Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
@LudPetel тешко оди ама на прав пат си!
Некој ако има сервисно од AEYIѕ нека сподели, човекот сака да знае точното моделче што компресор носи...
Хахахахаха сите патишта ми водат од Кина кон Јапонија :icon_lol:
Автоматски споено мислење:

Vivax AEYIs, Midea Oasis i mdv op king e potpolno istata klima,ama za zal mdv toj model ne go uvezuvaat povejke energo sistem od koga izleze oazis kaj nas
mdv op king според линков(https://mdv-ukraine.com.ua/catalog/626/754-2.html) го има следниов компресор KTN110D42UFZ. Најдов видео и каде што ја отвараат таа клима: https://www.youtube.com/watch?v=uqY7vJTnauw (но не можам да забележам на видеото за кој компресор се работи)

Важно е да се спомене дека Vivax AEYIs и AEYI (без ѕ) се различни клими, па можно е на видеото јас што го пратив да го имаат обичниот AEYI без ѕ со KSN98D64UFZ3, а Vivax AEYIs да го има овој компресоршто го има на украинскиот линк погоре.
Автоматски споено мислење:

Само да додадам, најдено нешто ново.
https://acdirect.co.za/wp-content/uploads/2021/09/Midea-All-Easy-Pro-Inverter-Brochure.pdf на линков може да се види дека Midea Oasis 12ката, има компресор KSN98D64UFZ3. (истиот го има и Oasis 9ката, голема штета што ја нема таа клима во мк, сигурно е предобар deal за спални соби)

Последно уредено:
Jas lani ja zedov 45 000

Attachments

• IMG_6775.jpeg
    IMG_6775.jpeg
    997,5 KB · Прегледи: 36
  • IMG_6774.jpeg
    IMG_6774.jpeg
    511,3 KB · Прегледи: 41
  • IMG_6772.png
    IMG_6772.png
    1,1 MB · Прегледи: 39
  • IMG_6776.jpeg
    IMG_6776.jpeg
    836,7 KB · Прегледи: 40
  • IMG_6777.jpeg
    IMG_6777.jpeg
    607,5 KB · Прегледи: 39
  • IMG_6773.jpeg
    IMG_6773.jpeg
    382 KB · Прегледи: 42
  • IMG_6778.jpeg
    IMG_6778.jpeg
    756,2 KB · Прегледи: 38
  • IMG_6776.jpeg
    IMG_6776.jpeg
    836,7 KB · Прегледи: 42
  • IMG_6779.jpeg
    IMG_6779.jpeg
    709,1 KB · Прегледи: 42
Jas lani ja zedov 45 000
Me interesira dali modulira tolku nisko kako što pišuva so 100W ili e samo mačkanje oči.
Do @LudPetel
Ne gubi vreme so kompresorot. Kompresorite se bitni no istovremeno se proizvodi so ogromen vek na traenje i najretko se rasipuvaat pogotovo ako se od Toshiba. Za dobra klima normalno e da ima dobar kompresor, no toj sam ne može da bide presuden za izbor i dobri karakteristiki na klimata.
Po moe ne e na odmet da pogledaš kakov e motor e na nadvorešnata edinica, dali e so edna ili dve brzini ( na tvojot link pogore od MIDEA-ta se gleda deka e dvobrzinski), što e epten nedovolno za niska modulacija i rabota so poln gas koga treba snaga..... Treba da se baraat motori so invertorska regulacija (beskonečno brzini) ili bar so 4 fiksni brzini, obavezno so keramički lageri.
Vtoro treba da baraš ekspanzijata da bide so EEV (Elektro Ekspanzionen Ventil) so kontinuirana regulacija ili barem so 10 fiksni različni protoka, možna e kombinacija na ednostaven EEV i kapilara ili vo kraen slučaj so tri kapilari edna za ladenje i dve za greenje. Sistemi so samo edna kapilara se mnogu ograničeni.
Treto, no isto tolku bitno se izmenuvačite, da se dvoredni ili ako se ednoredni da se golemi i teški...
Četvrto, što poveće senzori na nadvorešnata edinica toa podobro. Tie se bitni bidejći so merenje na T na nekolku kritični mesta može precizno da se odredat potrebnite pritisoci za podladenje i pregrevanje na freonot, a so toa i dovolno informacii za gradenje na dobar SOFTWARE so koj pak klimata i će raboti dobro.

