Најекономично греење и ладење

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Ако се троши ни 10.000 годишно за 30м2 +, или 800 месечно просек, заштедата 10% е 80 денари месечно?! Тогаш се јавува друга дилема, залудни биле години на расправање и загубено време по оваа тема каде што огромен број на мислења се за потрошувачката и ефикасноста, во стилот “твојата троши волку а мојата воцку“. Па само комјутерите ни потрошиле повеќе струја од тие 80 месечно додека сме ги изтипкале сите тие мислења. Па загубено време и труд во разни мерења, есапења, графикони, Сеери и Скопови... Ќе испадне не бил главен СЕЕРот туку СЕИРот.
Сепак, во нормална зима/лето а не како ова изминатово, и кај тебе потрошњата би била +50% и тоа пак ќе доведе до 300 Е за 10 години, а останатите погоре спомнати бенефити се плус.
Ne te razbiram zošto si napravil takov esap, 12 meseci da trošiš prosečno so edna klima po 3000 den mesečno. Toa e ludo, osven ako 8 meseci greeš i 4 meseci ladiš nekoja karajapija so otvoreni prozorci.
Mojov slučaj e realen, a nekoi ovde što pravat bajram so pametot i mislat deka skapite klimi proizveduvaat struja e nivna rabota.
Znači ete vo mojov slučaj 30 m2 orientacija jug, termopan prozori, 12- ka, 22C zima 25C leto, topla zima, izgor leto, 10000 den/god e dovolno. Možebi ne ti se dopađa ama toa si se moi uslovi na koristenje, ne znam tvoite se može poinakvi.
Toa so SCOP se gluposti, ič ne gi gledaj tie vrednosti.

Член од
28 декември 2011
Мислења
187
Поени од реакции
345
Ima vo godinata samo 3 meseci kade klimata ke potrosi 3000+ , za ladenje sum ja uklucil preku sila 5 pati celo leto, i ima uste 3-4 meseci vo godinata koga ovie so modulaciite si gi merat, kako pred nekoja vecer na +15 spustila na 200w, najverojatmo i bez klima e 20+ stepeni vo sobata.
Vecer da ja pustam mojata na greenje ,so 400w ke ima izduv 60'c i ke jadam trici deka e najjaka klima vo cel svet :D

Член од
9 февруари 2023
Мислења
154
Поени од реакции
320
..

Sekoja cest na @zlatko_ti412 i celata avtomatizacija koja ja ima doma napraveno i grafikonite koi gi spodelil za da pokaze ako odreden ured raboti vo negoviot prostor.

No i pokraj seto toa sto go spodelil ne treba da se vodis kako slep za stap po toa, toa e samo dokaz kako raboti dadeniot model vo negoviot prostor so toplotnite zagubi/potrebi za prostorot. Tvojot prostor nema da gi ima istite potrebi kako negoviot i istiot toj ured nema da raboti so isto.
Istoto vazi i za Eurovent, test kade site klimi se testirani vo isti uslovi ama spored mene e dovolen samo za da ja odredis moknosta na klimata, (barem jas) ne mozam da vidam nisto za moduliranjeto na istata na toj test mozam samo da vidam kolku snaga ima taa klima pri odredeni uslovi
//// Ne moze bas lako i pouzdano ni da se odredi niti COP, niti snaga klime, .... ako ona ne radi u kontinuitetu i ima losu modulaciju...Pogotovo sto ih Eurovent testira na 20 zadatih, a to je vrlo mala T .... gde se za sve sto je preko 450-500w donji prag modulacije, dobijaju nepouzdani podaci.......... /////

Член од
11 април 2012
Мислења
4.717
Поени од реакции
5.458
//// Ne moze bas lako i pouzdano ni da se odredi niti COP, niti snaga klime, .... ako ona ne radi u kontinuitetu i ima losu modulaciju...Pogotovo sto ih Eurovent testira na 20 zadatih, a to je vrlo mala T .... gde se za sve sto je preko 450-500w donji prag modulacije, dobijaju nepouzdani podaci.......... /////
20 степени е мала температура само на Балкан каде зимно време температурата треба да биде 28 ама летно време ќе си ги мериме на 16

дома ми е 20 степени и тоа е за мене сосема пријатна и пристојна температура за зимски услови.
Како за пример комшиите со две деца (4 и 6 години) минатата зима грееа на 18 степени тоа било добра температура за нив.

додека живеев во стан со централно градско парно имав право да се жалам дека е дома ако температурата во станот е под 20 степени. Такви им се условите во Шведска што да правиш.

