Jas i lule i gumici,sve imam izvadeno.Vodata slobodno paga ama mene ne mi e na balkon.Se preporacuva da se izvadeni i gumickite i luleto.Ako i na balkon stavi korito pod klima so odvor od okolu 50mm,pa so podebelo crevo ili cevki da istekuva nadvor od balkonot.Фала за советите, Маглата ја снема и сам се истопи мразот, вистина има два отвори на климата, сега се е растопено и климата работи скоро без дифрост но и времето се промени. Дали да ја оставам вака без гумици (лулето го оставив незнам дали се вади со повлекување надолу или со вртење) или да ги вратам, проблем е што многу вода течи на балконот не дека е проблем тоа но неизгледа добро!
Колку кај една клима влијае во ефикасноста ако работи под мраз или ако нема нафатено мраз колку реално има разлика во двете состојби кај климите?
Автоматски споено мислење:
Фала за советот, климата инаку е 5.5 кв!
Vazno da ja ostavis klimata da dise od dolnot niz del-drenazeni otvori.
Jas vo Bitola i na preku -20 mi raboti vaka i so stalktiti od dolu i nema gajle.Ne krevaj panika nema nikakva opasnost.D-frostot ke si bide normalen,normalno ti e pobrz zaradi golemite topl.gubitoci.Nema potreba od nikakvi greaci.
Efikasnosta ke bide pomala ako gi ima tie greaci,ama tie i bez grci ne mozat da rabottat,ke smznat.
Eden greac na0d 150w kako sto ima Nemsis od 7kv trosi za 5000 casa kolku sto traj grejnata sezon
5000x 0,15=750 KW grejna sezona.
A zamsli jas trosam za cela grejna sezona 1800KW,za cel sprat.
Nema sto da diskutirame okolu toa.
Bez paniki,imas prekrasen ured,samo koga ke si vo moznost naeftino ke te kosta da go izoliras plafonot.
Toa ti e naevtina investicija.
Sekoe dobro!

da si zgotvis na tacnata