Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Znaci odgovorot e deka nominalnata vrednos se prijavuva kolku sto odredil proizvoditelot,i deka kaj nekoj klimi mozi slobodno da raboti nad nominalnata neograniceno.Inace nominalna na mu e na doticniot kompresormu 120 rps

Ama kaj 12btu nominalnata e prijavena na 46 rps,za da prijavi COP 4,5 na 4200wa kaj 24 btu 98 rps.i ke prijavi COP 3,4 so 8000w.Dokolku i ta spusti na 4kw i taa ke ima COP 4,5 pogolem od dadeniot preku 3,4 so 8000w.
Inace voopsto ne go siluva i ne mu ja vadi masta kompresorot zatoa sto bez problemi raboti i do 120 rps,i dvete slobodno mozat da rabotaat maksimalno .Da go stegni na 150 rps , toa znaci vadenje na masta.
Toa i bese muabetot deka kaj dobrite proizvodi mozat da stavat i pdobri materijali i da igraat so nominalnata vrednos,za da prikazat razni COP vrednosti(na razlicni optovarauvanja),i ne vazi praviloto deka samo 15min ke raboti na max,tuku neograniceno,kako sto e slucajot so dadenit primer na toshibita.
Tosibata ja zedov za primer oti samo taa dava takvi neskrijani podatoci(tabeli),i da vidime kako igra COP vrednostite ka inverterite prema opteretuvanjeto na kompresorot.
Zaklucok.!
Nominalnata vrednost e promenliva i ne e fiksna kaj inverterite( pokvalitetnite).I zatoa postojat i poevtino i poskapo,kolku pari tolku muzika.
Aj sega objasni mi da si ti gazda na firma što pravi vaka i stava ist kompresor vo duplo pojak ured, a može da stavi so pomal kapacitet koj čini sigurno bar 50$ pomalku bi dozvolil da se igraat so tvojot profit.
Nema logika. Upotrebi ja svojata intelegencija zaednički da najdeme odgovor na ovaa zagatka.
Zaklučokot ne ti e realen, el. motorot si ima fabrički deklarirana nom. snaga od proizvoditelot (ne ni mora da bide staven na klima) i konstruktorot na kompresorot si go izbira od tablica prema baraniot kapacitet na kompresorot. Vaka po tvoevo će stavi eden za tri golemini na klimi.
Ne mi odgovori kako od COP3.5 klimata vadi COP6!!!!
Tebe ti e važno da dokažeš deka eden kompresor može da odi vo 12ka i 24ka. Ako e taka ne ni treba da se pravat kompresori so različen kapacitet tuku bi bile dovolni 2-3 različni.
Zapomni deka pri konstruiranje na bilo koj proizvod se e na gorna granica na izdržlivost so odreden stepen na sigurnost bidejći toa nosi najgolem profit. I klimive taka se konstruirani, pa i tvojata Toshiba ne se sekiraj, poinaku ednostavno e nedozvolivo.

Последно уредено:
Aj sega objasni mi da si ti gazda na firma što pravi vaka i stava ist kompresor vo duplo pojak ured, a može da stavi so pomal kapacitet koj čini sigurno bar 50$ pomalku bi dozvolil da se igraat so tvojot profit.
Nema logika. Upotrebi ja svojata intelegencija zaednički da najdeme odgovor na ovaa zagatka.
Zaklučokot ne ti e realen, el. motorot si ima fabrički deklarirana nom. snaga od proizvoditelot (ne ni mora da bide staven na klima) i konstruktorot na kompresorot si go izbira od tablica prema baraniot kapacitet na kompresorot. Vaka po tvoevo će stavi eden za tri golemini na klimi.
Ne mi odgovori kako od COP3.5 klimata vadi COP6!!!!
Tebe ti e važno da dokažeš deka eden kompresor može da odi vo 12ka i 24ka. Ako e taka ne ni treba da se pravat kompresori so različen kapacitet tuku bi bile dovolni 2-3 različni.
Zapomni deka pri konstruiranje na bilo koj proizvod se e na gorna granica na izdržlivost so odreden stepen na sigurnost bidejći toa nosi najgolem profit. I klimive taka se konstruirani, pa i tvojata Toshiba ne se sekiraj, poinaku ednostavno e nedozvolivo.
E pa sega svati zosto mozi i edna jaka 2,5kv nominalna inverter da bidi pojak od nekoja od nekoja 3,5 kv nominalna inverter klima.Tebe ne ti se veruvase vo toa, i go demantirase Zlate koj od ispote kutriot da te ubedi,ama ti nikako da veruvas,i ztoa sakav samo d ti objasnam deka e toa mozno,a i na ostanative citateli na forumot(za tie sto neznaaat),a smo go upotrebiv primerot so Toshiba,zasto samo taa ima hrabrost da dade neiscrpni podatoci.
E pa sega svati zosto tvojata 12btu Harier Tundra mozi na maksimum samo 15 min. oti si kosta 500 evra ,ili 400 evra vo tvoe vreme koga si ja nabavil.Tolku e golem kompresorot ,sto ne znaci deka e losa,ako tebe ti odgovara.Vazno ti da si zadovolen.

E pa sega svati zosto mozi i edna jaka 2,5kv nominalna inverter da bidi pojak od nekoja od nekoja 3,5 kv nominalna inverter klima.Tebe ne ti se veruvase vo toa, i go demantirase Zlate koj od ispote kutriot da te ubedi,ama ti nikako da veruvas,i ztoa sakav samo d ti objasnam deka e toa mozno,a i na ostanative citateli na forumot(za tie sto neznaaat),a smo go upotrebiv primerot so Toshiba,zasto samo taa ima hrabrost da dade neiscrpni podatoci.
E pa sega svati zosto tvojata 12btu Harier Tundra mozi na maksimum samo 15 min. oti si kosta 500 evra ,ili 400 evra vo tvoe vreme koga si ja nabavil.Tolku e golem kompresorot ,sto ne znaci deka e losa,ako tebe ti odgovara.Vazno ti da si zadovolen.
Što sum svatil? Pa ušte si mi objasnil!
Ima edna ubava srpska pogovorka: ko o čemu kurva o poštenju.
Znači ti si verglaš li verglaš.
Aman odgovori na toa što te prašuvam!
Ne možeš da odgovoriš neli? Polesno e da im veruvaš na nekakvi brošuri.
Aj kaži mi ne ti e bar malce krivo što ti stavile kompresor koj e prinuden da se da se vrti od 7000-9000 vrt/min?
Interesno e što Haierot za tri zimi nitu ednaš kompresorot Hitachi (fala bogu ete nešto japonsko i kaj mene) ne otišol preku 1100W, a može trajno da vrti mislam na 1600 W. Izglea i kinezive ne se taka glupavi.
Aj za posleden pat te prašuvam: zošto e stavena ista klima na 12- ka i 24- ka?
Ako ne odgovoriš jas ne ti komentiram ponatamu.

Što sum svatil? Pa ušte si mi objasnil!
Ima edna ubava srpska pogovorka: ko o čemu kurva o poštenju.
Znači ti si verglaš li verglaš.
Aman odgovori na toa što te prašuvam!
Ne možeš da odgovoriš neli? Polesno e da im veruvaš na nekakvi brošuri.
Aj kaži mi ne ti e bar malce krivo što ti stavile kompresor koj e prinuden da se da se vrti od 7000-9000 vrt/min?
Interesno e što Haierot za tri zimi nitu ednaš kompresorot Hitachi (fala bogu ete nešto japonsko i kaj mene) ne otišol preku 1100W, a može trajno da vrti mislam na 1600 W. Izglea i kinezive ne se taka glupavi.
Aj za posleden pat te prašuvam: zošto e stavena ista klima na 12- ka i 24- ka?
Ako ne odgovoriš jas ne ti komentiram ponatamu.
1.zošto e stavena ista klima na 12- ka i 24- ka?
Ne ti go razbiram prasanjeto iskreno,da ne mislis zosto e staven isti kompresor i na 12 btu i 24 btu.
2.Aj kaži mi ne ti e bar malce krivo što ti stavile kompresor koj e prinuden da se da se vrti od 7000-9000 vrt/min?
Pa zosto da mi e krivo,ako ima potreba ke vrti i na 98rps x 60=5880 rp/min. za da topli 8000wNema potreba da vrti so 150rps ili kako sto velis 9000rp/min.Pred se ne ni mozi da vrti na 150 rps.
E sega prasanje e kolku vreme ke raboti vo neiziniot maksimalen del,posto vo istiov prostor imav pomala Toshiba Suzumi 16.Samo ke si bide rasteretena i ke bide uste poekonomicna,a i pokonforna zasto ima pogolema edinica i poprijaten izduv.Za mene konforot e najbiten,a Toshibata 24 SHORAJ EDGE toa go mozi.Kako kameleon e mozi da bidi i 9000btu a dosta pojaka .Premnogu ima fleksibilnost,i totalno besumna.Poglasen e friziderot,od kolku ventilatotot.

Ne ti go razbiram prasanjeto iskreno,da ne mislis zosto e staven isti kompresor i na 12 btu i 24 btu.
Kompresor de ne klima.
I ova ti bil odgovorot. Bogami sekoja čest mnogu sum zadovolen od objasnuvanjava. Aaaa sega me ubedi, nikogaš nikoj vaka ne me ubedil vo nešto.

I posle tvojava analiza treba da se zakluči deka TOSHIBA e dobrata vila i na kupcite im poklonuva poskap kompresor vo 12kata a može slobodno da stavi pomal i poeftin.

Кој рече им поклонува.... па таа 12ката нордик веројатно е поскапа од 24ката тука....
Што мислиш вака сеа колкава резерва на капацитет има таа нордик 12ката со овој "japan made 15cm3" компресор?
Или пак колкава резерва има твојата Тундра 12ка? Сигурно немаат исто нели....

Nešto e tuka mnogu kilavo kaj 24kata ako e poeftina od 12ka neli?
Se poveće sami se zapetelkuvate so izjavive.
Inače glupavo e da natplaćaš rezerva koja skoro i ne ti treba. Uspešna konstrukcija e baš onaa što si gi koristi baš site rezervi.
Ne me svaćaj pogrešno ne te ubeduvam deka si pogrešil vo izborot. Verojatno toa što si baral i si dobil kako i jas.
Ubavo se zabavuvaš so merenja i tabeli, gleam pismen čovek si samo imaš mnogu pogrešno ubeduvanje deka skapive japonci trošat dva pati pomaku zatoa što se dva pati poskapi od kinezive. Toa apsolutno ne e taka, toa bi sakal da te uveram i deka merenjata ti se dosta približni i netočni. No tvoja rabota......

Нордик модели Тошиба продава само во држави на север... кај што е потребно да ветува 100% капацитет до -25С.... затоа ставила 15cm3 компресор што може да испорача 8kw во 12ка модел кој ветува 4.2kw.
Веројатно за таму ич не е глупаво да плаќаш резерва...

24ката моделот што го купил @filipinec е за наш пазар кај што се ветува дека моделот ќе работи до -15С и верувам компресорот е способен да испорача 24к бту неограничено време на употреба до -15С.

Нордик модели Тошиба продава само во држави на север... кај што е потребно да ветува 100% капацитет до -25С.... затоа ставила 15cm3 компресор што може да испорача 8kw во 12ка модел кој ветува 4.2kw.

24ката моделот што го купил @filipinec е за наш пазар кај што се ветува дека моделот ќе работи до -15С и верувам компресорот е способен да испорача 24к бту неограничено време на употреба до -15С.
Ima logika i do nekade dava odgovor na dilemava. Mi go mati umov zošto e deklarirano kako 12ka a e sposobno vadi 8kW kako što vikaš, a znaeme deka 12Btu=3.5kW. Ne će e baš taka bidejći će treba i mnogu pogolemi izmenuvači za takov kapacitet, no dobro.

Ima logika i do nekade dava odgovor na dilemava. Mi go mati umov zošto e deklarirano kako 12ka a e sposobno vadi 8kW kako što vikaš, a znaeme deka 12Btu=3.5kW. Ne će e baš taka bidejći će treba i mnogu pogolemi izmenuvači za takov kapacitet, no dobro.
Me raduva sto popoleka legnuvas na brasnoto.
Eve nekolku deklarirani 9btu i site se pojaki od 12btu Harier Tundra, duri i duri i naeftiniot Samsun od 1000 evra,iako ne e nordic model.
https://www.klimakoncept.hr/hr/pana...32__komplet_sjajna_bijela_zidna_unutarnja_i_v
Автоматски споено мислење:

DX151A1T-30N kompresor ke go sretnis i vo multi so tri vnatresni ako malce se izgugla,ne samo vo nordic edinici.Sepak vo pogolemi optovaruvanja Toshiba stava japan ,a ne gmcc kompresori.

Последно уредено:
Правилото е Секогаш колку пари толку музика..
За клима од 70,80,100,бона имаш право да бараш и јајце во влакно но за клима 20.000 ама баш ништо..
Незнам што се палите како деца оти некоја клима имала појак компресор од декларираната мок или го имало во Сплит..
Најбитна работа за мене е комфорот и ништо друго,нека има и компресор од Марс но ако си ја врши работата е Ок
Иако денеска сите лажат па и овие Јапанци..

Инаку кај електро моторите се знае што е
Номинална а што максимална снага или пик снага..но и тука се лаже и може колку сакаат толку да ја истераат снагата во мак и пик моќноста

Последно уредено:
Правилото е Секогаш колку пари толку музика..
За клима од 70,80,100,бона имаш право да бараш и јајце во влакно но за клима 20.000 ама баш ништо..
Незнам што се палите како деца оти некоја клима имала појак компресор од декларираната мок или го имало во Сплит..
Најбитна работа за мене е комфорот и ништо друго,нека има и компресор од Марс но ако си ја врши работата е Ок
Иако денеска сите лажат па и овие Јапанци..

Инаку кај електро моторите се знае што е
Номинална а што максимална снага или пик снага..но и тука се лаже и може колку сакаат толку да ја истераат снагата во мак и пик моќноста
Taka e.Se e relativno.

Многу манипулации има на последниве две три страни од пар ликови тука кои лесно ке ги разотркриеме дека ловат у матно.

Ама па некој тука сака да ни продава 12ки како 24ки со истото компресорче нели.
Ај да видиме дали компресорчето дава 7kw континуиорано на -15 kako sto si "mislel" @zlatko_ti412 , кај да го видиме тоа ако не на сајтот на Тошиба, ваљда нема да гледамe по сајтчињава купи продај што шиткаат све и свашта столици маси пластикарија па ај и клими :)

RAS-35J2AVSG-ND / RAS-35J2KVSG-ND има официјални податоци овде:
12.jpg

RAS-24J2AVSG-E/RAS-B24J2KVSG-E има официјални податоци овде:
24.jpg
E sea @zlate нека ги покаже тие неговите замислени 7kw каде се :D
А @ROBERT 11 neka vi kade kade ima vakva za 20.000 so 4.2kw :)
@zlatko_ti412 pazi na razlikata Tj=-15°C so Bivalentna -15°C ne isto so Tj=operation limit i Bivalentna -7°C ;)
Ili nakratko, od dvete klimi so istoto kompresorce edinstveno 3.5kata ima napraven test na -15 i toj kazuva deka prosekot na -15 e 4.3kw, nema prosek od 7kw, a ti moze da sanjas i 15kw.

Последно уредено:
Многу манипулации има на последниве две три страни од пар ликови тука кои лесно ке ги разотркриеме дека ловат у матно.

Ама па некој тука сака да ни продава 12ки како 24ки со истото компресорче нели.
Ај да видиме дали компресорчето дава 7kw континуиорано на -15 kako sto si "mislel" @zlatko_ti412 , кај да го видиме тоа ако не на сајтот на Тошиба, ваљда нема да гледамe по сајтчињава купи продај што шиткаат све и свашта столици маси пластикарија па ај и клими :)

RAS-35J2AVSG-ND / RAS-35J2KVSG-ND има официјални податоци овде:
Прегледај го приврзокот 347091

RAS-24J2AVSG-E/RAS-B24J2KVSG-E има официјални податоци овде:
Прегледај го приврзокот 347092
E sea @zlate нека ги покаже тие неговите замислени 7kw каде се :D
А @ROBERT 11 neka vi kade kade ima vakva za 20.000 so 4.2kw :)
@zlatko_ti412 pazi na razlikata Tj=-15°C so Bivalentna -15°C ne isto so Tj=operation limit i Bivalentna -7°C ;)

Ахахахах Тошибата со 15cm3 original JAPAN компресор неможела 7kw...
Ама штом @Strelec снима Aмберката со 12cm3 CHINA компресор може :eek:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom