Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување

Не мислам дека би сакал да купам Haier клима после гледање на ова видео. Премотајте го видеото до 2:23 и слушнете го звукот кој излегува од надворешната единица. Мене тоа ми звучи повеќе како расипана ON/OFF клима од колку на инвертер клима. Мислам дека не треба така да бучи.
Baš super nešto interesno se gleda na ova video. Koga devojkata gi vadi filtrite ubavo se gleda deka senzorot za merenje na T na ambientot ili vleznata T na vozduhot e izvlečen za 40-45 mm od ivicata na kućišteto. Se raboti za potpolno ista klima kako i mojata i koga ja kupiv senzorot beše izvlečen edvaj 10mm i vo on/ off režim praveše ogromni pauzi do slednoto vklučuvanje pa T vo prostorot pađaše i do 2 C .So probuvanje ustanoviv deka ako e izvlečen za 45mm si raboti najdobro i nema poveće šetanje na T gore dolu poveće od 0.2 C. Interesno e ako go izvlečete malce poveće će se pali na 3 min kolku što e i zaštitata na kompresorot od pregrevanje što sekako ne e dobro. Inače probuvav i da go izvadam nadvor od kućišteto i podolu za 10- tina cm, no pri toa se dobiva samo gluposti. Zošto? Od ednostavna pričina što senzorot MORA da e vo vleznata struja na vozduhot.....
Zošto ovaa klima od videovo i mojatata nemaat ista pozicija na senzorot e prašanje za sebe.
Inače vakov zvuk kako prikažanovo nemam zabeležano, obično prede tivko kako mačka.
Da se razbereme instalacija so dolgi cevki, jas imam 5 m instalacija e dobra da se ne čue klokotenje na freonot, koe će se slučuva nadvor i nema ama nikakva vrska so zvukot, brčenjeto i rezonancija na nadv. edinica.
Moj sovet držačite da se štrafat isklučivo vo betonski nosači, a nikako vo cigla ili sl. materijali poradi koi se javuvaat razni rezonancii koi se prenesuvaat vnatre.Ako ne može poinaku neka bide vo zid koj ne e del od prostorijata.
So klimata odat gumeni amortizeri i ako se pricvrsti na beton kako kaj mene ne ni znaete deka kompresorot raboti.....

Не мислам дека би сакал да купам Haier клима после гледање на ова видео. Премотајте го видеото до 2:23 и слушнете го звукот кој излегува од надворешната единица. Мене тоа ми звучи повеќе како расипана ON/OFF клима од колку на инвертер клима. Мислам дека не треба така да бучи.
И јас сум со Тундра 5.5 и одговорно тврдам дека три години откако е купена сеуште ја немам слушнато надворешната единица а не пак да вади звук нешто како на клипов. Притоа од монтажа само има 5 метри цевки и држачите се на столб/носач, како што препорачува @tzlatko, без никакви гумени амортизери. Ваква антиреклама е смешна, мизерна.

Samo da javim rasplet sa klimama u Kumanovu.
Stan je tacno 77,5m2. Novogradnja, izolacija full kako treba.
Tri prostorije, 30+16+12, hodnik 10, kupatilo 9,5 m2.
Skinute 2 x Gree Muse.
Postavljene 3 kom Fujitsu, 1 x 12LM, 2 x 07LM. Franko instalirano, sve ukupno oko 1.100e. Ovi iz Hidroseta stvarno preterase sa brendom Fujitsu :)

E sad, ... posto se zet i cerka vratise sa juga Azije pre izvesnog vremena, te iscitase sve moje staracke @muke@ ovde :), malo se ismejase, te zet predlozi da ove 2 kom Muse licno odnese i pokloni clanu @Sv B , jer je uvideo kolika je njegova opsednutost brendom Gree :), jer je detaljno iscitao sve njegove odgovore za problem koji sam izneo. Ukoliko on ne stigne zbog obaveza, organizovace poklanjanje preko drugara u bilo kom delu Makedonije.
@Sv B , daj brate neki kontakt, znaci usluga je franko stan, kuca, besplatna.

Samo da javim rasplet sa klimama u Kumanovu.
Stan je tacno 77,5m2. Novogradnja, izolacija full kako treba.
Tri prostorije, 30+16+12, hodnik 10, kupatilo 9,5 m2.
Skinute 2 x Gree Muse.
Postavljene 3 kom Fujitsu, 1 x 12LM, 2 x 07LM. Franko instalirano, sve ukupno oko 1.100e. Ovi iz Hidroseta stvarno preterase sa brendom Fujitsu :)

E sad, ... posto se zet i cerka vratise sa juga Azije pre izvesnog vremena, te iscitase sve moje staracke @muke@ ovde :), malo se ismejase, te zet predlozi da ove 2 kom Muse licno odnese i pokloni clanu @Sv B , jer je uvideo kolika je njegova opsednutost brendom Gree :), jer je detaljno iscitao sve njegove odgovore za problem koji sam izneo. Ukoliko on ne stigne zbog obaveza, organizovace poklanjanje preko drugara u bilo kom delu Makedonije.
@Sv B , daj brate neki kontakt, znaci usluga je franko stan, kuca, besplatna.

