- Член од
- 2 август 2014
- Мислења
- 1.798
- Поени од реакции
- 4.158
Ne te razbiram zošto si napravil takov esap, 12 meseci da trošiš prosečno so edna klima po 3000 den mesečno. Toa e ludo, osven ako 8 meseci greeš i 4 meseci ladiš nekoja karajapija so otvoreni prozorci.Ако се троши ни 10.000 годишно за 30м2 +, или 800 месечно просек, заштедата 10% е 80 денари месечно?! Тогаш се јавува друга дилема, залудни биле години на расправање и загубено време по оваа тема каде што огромен број на мислења се за потрошувачката и ефикасноста, во стилот “твојата троши волку а мојата воцку“. Па само комјутерите ни потрошиле повеќе струја од тие 80 месечно додека сме ги изтипкале сите тие мислења. Па загубено време и труд во разни мерења, есапења, графикони, Сеери и Скопови... Ќе испадне не бил главен СЕЕРот туку СЕИРот.
Сепак, во нормална зима/лето а не како ова изминатово, и кај тебе потрошњата би била +50% и тоа пак ќе доведе до 300 Е за 10 години, а останатите погоре спомнати бенефити се плус.
Mojov slučaj e realen, a nekoi ovde što pravat bajram so pametot i mislat deka skapite klimi proizveduvaat struja e nivna rabota.
Znači ete vo mojov slučaj 30 m2 orientacija jug, termopan prozori, 12- ka, 22C zima 25C leto, topla zima, izgor leto, 10000 den/god e dovolno. Možebi ne ti se dopađa ama toa si se moi uslovi na koristenje, ne znam tvoite se može poinakvi.
Toa so SCOP se gluposti, ič ne gi gledaj tie vrednosti.