настрана тие 20 степени, еуровент ги тестира сите клими во исти услови. Не е дека на грее му бара 18 степени на кога надвор е +15 а на твоите културни фуџицу 24 внатре кога надвор е -30
Ајде што тука некои се поголеми инжиниери од тие ги дизајнираат климите ама ти брате си бил боље и од овие што ги тестираат.
Од сега само твоите тестови се меродавни за мене.

Член од
29 август 2019
Мислења
1.259
Поени од реакции
3.004

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
EUOREVENT gi testira potpolno isto kako i proizvoditelite vo isti kontrolirani uslovi, vnatre 20C, nadvor na nekolku različni T, fan na max i gi preračunuva dobienite toplini i COP-ovi.Ednostavno mora da e taka, a jas ova go svaćam samo kako potvrda ili ne na ona što go tvrdi proizvoditelot. Normalno deka bez dozvola na proizvoditelot ne ni smee da gi ispituva, ovoj ako e siguren vo toa što go tvrdi si plaća za uslugata, toj što si pišuva kako što saka bega kako đavol od krst.
A ova što go tvrdiš deka za klimi što ne znaat nisko da moduliraat pod 450-500W se dobivaat nepouzdani podatoci e tvoe nepouzdano mislenje. Eve mojata TUNDRA ima Eurovent i ne modulira pod 450Wi ima vo se podobri podatoci od site vlezni modeli na japoncive, a jas te uveruvam deka se što go tvrdi Eurovent e potpolno točno.
Eve ako trvrdiš deka e teško i nepouzdano da se odredi COP, jas neznam drug način osven ovoj što amaterski se meri i primenuva po forumive, prosvetline i kaži kako može drugačije da se presmeta ili izmeri.

Член од
11 јануари 2018
Мислења
497
Поени од реакции
1.132
Vcera prv den pustiv grenje so klimive sto gi imam ,nadvoresna utrinska bese okolu 10c koga vkluciv vo dnevna a vo sobata 18c po provetruvanje a barana 22c i rekov sega taman za testiranje na Gree gtech 3.5kw na greenje vo potpolno druga konfiguracija na postavenost idealna kvadratura 34-5m2 i po vklucuvanje potrosuvackata pojde na blizu ako ne i maximumot na klimata za koe nemase potreba ama ete glupa klima i po nekoj period poleka pocna da simuva (poleka so preskoknuvanja od 100+w) do 560w taka poraboti 2 min i se iskluci i pregrea za 2c .ZAKLUCOK MOZOK NEMA .
I najbitniot zaklucok e deka po 300ta ubeduvanja od Gree deka e do pozicija soba dograma pa neznam sto nema vrska ednostavno klimata ne odi ne modulira pod 500w na greenje .
E sega kako sto poveketo od korisnicite velat rabotata ke si ja zavrsi ke gree bez maka so cesti on off ciklusi i sigurno ke trosi min 20% poveke struja od normalno oti nema mozok i odi na max vrtezi a togas velime e najmal cop najmala efikasnost , znaci pametna klima so dobra modulacija za raboten vek od 10godini sama ke se plati preku zasteda na struja i gratis 10godini komfor .
Eve vo prilog slika kako po vklucuvanje odi na max potrosuvacka a treba da nadomesti samo 4c razlika i setirana vo autofan .

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
Treba da se raduvaš što gleam dignala na 1572,6 W, toa poveće od pola klimi što se prodavaat ne možat da go napravat.
Vtoro toa e klima za greenje, za da odi ponisko stavi na najvisok fan ne na auto i podigaj ja T postepeno po eden stepen nagore.
Pod 8C nadvor nema voopšto da ti isklučuva i će si raboti perfektno, nejzinata koncepcija e takva, pravena e da duva sekogaš toplo.

Член од
13 август 2013
Мислења
1.061
Поени од реакции
2.069
Za 2 minuti ti nadopolni 4 stepeni vo 35m2 , bravo za klimata :)
2 минути работела на минимум од 560 вати, сакајќи паметен да се правиш излезе обратно.
Автоматски споено мислење:

Treba da se raduvaš što gleam dignala na 1572,6 W, toa poveće od pola klimi što se prodavaat ne možat da go napravat.
Vtoro toa e klima za greenje, za da odi ponisko stavi na najvisok fan ne na auto.
Pod 8C nadvor nema voopšto da ti isklučuva i će si raboti perfektno, nejzinata koncepcija e takva, pravena e da duva sekogaš toplo.
Секоја клима при прв старт ќе дигне максимум или блиску до него. мора да го набие фреонот за да почне да грее, не гледам тука ништо чудно или различно. Најбитното е по мене не колку ќе биде минимумот туку колку прецизно ќе ја одржува зададената температура. Тука не е само зададената вредност, дали си задал 22 па она оди на 24 или 20 па гаси, тоа со користење се мести, проблемот е ако на зададени 22 оди на 24 па потоа не уклучува се додека не падне на 20, е тука е проблемот кој создава дискомфорт и скоро секогаш е присутен кај послабите клими. Тоа околу фанот е исто одлика на квалитет и неквалитет. Аутофан кај квалитетните клими сам си ја врши работата, секогаш кога е блиску до зададената темперарура се намалува, а доколку е голема разликата од моменталната и зададената тем. оди со појако.

Последно уредено:
Член од
11 јануари 2018
Мислења
497
Поени од реакции
1.132
Za 2 minuti ti nadopolni 4 stepeni vo 35m2 , bravo za klimata :)
Prvo preprocitaj ako ne svakas odednas ,nee greska da preprocitas namesto da kinis zeleni.
Nikade ne velam toa sto ti si procital tuku deka odkako od visoka modulacija sleguva do tockata na gasenje taka rabotela samo 2min ,znaci po glupo odnesuvanje na uredot zdravje .

Член од
2 август 2014
Мислења
1.798
Поени од реакции
4.158
2 минути работела на минимум од 560 вати, сакајќи паметен да се правиш излезе обратно.
Автоматски споено мислење:

Секоја клима при прв старт ќе дигне максимум или блиску до него. мора да го набие фреонот за да почне да грее, не гледам тука ништо чудно или различно. Најбитното е по мене не колку ќе биде минимумот туку колку прецизно ќе ја одржува зададената температура. Тука не е само зададената вредност, дали си задал 22 па она оди на 24 или 20 па гаси, тоа со користење се мести, проблемот е ако на зададени 22 оди на 24 па потоа не уклучува се додека не падне на 20, е тука е проблемот кој создава дискомфорт и скоро секогаш е присутен кај послабите клими. Тоа околу фанот е исто одлика на квалитет и неквалитет. Аутофан кај квалитетните клими сам си ја врши работата, секогаш кога е блиску до зададената темперарура се намалува, а доколку е голема разликата од моменталната и зададената тем. оди со појако.
Se složuvam.
No site koncepti ne se isti.
Eve Haier na primer ima sličen koncept. Ograničeni se site modeli na 12- ki na 400-500W i najskapite.
Eve mojava, inverterot za kompresorot broi po 1 W nagore nadole no na greenje e ograničen na 400W se so cel i na 6 m od klimata da duva toplo i duva toplo, pali gasi nad 12 C nadvor, ama si ja održuva T vo decimala, ne pregreva ne podladuva. I jas zadovolen, ne ni znam koga ne raboti, a koga raboti....
Niska modulacija za mal prostor, tamu veće mora.

Член од
11 јануари 2018
Мислења
497
Поени од реакции
1.132
Vtoro toa e klima za greenje, za da odi ponisko stavi na najvisok fan ne na auto i podigaj ja T postepeno po eden stepen nagore.
Vo pravo si ako go zanemaram ovoj preoden period kade malku nervira so onoff ciklusi , koga idi bas period za greenje klimata bas gree so topol pa i zezok vozduh i ima mnogu mnogu retki brzi defrosti i na fiks fan 4ta ili 5ta brzina na nadvoresna 0 ili pod 0 si tera so 500+w konstantno bez gasenje so saati togas e odlicna.
Kako i da e go ocekuvam edno termometarce so plus edna nadvoresna sonda za merenje temperatura pa si velam ke testiram za primer kako raboti gtech i kako raboti mitsubishi multi .
Sto prvicno mozam da kazam multiot za modulacija nema zbor odi nisko ,na primer vcera so samo vklucena ln 25 vo spalna na auto fan na zadadena 23c po dostignuvanje ( na vklucuvanje krena do kaj 480w) terase so niska modulacija od 160tina w no moram da kazam deka ne merev temperatura na izduv no onaka na raka deluva mlako no dovolno za da odrzuva konstantna temperatura bez off ciklusi .
Toa i sega sum da izmeram no nemam so sonda tuku samo digitalni termometri onie kako za na masicka i onoj infrared li e ama toj e za temperatura na povrsina a ne na vozduh i daleku od tocen za ovaa potreba .
Ama kako i da e idi zima ke se prenesi iskustvo kakvo i da e ,odnosno ako se pokazi da ne sum zadovolen od mitsubishi ke bide izneseno ovdeka cisto kako reper sto kako da ocekuva nekoj potencijalen kupuvac .
Vprocem kako sto velam gree gtech e perfektna klima za ladenje so perfektna modulacija i toa na autofan i znae po dostignuvanje na temperatura so saati da raboti na 160w i da odrzuva tocna temperatura i da zaboravis deka imas vkluceno klima ured i da e nebinto ni wifi ni dalecinsko celo leto si pominav perfektno so smesna potrosuvacka za prostorot.

Kajgana Shop

На врв Bottom