Jeli vama prodaja Fujitsu toliko opala da moras da pišeš ovakve dječije postove ... Odrasti dedice i shvati vremena se mijenjaju ...

Незнам што толку врева не постои уред на кој нема да најдете мана или на сто парчиња да нема некој дефект и се тоа е во граница на нормалата ,крај краевс човек кој живее 80. и е совршено создаден се разболува а не некој уред,Само барате влакно во јајце
И гледам монтажата,монтажата,немало монтери па да не е монтирањето ракетна технологија (монтажа на некој вселенски брод) да не сакате монтерите да бидат доктори по термо динамика, за работа: Проста како грав
Пак ќе речам монтажата е проста како грав и работа за мали деца оти пак ќе кажам само празни демагогии, а ако некој мисли оти има логика во ставање на дипли во цид ,подвиткување на бакарот со перлаа,и вакумирање што да Коментирам понатака, тогаш ви предложувм на секој монтер да му барате диплома за докторат по термо динамика па тогаш монтажа
Автоматски споено мислење:

Инаку додека вие овде се расправате и браните одредени брендови со пот и крв тие си кешираат а вие се глупирате и останувате со прстот во рака и пак ќе речам не бранам ниеден бренд оти имам фујитсу оти овие во хидро сет се за никаде ни сервис ни бакрачи жива багра како и сите други,а затоа е тука и инспекцијата и ако сте незадоволни ви ги враќаат парите Али вие за тоа врска немате

Второ околу тие Бафери или гумички чиста( глупост )кои ви ги наплаќаат по 600 денари а ги земаат за 100 денари и сеа видете кој е шутото тука
Па требало вака да се постават па онака,па да не се навалел компресорот абе се празни демагогии,да ви земат пари,па требало 5метри бакарни цевки за да се намали бучавост,абе ајде кај го пишува тоа ве работат како млада невеста
-тоа ти е како на Матиз некој да ти рече стави нови гуми и ке добиеш Мерцедес,

СРАМОТА е ова што го напиша другар.

Не сум педерче да ти пријавувам мислења, но некогаш ќе налеташ на погрешен човек кој нема толку разбирање + нема да си зад тастатура па може да зашалиш што не си знаел да го контролираш јазикот.

Едно е да се препуцавате за клими, друго е да некому замешаш фамилија.
Глупаво и детски е.

Извини што ти потенцирам, не е моја работа, но ми пречи кога ќе прочитам вакво нешто на форумот.
Тие тебе веднаш ке те пријават а нив не ги банираат ,инаку самите себе се навредуваат и понижуваат

Второ околу тие Бафери или гумички чиста( глупост )кои ви ги наплаќаат по 600 денари а ги земаат за 100 денари и сеа видете кој е шутото тука
Па требало вака да се постават па онака,па да не се навалел компресорот абе се празни демагогии,да ви земат пари,па требало 5метри бакарни цевки за да се намали бучавост,абе ајде кај го пишува тоа ве работат како млада невеста
-тоа ти е како на Матиз некој да ти рече стави нови гуми и ке добиеш Мерцедес,

Тие тебе веднаш ке те пријават а нив не ги банираат ,инаку самите себе се навредуваат и понижуваат
tuka si golema greska vo EU sekoja instalacija po default ide so buferi znaci nema sakam nejkam toa e standardot a kaj nas od taa pusta nemastija voopsto ne ni gi spominjaat, jas staviv i vredat sekoj denar 600 denari gi plativ i ne se od tie za koli sto se montiraat a gore dole tolku se i vo eu a moze nekoe evro poskapo se tamu na ebay gi gledav.
Razlika nebo zemja a toa 5metra nema dopirni tocki sto zboris za instalacija, kaj mene direktno na ploca e zastrafena klimata i prenesuva preku stafovite vibracii niski i toa e samo koga ubrzuva kompresorot baska sto nosacite mi se na 12ka anker straf vo ploca direktno staveni, i vo dva kjosha od sobata znaese da se slusa buka od koga gi staviv buferite podpolno se izgubi bilo kakov zvuk.

Attachments

• 20210120_165309.jpg
    20210120_165309.jpg
    3,6 MB · Прегледи: 31
  • 20210120_145734.jpg
    20210120_145734.jpg
    1,6 MB · Прегледи: 31
Последно уредено:
Па требало вака да се постават па онака,па да не се навалел компресорот абе се празни демагогии,да ви земат пари,па требало 5метри бакарни цевки за да се намали бучавост...

Земи рандом јузер мењуал за X клима и прочитај во делот кај што од фабрика напишале дека треба 5 метра цевки за оптимална работа, па бујрум ти стави три метра или помалку. Твоја работа.

Исто и за баферите... кој ти вели дека треба да ги платиш 600? Плати ги поевтино ако најдеш, битно е да ги имаш. Секако дека ако е глупост за тебе ете немај ги - да не ставам слики од клими (заради нивна антиреклама) кај што се монтирани БЕЗ бафери и со цевките назад КЛОПЧЕ направени извиткани и испреплетени.

Си има зошто се продаваат, инаку не би одело ни едното ни другото со климите.

Последно уредено од модератор:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom