///// Ili ja nisam razgovetno pisao, ili me ti nisi dobro razumeo ....... sasvim je korektno kako se na forumima svi mi dovijamo da nekako istestiramo klimu, i ja nisam rekao da to nije bar priblizno tacno .... i nisam protiv toga --- taman posla............. Najbolji primer za ovo je kako je clan Zlatko
@zlatko_ti412 istestiro i prikazao test za svoj LN35. Sa druge strane, za najrelevantnije podatke nekog testiranja ..... pozeljno je da uredjaj radi sto duze u kontinuitetu. ...........
///// Kolicina koliko je neko telo vruce je u stvari ukupna kineticka energija njegovih molekula. Kineticka energija molekula toplijeg tela se prenosi na hladnije telo na njegove molekule ---- shodno tome se hladnije telo zagreva. O nasem slucaju radi se i o zagrevanju vazduha, ali i o zagrevanju zidova u prostoru koju greje klima. .... Prenos toplote se u nasem slucaju radi tzv konvekcijskim procesom, tj prelazenjem toplote sa tela na telo...... Da bi se potrosila sto manja energija za prenos toplote sa toplijeg na hladnije telo,................. i da se energija molekula toplijeg prenese na molukele hladnijeg tela, treba da je razlika u njihovim temperaturama sto manja a da je vreme delovanja toplijeg na hladnije sto vece. ...............Normalno ---- podrazumeva se i povrsina toplijeg tela (ali to sada nije bitno). U stvari, hmmmmmmm ........ mozda i moze da se nekako poistoveti sa vecom kolicinom vazduha koji se vrti preko vruceg izmenjivaca ---- u prevodu jaci fan-veca "povrsina" toplijeg tela - bolji COP ....... Shodno tome --- je odavno ustanovljeno da je niskotemperaturno grejanje ---- najefikasnije grejanje, sa najvecom ustedom. Podrazumeva se ... da se misli na grejanje gde se trazena temperatura dobija sto pribliznije ..... bez gresaka uredjaja ili bespotrebnog rasipanja toplote........U nasim slucajevima se pojavljuje i problem kako ce ko da reaguje na mnogo hladan izduv klime .... pa se nekako doslo do zakljucka da je nekih 33-35C sasvim ok, i ako se dugometrazno meri , sigurno je i ekonomicnije grejanje takvom klimom ---- nego klimom koja ima vise prekida u radu ///// ....
....... Ali ako neka klima radi evo kao sto je
@vlatko251 opisao, .............a na takvim spoljnim temparaturama spolja se radi i u Euroventu testiranje , ................pitanje je koliko mogu da podaci koji se dobiju sa takvim radom uredjaja budu pouzdani ? I da li uopste mogu da se uzmu u obzir ?? ..........Mogu da verujem nekom izracunatom COP-u sa takvim uredjajem, ..............ali samo u slucaju kada mu se "donji prag" za iskljucivanje i kolicina energije koju unosi u prostor ---- skoro pa izjednaci sa toplotnim gubicima prostora .... u prevodu da klima vecinu vremena radi tokom testiranja .... a u ovakvom slucaju NE /////