UPDATE!!! Линкот што сум го објавил вчера со перформанси(конфигурација) за Midea Oasis не е точен. Тоа е друга клима која има слична ознака и на тој начин ме прелажа. Midea Oasis според следниов линк го има компресорот KTN110D42UFZ https://www.ecr-nederland.nl/media/...andleiding/019_service manual for op_2018.pdf

@tzlatko фала ти најмногу на предлозите, но како рекреативец и човек кој почна пред една недела да си бара клима искрено првото и второто мислам дека ми се не next level и веројатно не би знаел да ги препознавам лесно како тебе за што станува збор во дадена клима.
Од друга страна третото и четвртото мислам дека ги сфаќам и мислам дека оваа клима е добра во овие параметри.

Последно што ми се врти е дали е подобро да си меѓу првите меѓу кинезите или меѓу последните меѓу јапонците.

Vivax AEYIs vs Daikin FTXF35D

Последно што ми се врти е дали е подобро да си меѓу првите меѓу кинезите или меѓу последните меѓу јапонците.

Vivax AEYIs vs Daikin FTXF35D
Многу погрешно си ги сфатил работите! Се тоа убаво што си се заинтересирал за клими, и како работат и се…
Ама главната ствар ти прелетала над глава!

Не е битно што имаш закачено на ѕидот, туку дали тоа ќе даде топлина потребна за твојот простор/потреби!
Сега ми шалташ меѓу 2.5ка и 3.5ка на -7! Јапонец вс Кинез!
Огромна грешка во чекори…

Прво види што ќе грееш,и колку топлина ти фали…

Tao e vistinsko rezonuvanje i po mene e pravec vo koj treba da se razmisluva. Sekako ima eden kup korisnici koi se uvereni deka i naeftiniot japonec e podobar od sekoj kinez.
Eve nie site doma sme so XIAOMI telefoni od Note 13 do N 10, posle 20 godini rabota so mobilni toa e mojot izbor na najdobro za najmala cena. Zošto? Pa koristat Amoled ekrani na Samsung, američki procesori QUALCOM, SONY kameri , što treba drugo da e dobar pokraj soliden softver?
Nešto slično e i so klimive.
Ova za prvoto i vtoroto, baš vo ruskite i ukrainskite videa, zborat za motorite na ventilatorite i gi otvaraat i komentiraat za EEV i kapilara. Isto taka gi imaš vo spisokot na delovi vo servisnite upastva. Na primer ako spomenuva kondenzator vo nadvorešnata edinica togaš motorot na na ventilatorot e ednobrzinski naizmeničen i kondenzatorot služi za start na motorot.....

Дечки направив одлуката, нарачана Vivax AEYIs. Следната недела доаѓа :icon_lol:

Добив отприлика околу 5% попуст по телефон и ме убеди тоа дека веќе мислам дека вреди за цената.

Следна недела доаѓа на 25 квадрати со 2 од 4 надворешни ѕидови, пвц прозори, изолација само на еден ѕид плус бетонски ѕидови, а и високо приземје + ходник и тоалет кои ќе биде чатпат отворени (8 квадрати)

Фала на сите што помогнавте во одлуката.

Предлог добри монтери?

Добив отприлика околу 5% попуст по телефон и ме убеди тоа дека веќе мислам дека вреди за цената.

Следна недела доаѓа на 25 квадрати со 2 од 4 надворешни ѕидови, пвц прозори, изолација само на еден ѕид плус бетонски ѕидови, а и високо приземје + ходник и тоалет кои ќе биде чатпат отворени (8 квадрати)

Предлог добри монтери?

So zdravje da se koristi klimatizerot

Spodedi fotografii od vnatresnata nadvoresnata edinica i dalecinskoto koga ke ja montiraat

Predlog za montaza eden od ovie servisi za montiranje

Последно уредено:
Мене ми предложи klimatizer.mk некои дечки од Ѓорче што местеле за него, има некој искуство?

De be komso, gi zaboravi kokoskite, petelot, svinjata i kravite. Me razocara
De be komšo gi zaboravi da gi izbrišeš nekio podatocite na slikite sekoj može da vidi za koj objekt se raboti zatoa ne objavuvaj tugi sliki i ne se kiti so tugi perduvi. Eve moeto dete gi gleda tvoite sliki i mi veli deka imaš gps podatoci za lokacija.

Предлог добри монтери?
Ke bidis prezadovolen od klimata i ke ja preporacuvas na site kulturno fino raboti i mnogu mokna.A za ti e 8kv sto ke bile chat pat otvoreni mozish mozis slobodno da se celo vreme otvoreni i plus uste 15kv bez nikakov problem

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom