Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Си седев на тераса, и си се чудев како добро се држи климава!
Сега не е тивка како Сузуми, ама пријатен звук има… плус корне цел ден на макс!
Не се гледа убаво оти седенка ја снимав, ама толку лошо е монтирана, буквално скроз до стреа горе, и плехот на стреата на само 3-4mm до неа!
Вибрации 0!
Верујте луѓе и јас се чудам… у тој поглед дури и со сузуми може да се рамни!

Не се гледа убаво оти седенка ја снимав, ама толку лошо е монтирана, буквално скроз до стреа горе, и плехот на стреата на само 3-4mm до неа!
Вибрации 0!
bravo, posedi uste malku ili najdi popametna rabota

Страшното е што може бела да направи со грејниот кабел онака само залепен долу... ако откачи и го зафати перката.
Исто ќе смета на испарител и ако не е вклучен ќе собира мраз околу него.

Башка тоа свесен е за тоа дека 250w ќе трга постојано кога е под 0С.
Ама тоа е... она Тесличето го форсира до дрт изгледа и на секое му мрзне до пола испарителот па после дефрост 15 мин па си вика греач подобро.
Ваљда ќе репортира како резултирало сето ова на зимо :)
Ako znaeše na koj način raboti klimata ne bi staval greač na izmenuvačot bidejći ne pravi od šuplivo vo prazno tuku ušte pobeter. Da objasnam.
Freonive vo inverterive isparuvaat na mnogu poniski T od starite gasovi kaj On-Off klimite i baš poradi toa se i mnogu poefikasni na T pomali od -5C. Tie se sposobni na go oladat nadvorešnoto saće na -35C so toa možat da zalepat i poveće toplina ako e nadvor -20C ZA SMETKA NA RAZLIKATA VO T pomeđu izmenuvačot i nadvorešniot vozduh. Stavajći vakov greač na saćeto i ostavajći go da raboti non stop, a ne samo koga e defrost, se pravi duplo golo, em troši struja za da go gree ladniot izmenuvač em kompresorot treba da potroši poveće energija na zakačeniot parazit .....
Osnovno pri sekoja popravka i čepkanje po bilo koj ured e poznavanje na principot na rabota, bez da se znae kako raboti nema uspešna i kvalitetna popravka, a baš taka rabotat groto od našive monteri i serviseri na klima uredi.
Ova so greačov e patent na nekoj nepismen monter koj računa deka e popameten od tamu nekoi ebiveteri vo fabrika, videle nekoi monteri i pravea biznis vo Srbija i tuka so vakvi izvedbi i gi reklamiraa kako da ja napravite vašata klima inverter za mali pari.

Вибрации 0!
Баш добро е со стреата, не ја фаќа дожд и снег. Мене ме буни малце кабелот за струја. Нели два треба да се, еден за поврзување на надворешна со внатрешна и уште еден за струја во надворешна.
Али добро ако работи 20 години, нека брчи таму

Баш добро е со стреата, не ја фаќа дожд и снег. Мене ме буни малце кабелот за струја. Нели два треба да се, еден за поврзување на надворешна со внатрешна и уште еден за струја во надворешна.
Али добро ако работи 20 години, нека брчи таму
Može i eden 3-žilen do vnatrešnata i od nea 5-žilen do nadvorešnata, vaka se 95 posto povržani klimatizerite.

Dali nekoj probal dolniot del od nadvoresnata da go premacka so termostop? navodno sprecuvalo mrznenje i pravenje poplava zima...
Автоматски споено мислење:

Другар да остај тоа термостоп и такви превари…
Само стиропор му е мајката! И тоа 10-ка!
Ако се завитка убаво, не само оздола, мака нема да имаш веруј ми.. А плус и поубаво ќе грее!

Другар да остај тоа термостоп и такви превари…
Само стиропор му е мајката! И тоа 10-ка!
Ако се завитка убаво, не само оздола, мака нема да имаш веруј ми.. А плус и поубаво ќе грее!
ne e loso covek da se vraboti, da pridonesuva za doma... samo po forumi da se dremelo...

Вибрации 0!

Taa on-off QUADRO oem Vestel e ili so Toshiba Compressor ili Panasonic Compressor ( imase na nekoj modeli od QUADRO klimatizeri pisuvase na nadvoresnata edinica sto kompresor imaat )

Taa on-off QUADRO oem Vestel e ili so Toshiba Compressor ili Panasonic Compressor ( imase na nekoj modeli od QUADRO klimatizeri pisuvase na nadvoresnata edinica sto kompresor imaat )
Така е. Ти ми кажа дека е Вестел, иначе никад не би дознал.
Појма неам што компресор има..
Фуегото е со митсубиши сигурно, а оваа не знам.

Така е. Ти ми кажа дека е Вестел, иначе никад не би дознал.
Појма неам што компресор има..
Фуегото е со митсубиши сигурно, а оваа не знам.
Jas sum DNK za klimatizeri :)

Fuego-to oem TCL mislam e so Toshiba motor ( koga ke ja demontiraat za da ja montiras novata bas otvori ja proveri sto kompresor ima )

Novata ke bide na mesto na Fuego-to ili kaj Quadro-to ke ja montiras novata ?

Jas sum DNK za klimatizeri :)

Fuego-to oem TCL mislam e so Toshiba motor ( koga ke ja demontiraat za da ja montiras novata bas otvori ja proveri sto kompresor ima )

Novata ke bide na mesto na Fuego-to ili kaj Quadro-to ke ja montiras novata ?
Ме изнасмеа со ова :ROFLMAO:
ама така е… само едно даљинско да ти сликне човек, и одма наоѓаш што е (y)

Фуегото е 110% митсу коморесор! Уште ја имам кутијата во шупа, нешто се чуваат глупости во неа.. и со огромни црвени букви си пишува митсубиши компресор!
Таа е таа што ќе ја мењам. Малку е ослабена(иако мислам дека само фреон и фали..), и могуче да ја лупнам у една соба само за ладење да служи. Ама “о том по том”!
Квадрото не го чепкам засега, добро служи.

Ме изнасмеа со ова :ROFLMAO:
ама така е… само едно даљинско да ти сликне човек, и одма наоѓаш што е (y)

Фуегото е 110% митсу коморесор! Уште ја имам кутијата во шупа, нешто се чуваат глупости во неа.. и со огромни црвени букви си пишува митсубиши компресор!
Таа е таа што ќе ја мењам. Малку е ослабена(иако мислам дека само фреон и фали..), и могуче да ја лупнам у една соба само за ладење да служи. Ама “о том по том”!
Квадрото не го чепкам засега, добро служи.

Fuego Espana e top model na TCL ( koga ke go demontiras ako imas moznost otvori ja nadvoresnata edinica ) moj sovet ne go prodavaj samo edno hemisko cistenje proverka I slicno I premesti go vo druga prostorija

Pratam mnogu poozbilna literatura od profi majstori koj tolku navlegle vo termodinamikata na ovaa problematika so klimi, možam samo da učam od niv. Prašaj go tvojot omilen monter što koristi analogni manometri za frižideri dali slušnal ili znae što se točki na podladenje i pregrevanje na freonot. Ednostavno skalata na anolignite manometri e neupotrebliva za minusni pritisoci. Se nadevam deka ti e jasno deka -1 bar ili -760mm živin stolb ne postoi na zemjava i deka ne postoi mašina što može da go postigne ( a vo upastvoto stoi deka treba da se napravi što e najgolema glupost) isto kako što ne postoi pumpa koja može da povleče tečnost od 10m dlabočina ako nema Venturieva cevka na usisot. Ova se raboti koi ušte vo sredno se učat.
Inače digitalen manometar koj se koristi za vakuum pumpata e baždaren baš za ovaa rabota i točno si gi pokažuva promenite na vakuumot dodeka na analogniov ne se ni gleda kolku e vo minus.....
Чекај, кога ти учеше средно немало дигитални?! :) Или тогаш аналогните оделе во минус.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom