavam eden na klimata da vidam kako odi potrosuvackata?

Sosema normalno.Raboti na maksimum da go nadoknadi izgubenoto i odi vo defrost.Podimenzionirana e za postorot i zatoa pravi pocesto.
Izvadi gi gumickite od dolnata strana na nadvoresnata edinica, da istekuva vodata poslobodno.Zamrznato ti e crevoto i luleto.
I mojata od 24btu Toshiba Sorai na cas i pol pravi defrost,a ja rabotm na 50% opteretuvanje na POV-SEL.Ne kreva poke od 1300w od mreza.Ako pustam na 100% capacitet na sekoj sat ke pravi df.Vlaznosta e nadvor 99%.
Zagrevam 40m2 i plus vo kuka sredno izolirana.Tret den e so 99% vlaznnost.
Normalna rabota.
Site klimi sega se so DF na ovaa magla.Ne se sekiraj sto e zamrznata.Taa i so stalktiti raboti i na preku -15c.
Klima od 5.5kw, pretpostavuvam 1.5T, da ti bila poddimenzionirana za prostor so golemina od 40m2, preptostavuvam so volumen od ne povekje od 100m3.
Ako e taka togas edno goooolemo bravo za Toshiba, a ako ne e taka togas mislam deka treba da prestanes da treses zeleni.

Ве молам препорака за клима инвертер за греење 40 квадрати простор,куќа без изолација само има пвц прозори.

Ве молам препорака за клима инвертер за греење 40 квадрати простор,куќа без изолација само има пвц прозори.
40m2 otvoren celosen prostor ili 2 prostorii ?

Bidejki e bez izolacija dokolku e eden prostor vo tie 40m2 treba 5.5kw klimatizer

Zavisi kolkav budzet imas za klimatizer

Без изолација мислев на обична фасада без стиропор ...затоа побарав мислење бидејќи немаме искуство со клими за греење.

Sent from my KSA-LX9 using Tapatalk

18ka (5.5kw)nema li da bide predimenzionirana i ke raboti pali gasi. Neka bara 3.5ka koi mozat da rabotat do 45kvadrati.

Не се секирај, од Грее и 3.5кв работат он офф, за 5.5кв нема што да се сомневаш, се подразбира дека ќе работат он офф.

Dali znae nekoj kako se resetira power meterot od Aubess smart wifi stekerot? Nabaviv od ali 2 parcinja, no gi testirav kako merat i rabotat na poveke uredi i mesta, pa sega sakam vrednostite vo power energy meterot da se resetiraat, za da postavam eden na klimata da vidam kako odi potrosuvackata?
Ne e odgovor na tvoeto prasanje ama eve uste edno povrzano so istiot brend

Zemav meraci na temperatura od istiot brend Aubess, i gi postaviv naokolu po doma ama naiduvam na nekolku problemi.
1. Sporedeno so drug termometar so go imam po doma pokazuvaat poniska temperatura so greska od 1-1.5 stepeni (ne deka mi menuva nesto, ama moze imaat nekojnacin da se podesat podobro)
2. Merat isklucivo na 1 saat, ne najdov nacin da gi podesam merenjeto da bide na pokratok interval, ne mora da e na sekoja sekunda ama barem na 5-10-15 min bi bilo dosta podobro (pokratok interval mi e samo za podobro pretstavuvanje na grafik vo Home Assistant sistemot nisto poveke)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom