Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Najladno bese pred 6-7 godini -25
Ако она што пратив е average од сите години тогаш уште подобро....
Туку, колку време траеше тоа -25 во Делчево, саат-два некое утро пред изгрејсонце или пак цела недела не крена над -25С?
И дали вреди да се купи Нордик или било каков over-size модел за толку "долго"?

Ако она што пратив е average од сите години тогаш уште подобро....
Туку, колку време траеше тоа -25 во Делчево, саат-два некое утро пред изгрејсонце или пак цела недела не крена над -25С?
И дали вреди да се купи Нордик или било каков over-size модел за толку "долго"?
Dobro , nema zima vo Makedonija , kupete si site japanski klimi sto moduliraat na 200w so 29 izduv i uzivajte vo komforot.
Moze taka? :D

A moze i vaka.
Kupete si on-of klimatizer so lepenka inverter i uzivajte vo izduf so temp.od 50c.
Pa ako imate sreka mozi na tem.+5c ke stane inverter,a ako ste baksuz na 0 i pod 0c.
Kako ke se pogode(lotarija).

A moze i vaka.
Kupete si on-of klimatizer so lepenka inverter i uzivajte vo izduf so temp.od 50c.
Pa ako imate sreka mozi na tem.+5c ke stane inverter,a ako ste baksuz na 0 i pod 0c.
Kako ke se pogode(lotarija).
Pa neznam za tvojata klima ama mojata spusta i kreva potrosuvacka po potreba sto ja pravi inverter i istata ja kupiv da me gree a ne da me razladuva so 29 izduv, slobodno neka odi off za toa vreme.

Da rezimirame
-Nejapanskite klimi se on off ne se inverter.
-Vo Makedonija zima nema.
-Niska modulacija pred se pa makar i da ladi.

Po se mi se cini si trazite pricina za dzabe frlenite pari po japonski klimi , pa dremete na forumi kako modulira nisko na +15 nadvoreshna temperatura .

Aj pozdrav.

Просечната температура мислам дека дава лажна слика, а мислам и дека подлажува бајаги. Еден период откога почнав да греам со клими пратев секој ден утринска и дневна и проверував уназад 2-3 дена, секогаш беше корегирана со 5-6 степени повеќе. Имаше периоди кога утринската постојано беше -8 -9 , а после неколку дена ако бараш податоци кажува дека била пример само -1. Исто беше и со дневната, ако била +5-6 степени, после неколку дена останува запишано дека била +9-10 степени. На основа на овие историски запишани температури се прави таа просечна која уопште не одговара на реалноста. А и колку е реална просечна дневна од 31ст. за јули.август кога климите работеа ова лето како зимата скоро нон.стоп на тем. од над 40 степени цело време и ноќна од 30.
Од мое искуство со користење на повеќе клими повеќе од 10 години, ниска модулација вреди за добро изолирани простори. Митцубиши ФХ 12 во стан од 40кв, добра изолација, еднакво на централно греење. Нит се слуша дека работи, ниту се осеќа од кај иде топлината, перфекција.
Тошиба сузуми 13 во куќа, 25кв никава изолација, стара дрвена дограма, минимум 300вати, грее без проблем и на најголеми минуси, малце е побучна внатрешна, многу економична за овие услови, мерено цел период за греење потрошено околу 1.200 кв пред неколку години. У последно време не се замарам многу.
Оваа година ќе прави 11 години греење. Не е чистена никогаш, освен нормално филтри одржување.
Тошиба сузуми16 во стан од 70кв грее без спална околу 55 кв исто одлична, нема мака, малце е шумна али занемарливо колку работа врши.
Куќа 2 спрат 25 кв после 7-8 години заменет панасоник, ѓубре од клима. Ставив аукс 18 ка магаре клима со 47 кила надворешна и 14 кила внатрешна. Огромни загуби поради стара столарија и плоча на таван без никаква изолација, Ставена јануари оваа година, минимум 670 вати максимум 2600 вати, На најладното просечно 800-900 вати работење. Најбитното додека на 1ви спрат тошибата правеше дефрости, оваа не направи дефрост ниту еднаш, предимензионирана за просторот но со 1,4 кг фреон оваа вози до токио без застанување, нема потреба од дефрост.

Pa neznam za tvojata klima ama mojata spusta i kreva potrosuvacka po potreba sto ja pravi inverter i istata ja kupiv da me gree a ne da me razladuva so 29 izduv, slobodno neka odi off za toa vreme.

Da rezimirame
-Nejapanskite klimi se on off ne se inverter.
-Vo Makedonija zima nema.
-Niska modulacija pred se pa makar i da ladi.

Po se mi se cini si trazite pricina za dzabe frlenite pari po japonski klimi , pa dremete na forumi kako modulira nisko na +15 nadvoreshna temperatura .

Aj pozdrav.
Па не е баш така. Ако главен критериум е да дува што потопло а не е битно ако многу често работи он/оф (што покрај неефикасност носи и нерамномерна Т во собата), тогаш и со кинеските клими сте преплатиле. Наместо 25.000+ за кинеска, еден калорифер од 2 КВ за 1,000 ден. ќе има „Т на излез“ потопол од било која кинеска и постојано ќе работи он/оф.
Нормално дека не е така, ама последниве муабети ги сведовте на тоа дека кинеските се во гооолема предност имале топол издув па се друго не е важно.

Куќа 2 спрат 25 кв после 7-8 години заменет панасоник, ѓубре од клима. Ставив аукс 18 ка магаре клима со 47 кила надворешна и 14 кила внатрешна. Огромни загуби поради стара столарија и плоча на таван без никаква изолација, Ставена јануари оваа година, минимум 670 вати максимум 2600 вати, На најладното просечно 800-900 вати работење. Најбитното додека на 1ви спрат тошибата правеше дефрости, оваа не направи дефрост ниту еднаш, предимензионирана за просторот но со 1,4 кг фреон оваа вози до токио без застанување, нема потреба од дефрост.

Ovoj AUX 5.5kw go imas ?

Па не е баш така. Ако главен критериум е да дува што потопло а не е битно ако многу често работи он/оф (што покрај неефикасност носи и нерамномерна Т во собата), тогаш и со кинеските клими сте преплатиле. Наместо 25.000+ за кинеска, еден калорифер од 2 КВ за 1,000 ден. ќе има „Т на излез“ потопол од било која кинеска и постојано ќе работи он/оф.
Нормално дека не е така, ама последниве муабети ги сведовте на тоа дека кинеските се во гооолема предност имале топол издув па се друго не е важно.
Pa i japanskive klimi imaat topol izduv,ama koga treba.Silata si ja cuvaat koga e ladno,vo finisot.
Vaka kako sto kazvaat,demek kinezive duvale toplo,a japancive ladno.
Japanskive inverteri imaat kontrola na snagata na klimatizerot.Ama koga sakas mozis da go naprajs da duva i toplo i mlako i zesko vo mod na greenje.

Па нормално просечна значи се вади просек за цела вечер а не пикот -25 кој го гледаш логиран на термометарот.
Кога правиш пресметка правиш со просечната а не со пикот....

Како што пишав и претходно, во МК една зима на 5 години знае да биде поладна и да држи минусни температури и преку ден и тоа 1-2 недели максимум.
Автоматски споено мислење:

Ти батка имаш инвертер ама кога надвор е поладно од 0С....
Само што тогаш не ти ни треба да е инвертер... тогаш јапанските веќе почнуваат да греат со 1kw и COP 3 а твојата као божем почнува да модулира и не прави веќе он-офф :)

Последно уредено:
Па нормално просечна значи се вади просек за цела вечер а не пикот -25 кој го гледаш логиран на термометарот.
Кога правиш пресметка правиш со просечната а не со пикот....

Како што пишав и претходно, во МК една зима на 5 години знае да биде поладна и да држи минусни температури и преку ден и тоа 1-2 недели максимум.
Автоматски споено мислење:

Ти батка имаш инвертер ама кога надвор е поладно од 0С....
Само што тогаш не ти ни треба да е инвертер... тогаш јапанските веќе почнуваат да греат со 1kw и COP 3 а твојата као божем почнува да модулира и не прави веќе он-офф :)
Daj kazi koga ke bide ladna zimata da se spremime podobro .
I kazi i na klimata koga ke padne -15 da ne se sekira oti prosek e -4 pa ke pomine.

Kolku cesto japankata pravi defrosti, kolku vreme? Ako na toe pole se podobri od kineskite toe e za pofalba. Ama vie se fativte za tie -200w modulacija kako da e holy grail, drugo nisto ne e vazno.

Mojata klima isto kako tvojata, ke pocne pojako , ke modulira dokaj 400w pa ke ide off, toa znaci deka postignala +1 od zadadena temperatura i se isklucila bidejki nema poenta da prodolzi da duva.

Tvojata klima ke spusti do 200w , ke duva epten mlako sto e malku neprijatno ako klimata e vo prostorija od 15m2 pa mora da se osekja kako i da e svrtena.

Dali tie -200w modulacija gi pravat japonskite naj jaki inverteri na svet a kineskite on-off klimi ? Sekako deka ne.

Mojata klima isto kako tvojata, ke pocne pojako , ke modulira dokaj 400w pa ke ide off, toa znaci deka postignala +1 od zadadena temperatura i se isklucila bidejki nema poenta da prodolzi da duva.
Јасно, јасно постигнала... па сеа може 40тина минута да паузира дур да треба пак да постигнува...
Ако ти застуди во меѓувреме сигурно при рака ти е далечинското па ќе кренеш степен-два да се разбуди.
Може и ја гасиш пред легнување зашо нели нема потреба да троши залудно :)

А за дали е "holy grail" веројатно никогаш нема да дознаеш :unsure:

Treba d
Daj kazi koga ke bide ladna zimata da se spremime podobro .
I kazi i na klimata koga ke padne -15 da ne se sekira oti prosek e -4 pa ke pomine.

Kolku cesto japankata pravi defrosti, kolku vreme? Ako na toe pole se podobri od kineskite toe e za pofalba. Ama vie se fativte za tie -200w modulacija kako da e holy grail, drugo nisto ne e vazno.

Tvojata klima ke spusti do 200w , ke duva epten mlako sto e malku neprijatno ako klimata e vo prostorija od 15m2 pa mora da se osekja kako i da e svrtena.

Dali tie -200w modulacija gi pravat japonskite naj jaki inverteri na svet a kineskite on-off klimi ? Sekako deka ne.
Treba da se pravdat sto se zaebale i fuknale po 100k za klima, a fasada nemaat staveno. Jebiga….glupost nevidena, ama tesko e da se priznae.
Dobra e japanka za brkanje gosti, duva ladnicko zimno vreme….hahaha.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom