citat od postot 636 od 8 noemvri 2011 god,od forumovДа бе, жими мајка.
Работата е друго, надворешната средина го грее фреонот.
Работам со мојот пример, во капилара фреонот се испарува и се лади да речеме -20С, после во радијаторот зема топлина од надвор, ако е надвор -5, теоретски повеќе од -5С неможе да се дигне, реално е да речеме -10С. Потрошената моќност на климата таа температура на влез да ја трансформира во поголема, тоа не е сосема точно, тука работиме со количество топлина во џули на влез и излез, зависи од проток, материја со топлински капацитет и температура, реално тоа е моќноста што ја троши компресорот, ако работиш од -20С на +60С троши повеќе спрема -10С на 50С, А на колку ќе работиш зависи од надворешната температура - коефициентот на надворешниот радијатор, од таму е таа разлика во класи на клима уреди, другото е маркетинг и далавера на производителот.
Денес, најефтино греење се добива со коритење на топлотна пумпа, односно клима уред. Тоа не е заслуга на овој или оној наш современик или компанија туку на францускиот , офицер, инжењер и физичар Nicolas Léonard Sadi Carnot ( 1796 – 1832 ). Тој во 1824 година, напишал книга во која го објавил овој свој пронајдок . Принципот на работа на топлотната пумпа е следен: Надворешната топлина, кој се наоѓа на ниска температура, со додавање на механичка енергија ( со компресорот ), се подига на повисока температура за да се загрева просторијата. На тој начин за еден КWh eлектична енергија ќе добиеме, просечно, околу 3 KWh топлотна енергија. Zavrsen citat.
Ubavo sto si se zainteresiral na ovaa tema,ama ti predlagam od pocetokot da pocis da ja proucuvus.
Veruvaj pola fakultet ti e ovaa tema,poke ke naucis od kolku na fakultet,i taka imas nekoj osnovni poznavanja.
A mozi i sakas nesto da ni objasnis,ama mora malce na ponaroden jazik da go iskazis,za da moze sekoj prosecen citatel da te razbere(kelneri,postari,slatkari,pekari,bravari ikonomisti).
Sredi si ja dumata i popoleka na tana ne iskazi si se,koga ke si spremen.
Sekako deka ovde si dobrodojden.

Последно уредено: