Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Smeski zivi.... 13w/m3......so takvi zagubi. Lugevo se bez usul.
Sprema potrosenite 3600kw/h grejna sezona po nekoja si prosecna cena od 5 denari ili 18000 denari fkupno kako sto veli ,ima zagubi na prostorot nekade okolu 5kw na -10 ili okolu 70w /m2 prema mojata racunica.
Luge sme mozi da se pogresi. :toe:
Sepak covekot e entuzijast , go cenam, se trudi na forumov.
Odlicen e.

Sprema potrosenite 3600kw/h grejna sezona po nekoja si prosecna cena od 5 denari ili 18000 denari fkupno kako sto veli ,ima zagubi na prostorot nekade okolu 5kw na -10 ili okolu 70w /m2 prema mojata racunica.
Odlicen e.
Odlicen e.
Шо си го губиш времето со вакви кои едвај чекаат некоја грешка и се палат ко шибица...
Тој прво и не прочитал ништо а само јаде бубрези..

Дечки едно прашање. Имам прилично нова GREE клима,стара околу 9 месеци.Користена е само еднаш на топла грејна сезона и ова лето првпат на ладна.Веќе месец и нешто кога ќе ја уклучам дува некој кисел неподнослив мирис.На монтеров му ѕвонев ми даде накоја киселина да испрскам,као наводно ќе се исчистела,ама не помогна.Сеа многу луѓе ме советуваат дека треба да се прави хемиско кога се преоѓа од топла на ладна сезона,ама мене тоа ми е нелогично,зашо на другата клима шо ја иаме веќе 3 години,не е направено никакво хемиско и нема засмрдено никогаш,Дали некој може да ми даде идеја во што е проблемот? Моја е претпоставка е дека можеби задржува вода,зашто скоро цело лето немам видено низ цревото да тече вода.Е сеа ако навистина задржува вода,логично е кога ќе се насобере негде да избие,обично протекува од внатрешна страна.Мене ни таму ми нема протечено.Затоа не ми е јасно,ако може некој да ми даде мислење,пред да направам хемиско.

Дечки едно прашање. Имам прилично нова GREE клима,стара околу 9 месеци.Користена е само еднаш на топла грејна сезона и ова лето првпат на ладна.Веќе месец и нешто кога ќе ја уклучам дува некој кисел неподнослив мирис.На монтеров му ѕвонев ми даде накоја киселина да испрскам,као наводно ќе се исчистела,ама не помогна.Сеа многу луѓе ме советуваат дека треба да се прави хемиско кога се преоѓа од топла на ладна сезона,ама мене тоа ми е нелогично,зашо на другата клима шо ја иаме веќе 3 години,не е направено никакво хемиско и нема засмрдено никогаш,Дали некој може да ми даде идеја во што е проблемот? Моја е претпоставка е дека можеби задржува вода,зашто скоро цело лето немам видено низ цревото да тече вода.Е сеа ако навистина задржува вода,логично е кога ќе се насобере негде да избие,обично протекува од внатрешна страна.Мене ни таму ми нема протечено.Затоа не ми е јасно,ако може некој да ми даде мислење,пред да направам хемиско.
Тешко вака од муабет.
Ти веќе имаш(знаеш) лек, а незнаеш дијагноза!?

Sto marka model jacina 3.5 kw ili 5.5 kw ti e drugata klima ?
3.5 kW само VIVAX марка е
Автоматски споено мислење:

Тешко вака од муабет.
Ти веќе имаш(знаеш) лек, а незнаеш дијагноза!?
Па не е баш тоа лек.Тоа го глеам као ќе ги фрлам 1600 денари колку да се куртулам сега,за после 6 мессеци пак да почне да мириса.Не е тоа решение,затоа прашувам дали имал некој сличен проблем што трајно го решил.

Шо си го губиш времето со вакви кои едвај чекаат некоја грешка и се палат ко шибица...
Тој прво и не прочитал ништо а само јаде бубрези..
Нема што да се чита после тезите за 13w/m3 или 32,5w/m2 што значи си греел со помалце од третина кубик дрва за тие 12ч. Што појше да читаме, јасно е дека спинуваш.

Па не е баш тоа лек.Тоа го глеам као ќе ги фрлам 1600 денари колку да се куртулам сега,за после 6 мессеци пак да почне да мириса.Не е тоа решение,затоа прашувам дали имал некој сличен проблем што трајно го решил.
Сеа заладува и кога ке ја пуштиш на греење нема да мириса. А за мирисање на ладење сите клими мирисаат(и Vivax) ако во ладење се гасат со неисушена внатрешна. На ИТ за Митсубиши кога се жалеа дека мириса тогаш советот беше да ги префрлат од ладење на вентилатор 15мин па после да ги угасат. И Дезинтал помага.

Последно уредено:

Па тоа ми беше и зборот, не фрлај пари за џабе. Прво отвори, види филтри, изменувач?!
Ако нема налепено прашина(кал) на изменувачот и турбината, тогаш џабе ќе даваш 1600ден!
Земи пумпица од оние како средство за стакло чистење, наполни ја со вода и изпразни ја на изменувачот!Види дали протекува од цревото и каква е водата!
После земи дизентал(ама немој чист!! Раствори го 1:7-8) и пак испрскај го изменувачот! Ако гледаш дека нечисто тера, мавни цела пумпица, ако не доволно колку да го дизинфицираш. Не заборавај отворени прозори додека чистиш и климата од штек исклучена! После ја ставаш на фан само да дува саат-два.
Па види дали ќе помогне.
@Strelec не се согласувам дека сите клими мирисаат!

Здраво дечки на сите.

Ќе ве замолам за совет... колку и да звучи глупо ако прашам нешто без везе... пошто стварно немам везе во инвертери :)

Една недела гледам модели и карактеристики, али врска немам што значат :icon_mrgr:

Сакам да земам 2 клима инвертери. Иако цела куќа ми е покриена со парно на дрва, сепак, стара дограма, нема изолација и тн... на -15, -20, колку и да буташ дрва во котелот, повеќе од +18 не може да достигни :)

Сакам еден инвертер за во спална соба од 16 квадрати и еден инвертер за во пуштена просторија од 32 квадрати.

Јас сакав да одам со 2 инвертери 3 и пол-ки од по 25 000 денари... ама ме советуваа, дека во големата соба нема да затоплува доволно, пошто и онака сум давал пари, уште малку (уште 15 000 ебаго :pos:) да сум потрошел и да сум земел 5 и пол-ка.

Па сеа, имало и грејачи на компресори, грејачи на кондензат... па не знам то што. Читав, читав, читав на форумов... над 3000 страници се, не може човек да дочита :ROFLMAO:

Еве, конкретно на klimi.mk гледам, да ве замолам, дали некој може да ми објасни што значат овие карактеристики :

- ЕНЕРГЕТСКА КЛАСА (SEER/SCOP):
- МАКСИМАЛЕН КАПАЦИТЕТ НА ЛАДЕЊЕ / ГРЕЕЊЕ
- ПРОСЕЧНА МОЌНОСТ
- ВЛЕЗНА МОЌНОСТ ЛАДЕЊЕ / ГРЕЕЊЕ

Од форуми, читање по интернетов, научив само дека SEER/SCOP, што повисока бројка имаат, тоа подобро.

А влезната моќност на ладење / греење? Тоа е колку "трга"? Што помали бројки, тоа помалку троши... или? :) Уште еднаш, колку и да звучи глупо, се извинувам, пошто стварно врска немам :)

Друга работа... читам по форумиве, многу ги фалат VIVAX, но AERI серија... а има еден куп различни серии :( AERI, AEMIS, AEQIS, REII... ќе ве молам за појаснување... што ова значи?

На што конкретно од карактеристикиве треба да обратам пажња?

Дали некој може да ми препорача модели што веќе ги користи и е задоволен? 3,5kW и 5,5kW?

Друга работа, какви се филтри има? Што значи Био филтер, Cold catalyst филтер? За прочистување на воздухот е тоа... или?

Се надевам дека некој ќе оддели некоја минута време да ми ги појасни работиве.

Фала ви :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom