Mislev na knigovodstvena z. smetka.Првичното прашањето не беше тоа туку колкав е рокот на траење на климата и колкави се трошоците за одржување па дури тогаш би направил детална математика дали би ми се исплатила на долг рок меѓутоа никој не даде одговор на тоа прашање.
Автоматски споено мислење:
Завршната сметка се прави минимум после 5,10 или 20 години а не кога ќе дојде првата сметка за струја.Никој не рече дека ТА печката троши ист број на киловати за ист простор со иста изолација во однос на инвертер климата туку непознатиот рок на траење на самиот инвертер и неговите трошоци за одржување па да се направи вкупната сума после 5,10 или 20 години на сметките за струја,одржувањето и инвестицијата на климата од 1000 или 1500 евра.Ова е исто како некој да каже купи си кола со дизел мотор затоа што со бензински повеќе троши а не е битно што дизелот на почеток ќе го платиш поскапо за неколку илјади евра и трошоците за одржување на сервис се повисоки.
Ja razbiram tvojata nedoverica.
Rokot na traenje ne si go znael za da precizno si presmetal. Eve mojot primer so tri klimi nad 15 god i imaš iljadnici po netov, deka vekot na tranje e od 10 godini do 20 bukvalno do koga će ti dosadi, nešto kako frižider.
Možeš slobodno da i veruvaš na mojata kompetencija, strukata mi go dozvoluva toa.
Od druga strana sekoj ured ima 2-3 god garancija, pa ako i ima anomalija može da se sredi.
Sigurno ima i sprotivni primeri, tie što nemaat nikakov problem i onie što ne členuvaat po forumi ne ni se javuvat, pa zatoa i izgleda deka se kvarlivi.
Mene statistički mi izgledat sosema vo red,ne se toa nimalku "nežni" uredi. Normalno ne se sporeduvaat so TA pečkite. Kaj mene beše sprotivno, trošokot za održuvanje na 3 klimi prema 2 TA beše skoro ist.