Т
citat od postot 636 od 8 noemvri 2011 god,od forumov
Денес, најефтино греење се добива со коритење на топлотна пумпа, односно клима уред. Тоа не .
.
.
A mozi i sakas nesto da ni objasnis,ama mora malce na ponaroden jazik da go iskazis,za da moze sekoj prosecen citatel da te razbere(kelneri,postari,slatkari,pekari,bravari ikonomisti).
Sredi si ja dumata i popoleka na tana ne iskazi si se,koga ke si spremen.
Sekako deka ovde si dobrodojden.
На друго ниво збориме не се разбираме, убаво
напишав топлинска пумпа во куќа со голем двор,
немав предвид класичен клима уред.
Тоа се Шведски, Фински, Норвешки системи, идеална но многу ретка варијанта е да имаш река езеро, таму го поставиш секундарриот круг за размена на топлина, во секој случај водата е потопла од нула, а и брзо се врши размена на топлина. Треба водата да тече или е голема, во бунар неможе.
Реалната варијанта е копаш околу 100 метра ров , може цик цак но да има површина 100-200 квадрата, длабочина минимум метар и пол, таму температурата е стално 15С, пофино 2 метра, таму полагаш пластични цевки да држат -20С. Два Секундарни разменици 50-100 литра сад, може затворени или отворени , во него ги монтираш радиаторите од клима уредот, или правиш твој, пошто е течност може и да се спирали.
Едниот круг го пуниш со антифриз, тој иде во земјата, другиот за парно /највисоко КПД имаш при подно греење/ и две пумпи.
Не прашувајте за КПД, од тоа поекономично нема, дури и е поевтино од дрвата.
Тука е целата игра работиш со мала диференција , пример 5С-40С на компресорот може да стигнеш до 1:10 коефициент.
И мене ми е сонот едно такво нешто да си направам во новата куќа. Реално гледано, плаќаш ден два багер да откопа и закопа, цевките не се скапи, ти треба и шахта или подрумче, фрижидерот/климауредот/ сам го конструираш, но принципно тие уникати се скапи, од друга страна ти требаат две поцинковани буриња или бојлери, со капак и 4 цевки.
Не ми е работна дејност тоа, но во минатото сум имал контакт со таа област, сме работеле со Фринко, и други Индустриски Хладилници, до 200 киловата на група, сепак имам некаков спомен како се работат тие ствари

, сега некој тука да ми продава муда за бубрези, не иде. Не барам конфликт, а сакав конструктивно да го поделам овој систем, пошто гледам се дебатира за најекономично греење, од ова моево поекономично нема.
Точно за пресметување ова по неписмените /машинци/

, барем во мое време беше така, може да пресметаат, коку квадрата земја за колку моќност ти требаат за оптимална работа, каде е контактот земјата нема да е15С а ќе се лади, влече топлина од земјината кора, колку брзо иде тоа неможам да кажам. Мислам дека е околу квадрат двор, со квадрат внатре.