Gleam si pred nabavka na nova klima i okceto ti gleda prema japonec..... normalno sekoj za svoi pari može da si kupi što saka.Еве некој консензус имаме дека јапонците се за 15% -тина проценти поефикасни. Настрана тоа што се со помалку кварови и подобар софтвер за попријатна средина, сега ова да не го калкулираме, туку само парите, така?
Значи скоро па единствен проблем со јапонците е набавната цена?! Но дали е тоа вистински проблем, ајде една проста математика. Просечна клима во просечно изолиран простор од 30 м2 за ладење и греење ќе потроши барем 1,600 ден. месечно или цца 20.000 ден. годишно. 15% од тоа е 3,000 ден, или са 4 години 12,000 ден. Отприлика толку е разликата помеѓу поефтин кинез и јапонец (потсетувам дека јапонци има од 40,000 нагоре). Значи, исплатливоста на јапонецот ќе биде за 4, еве и 5 нека се, години, а сигурно сите сметаме дека климата ќе ја користиме барем 10-тина години (мојот случај со 22години е да речеме екстременСо сегашните и идни поскапувања на енергенсите/струјата, математиката ќе излезе за уште покретко време. И пак да спомнам, не земајки ја во предвид поузданоста и конфорот.
И од каде ви се тие изјави дека јапонец е 2-3 пати поскап од кинез?! Ако и се земат такви кинези во пресметка, тогаш заштедата нема да е 15% туку +30% и пак доаѓаме до сличен резултат. Значи нема дилема за квалитетот и ефикасност/конфор/сигурност - тука е се јасно, проблемот е во цената на посолидните кинези која е премногу приближена до јапонците.
Автоматски споено мислење:
Ако мислиш на @tzlatko , го познавам добро човекот (иако тој изгледа не знае), навистина е машински инженер и тоа од стариот ков, кога немаше факултети во секое село, 20-тина години работеше во автомобилската индустрија а потоа како приватен електроничар.
Jas na primer dadov pred godina skoro 1000 E za Samsung Tv, a za klima 400 E, kineska. Zošto? Mene mi e plafon 500 E za klima, a za tv nema limit, pred nekoja godina akustična gitara ibanez 1000E japonska, posle toa Yamaha 500E japonska koristena, ama merak. Znači nemam averzija kon japonci.... no smetam deka so klimive e preteruvanje da se plati poveće a da se dobie tolku malku.
Inače Kosta matematikata ti e malce navijačka.
Eve mojov primer, imam dvotarifen merač na klimata, od puštanje do sega ima potrošeno okolu 6500 den, do kraj na sezonava eve neka bide 9000den, na leto ne poveće od 3000, vkupno 12000 .
15% e 1800, za 4 god e 7200den, mojava e kupena 24000, za 31000 ne postoi da se kupi japonec.
Baška što najevtinite japonci trošat potpolno isto kolku kinezive .
Moj sovet kupi si japonec ama od srednata klasa, ne gleaj matematiki iako nema da e podolu od 50000 za 12-ka, da ne ti bide skomraz i ne te jade janza po tetoski.