Pa togas ne trolaj so ofsetotНе сум слушнал јас за офсет да има... може и да има ама не ми затребала таква безвезе опција... на далечинското имам плус и минус... ко ќе ми студи на плусот а ко ќе ми жежи на минусот стискам![]()
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Pa togas ne trolaj so ofsetotНе сум слушнал јас за офсет да има... може и да има ама не ми затребала таква безвезе опција... на далечинското имам плус и минус... ко ќе ми студи на плусот а ко ќе ми жежи на минусот стискам![]()
Ne deka e samo automode vo prasanje, no generalno se soglasuvam. Ti si tehnicki obrazovan covek so iskustvo zad sebe i siguren sum deka znaes eve na pr. Kakva operacija e implementacijata na segmentiranje na mokta na kompresorot od strana na korisnikot kako kaj Toshiba na pr. Taa opcija POWER SELLECTION. Samo po sebe toa ogranicuvanje i ne e nekoja filozofija da se izvede ama sposobnosta na softverot da go prepoznae toa i da ja prisposobi rabotata na celata masina soglasno postavenoto ogranicuvanje na kompresorot vo kombinacija so site drugi parametri, kazuva mnogu za pristapot pri dizajnot i koncipiranjeto na celiot aparat. Kolku i kakvo vnimanie i studioznost se primeneti. Znaci se raboti za ultra seriozni uredi i iako mozebi ima klimi so povisoki copovi i sl, sepak smetam deka Toshiba ima najdobro zaokruzeni uredi. I da, Daj boze da ima so poveke lugje koi mozat da si dozvolat klima od 100000.Eve TUNDRA-ta nema ni ofset ni ona so pratenje luđe po prostorijata ni onaa gimnastika so daljinskoto da meri T. Nema, a si održuva T vo prostorijata bez skoro nikakvi oscilacii i koga raboti on-off. Samo trebaše malku gimnastika so mestopoložbata na senzorot, no za toa treba malce umeenje i da ne si mrzliv.
Normalno e koga se minusni T deka treba da se povika povisoka brzina i stepen dva od posakuvanata .... Što e tuka problem, treba li da platam dva pa i tri pati poveće pari za da raboti na auto mod i sama toa da go pravi? Normalno deka za mene ne, ne robuvam kako nekoi na forumov koi se bolni po brendovi, ne sum voopšto gadliv po kinezi, vietnamci, malezijci, korejci i ne znam što, dovolno sum iskusen koga nešto go gledam kako e napraveno i kako se čustvuva "pod raka" za da go kupam i koristam. Do sega fala bogu ova me nema iznevereno ama za bilo koj proizvod, ne samo tehnički tuku i obuvki i obleka.
E pa problemot mi e kolku ke bide ekonomicno...Eve koga ke se spustat minusni temperaturi javno go pokanuvam Zlate od Prilep kako neutralna licnost da izvrsi merenje na mojava 24btuTosiba Shirai Edge deka na -7c vadi 8,8kw so 2420W,a seto toa javno prku video da go prezentira.Vie tamu taborot dogovoerte se kolku ke vi naplati.A ako ne e tocno toa sto go napisav jas duplo ge mu platam trosocite na Zlate .Sekako sofrata ,pijackata od mene za Zlateta,bez razlika koj ke mu ja plati nadnicata.Ajde mazina.
Znaci so okolu 5000 evra.
Pa sega ako ponudata e dobra ke si napises deka sakas so okolu 5000 evra da ti instalitaat pumpa za 150m2.
Ama pocekaj kolku izveduvaci ke ti se javat vo PP,ama da ti garantiraat deka ke se stoplis na -7c.celiot prostor,za cena i poveke od 5000,eve neka bide i 7000evra.A baska seto toa nema voopsto da bide ekonomucno,bez podno greenje.
Procitaj go pogore napisaniot post na nikot RIKER.
Cekame da dajs povratni informacii od ponudite i izvedbata.
Ima edna poslovica veli:
Ne e zlato sve sto sveti!
So toplinska pumpa kombinirana so radijatori ke se stoplis, nema muabet za toa, ama ekonomicni nema da bide. TP e najekonomicna samo so podno greenje. Provereno.E pa problemot mi e kolku ke bide ekonomicno...
Posto do sega ova sto go imam kombinirano mi e najeftino.
Inaku razmisluvam za toplinska na niska temperatura da raboti 40-45c posto momentalno se toplam so parno na drva plus klimi i na -10 kombinirano vodata vo kotelot e max 45 stepeni i e pekol toplo.
Ili fotovoltaici (6-7k evra)i plus dve daikin vo detski sobi pa da bidam so 4 klimi i da si ostanam i so drvata back up.
Sent from my SM-A715F using Tapatalk
Ne te razbiram voopšto.Sekoja cest na @filipinec so cii razmisluvanja i sporedbi na japoncite i kinezite vo najgolem del se soglasuvam. Toa e glediste na covek koj razbira koncepti i se trudi so e mozno ponepristrasno da nosi zaklucoci.
Nekoj ke se smee, ama slobodno.
Ne mi e reper covekot, i Zatoa rekov vo najgolem del, ne vo se. Koga stanuva zbor za koncepti, i moeto mislenje e slicno na negovoto. A za potrosuvackata preteruva malku povekjeNe te razbiram voopšto.
Dotičniot vo iljada posta tvrdi deka japonskite klimi od 2 do 2.5 pati bile poekonomični od kineskite, mrsko mi e da ti citiram ovde. Toa mu e malku pa ušte tvrdi i deka kineskata elektronika pravela i do 40% poveće zagubi od japonskata. Baška pravi tehnički gafovi za smeenje i tebe takov ti e reper za stručnost?
Ja nikade ne rekov deka nečinat japonskite klimi, samo se trudam da dokažam deka ne treba da se zanesuvame pri ovoj nizok standard i davame dva do tri pat poveće pari za nešto koga može i so poskromni možnosti no sepak da e respektabilno.
Uostalom i samiot se uveriv so termostative deka sum vo pravo, kinezite se ramo do ramo vo pogled na ekonomičnost so japoncite, se razbira komparacija na isto nivo na modeli, koj ne veruva neka instalira termometri i neka si meri.
Ako sakaš da vidiš stručnjaci na delo i koja oprema treba, ova što trakotam za vakumiranje, čitaj na fanzo.org/forum klimite se pod Bela tehnika, čitaj go členot nike i će svatiš kolku sme daleku epten daleku ovde na ovoj forum so razmisluvanja i poznavanje na ovaa problematika.
A od 20% do 40% procenti ima razlika siroka kolku cel dunav na najsirokotoponatamu sojam na toa,deka mozi ne 40% ama do kaj 20-25% siguren sum
Toj si dodava.Baraj vo starite moj postovi ne sum spomnal 40%,sum spomnal do 20-25.Ne mi e reper covekot, i Zatoa rekov vo najgolem del, ne vo se. Koga stanuva zbor za koncepti, i moeto mislenje e slicno na negovoto. A za potrosuvackata preteruva malku povekje
Автоматски споено мислење:
A od 20% do 40% procenti ima razlika siroka kolku cel dunav na najsirokoto.
Tie 15 % stojat. Nominalno e i 40% ama ako se zeme predvid deka ima on/ off i deka ne raboti celo vreme togas se simnuvame na petnaesetina procenti kako apsolutna vrednost, ne povekje. Sega tuka vo igra vleguva i cenata. Pa ideme do toj famozen komoditet koj zavisno od prostorot, moze da bide dobar i so on/off ciklusi, ako se navremeni, se razbira
I daj be covek dosta vekje so toj favorit. Nekoj ke pomisli deka seriozno mislis.
Od tebe treba da se pazat so završeno nedefinirano večerno tehničko učilište. Ti si vistinski izvor na teh. gluposti. Što se zamaram so nepismeni i jas ne znam.Toj si dodava.Baraj vo starite moj postovi ne sum spomnal 40%,sum spomnal do 20-25.
Pazete se od taa licnost,pogresno gi naveduva lugato,bozem Maz-ing.
Dvve raboti tocni ke kaze ,za da provni tri lagi.
VNIMANIE od nego.
Site Ve pozdravuvam.
Pozdrav.
Еве некој консензус имаме дека јапонците се за 15% -тина проценти поефикасни. Настрана тоа што се со помалку кварови и подобар софтвер за попријатна средина, сега ова да не го калкулираме, туку само парите, така?Ne te razbiram voopšto.
Dotičniot vo iljada posta tvrdi deka japonskite klimi od 2 do 2.5 pati bile poekonomični od kineskite, mrsko mi e da ti citiram ovde. Toa mu e malku pa ušte tvrdi i deka kineskata elektronika pravela i do 40% poveće zagubi od japonskata. Baška pravi tehnički gafovi za smeenje i tebe takov ti e reper za stručnost?
Ja nikade ne rekov deka nečinat japonskite klimi, samo se trudam da dokažam deka ne treba da se zanesuvame pri ovoj nizok standard i davame dva do tri pat poveće pari za nešto koga može i so poskromni možnosti no sepak da e respektabilno.
Uostalom i samiot se uveriv so termostative deka sum vo pravo, kinezite se ramo do ramo vo pogled na ekonomičnost so japoncite, se razbira komparacija na isto nivo na modeli, koj ne veruva neka instalira termometri i neka si meri.
Ako sakaš da vidiš stručnjaci na delo i koja oprema treba, ova što trakotam za vakumiranje, čitaj na fanzo.org/forum klimite se pod Bela tehnika, čitaj go členot nike i će svatiš kolku sme daleku epten daleku ovde na ovoj forum so razmisluvanja i poznavanje na ovaa problematika.
Значи скоро па единствен проблем со јапонците е набавната цена?! Но дали е тоа вистински проблем, ајде една проста математика. Просечна клима во просечно изолиран простор од 30 м2 за ладење и греење ќе потроши барем 1,600 ден. месечно или цца 20.000 ден. годишно. 15% од тоа е 3,000 ден, или са 4 години 12,000 ден. Отприлика толку е разликата помеѓу поефтин кинез и јапонец (потсетувам дека јапонци има од 40,000 нагоре). Значи, исплатливоста на јапонецот ќе биде за 4, еве и 5 нека се, години, а сигурно сите сметаме дека климата ќе ја користиме барем 10-тина години (мојот случај со 22години е да речеме екстременNe mi e reper covekot, i Zatoa rekov vo najgolem del, ne vo se. Koga stanuva zbor za koncepti, i moeto mislenje e slicno na negovoto. A za potrosuvackata preteruva malku povekje
A od 20% do 40% procenti ima razlika siroka kolku cel dunav na najsirokoto.
Tie 15 % stojat. Nominalno e i 40% ama ako se zeme predvid deka ima on/ off i deka ne raboti celo vreme togas se simnuvame na petnaesetina procenti kako apsolutna vrednost, ne povekje. Sega tuka vo igra vleguva i cenata. Pa ideme do toj famozen komoditet koj zavisno od prostorot, moze da bide dobar i so on/off ciklusi, ako se navremeni, se razbira
I daj be covek dosta vekje so toj favorit. Nekoj ke pomisli deka seriozno mislis.
Ако мислиш на @tzlatko , го познавам добро човекот (иако тој изгледа не знаеToj si dodava.Baraj vo starite moj postovi ne sum spomnal 40%,sum spomnal do 20-25.
Pazete se od taa licnost,pogresno gi naveduva lugato,bozem Maz-ing.
Dvve raboti tocni ke kaze ,za da provni tri lagi.
VNIMANIE od nego.
Site Ve pozdravuvam.
Pozdrav.
Uste eden izvrtuvac na tezi.....Japonec od 40000 i japonec od 70-80000 denari, nebo i zemja razlika. Sedi si raatИ од каде ви се тие изјави дека јапонец е 2-3 пати поскап од кинез?! Ако и се земат такви кинези во пресметка, тогаш заштедата нема да е 15% туку +30% и пак доаѓаме до сличен резултат. Значи нема дилема за квалитетот и ефикасност/конфор/сигурност - тука е се јасно, проблемот е во цената на посолидните кинези која е премногу приближена до јапонците.
Gleam si pred nabavka na nova klima i okceto ti gleda prema japonec..... normalno sekoj za svoi pari može da si kupi što saka.Еве некој консензус имаме дека јапонците се за 15% -тина проценти поефикасни. Настрана тоа што се со помалку кварови и подобар софтвер за попријатна средина, сега ова да не го калкулираме, туку само парите, така?
Значи скоро па единствен проблем со јапонците е набавната цена?! Но дали е тоа вистински проблем, ајде една проста математика. Просечна клима во просечно изолиран простор од 30 м2 за ладење и греење ќе потроши барем 1,600 ден. месечно или цца 20.000 ден. годишно. 15% од тоа е 3,000 ден, или са 4 години 12,000 ден. Отприлика толку е разликата помеѓу поефтин кинез и јапонец (потсетувам дека јапонци има од 40,000 нагоре). Значи, исплатливоста на јапонецот ќе биде за 4, еве и 5 нека се, години, а сигурно сите сметаме дека климата ќе ја користиме барем 10-тина години (мојот случај со 22години е да речеме екстременСо сегашните и идни поскапувања на енергенсите/струјата, математиката ќе излезе за уште покретко време. И пак да спомнам, не земајки ја во предвид поузданоста и конфорот.
И од каде ви се тие изјави дека јапонец е 2-3 пати поскап од кинез?! Ако и се земат такви кинези во пресметка, тогаш заштедата нема да е 15% туку +30% и пак доаѓаме до сличен резултат. Значи нема дилема за квалитетот и ефикасност/конфор/сигурност - тука е се јасно, проблемот е во цената на посолидните кинези која е премногу приближена до јапонците.
Ако мислиш на @tzlatko , го познавам добро човекот (иако тој изгледа не знае), навистина е машински инженер и тоа од стариот ков, кога немаше факултети во секое село, 20-тина години работеше во автомобилската индустрија а потоа како приватен електроничар.
Е сега, и ти онаа „секој својот коњ...“ ама фактите не се баш такви, еве зошто:Gleam si pred nabavka na nova klima i okceto ti gleda prema japonec..... normalno sekoj za svoi pari može da si kupi što saka.
Jas na primer dadov pred godina skoro 1000 E za Samsung Tv, a za klima 400 E, kineska. Zošto? Mene mi e plafon 500 E za klima, a za tv nema limit, pred nekoja godina akustična gitara ibanez 1000E japonska, posle toa Yamaha 500E japonska koristena, ama merak. Znači nemam averzija kon japonci.... no smetam deka so klimive e preteruvanje da se plati poveće a da se dobie tolku malku.
Inače Kosta matematikata ti e malce navijačka.
Eve mojov primer, imam dvotarifen merač na klimata, od puštanje do sega ima potrošeno okolu 6500 den, do kraj na sezonava eve neka bide 9000den, na leto ne poveće od 3000, vkupno 12000 .
15% e 1800, za 4 god e 7200den, mojava e kupena 24000, za 31000 ne postoi da se kupi japonec.
Baška što najevtinite japonci trošat potpolno isto kolku kinezive .
Moj sovet kupi si japonec ama od srednata klasa, ne gleaj matematiki iako nema da e podolu od 50000 za 12-ka, da ne ti bide skomraz i ne te jade janza po tetoski.