Првичното прашањето не беше тоа туку колкав е рокот на траење на климата и колкави се трошоците за одржување па дури тогаш би направил детална математика дали би ми се исплатила на долг рок меѓутоа никој не даде одговор на тоа прашање.Togas ne mi e jasno zosto baras sovet kakva klima da zemes, a si resil deka nesakas klima?
Автоматски споено мислење:
Завршната сметка се прави минимум после 5,10 или 20 години а не кога ќе дојде првата сметка за струја.Никој не рече дека ТА печката троши ист број на киловати за ист простор со иста изолација во однос на инвертер климата туку непознатиот рок на траење на самиот инвертер и неговите трошоци за одржување па да се направи вкупната сума после 5,10 или 20 години на сметките за струја,одржувањето и инвестицијата на климата од 1000 или 1500 евра.Ова е исто како некој да каже купи си кола со дизел мотор затоа што со бензински повеќе троши а не е битно што дизелот на почеток ќе го платиш поскапо за неколку илјади евра и трошоците за одржување на сервис се повисоки.Izvini, mislev ovde pravime godišna završna smetka. Inače sobiranje i vadenje otsekogaš e samiot vrv na matematikata.
Moeto skromno poznavanje na ekonomijata kažuva deka dogodina, znači pettata zima, mojata klima gi vraća parite, kupena e za 400 evra. Pred toa se greev so TA od 2.8kW samo so zračenje, bez duvanje i on-off klima vo 28m2 na T od 20-21c, sega samo so inverterot od 22-23C.
Inače sosema si vo pravo koga veliš povrat na investicijata za skapite inverteri nema da ima, toa da, a ako vo međuvreme se desi defekt itekako.
No ete kupuvame nov avtomobil, a veće imame avtomobil i ne mu ja mislime na povrat na investicijata........ ili TV ili bilo što drugo, fakt e deka so inverterot go podigaš kvalitetot na zagrevanjeto ako ništo drugo, zarem toa ne e dovolno?
Последно уредено: