Kolkav ti e bujetot.
предидов 60-70 К за комплетно греење на станот (2 клими)
Автоматски споено мислење:
Лаички, ако споредам перформански не ми личи така. Али што знам...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Kolkav ti e bujetot.
Vo toj slucaj OK e 12K vo detska.Вака се одлучив бидејки мислам дека ова е најекономично, со две клими. Размислував и за други опции, како пример парно со котел на пелети...
Големиот ѕид, скоро сите соби се на запад, Тераса 1 - дел од дневна на Југ. Тераса 2 - дел од Детска соба 1 на Север. Зградата има 10-ка изолација со ПВЦ дограма + ролетни, но сум на прв спрат - под мене нема никој. Не знам колку ми треба на -7 степени.
Не е проблем да купам панелки, но сепак сакам да го стоплам станот со 2 клими. ислиш дека овие клими нема да ми бидат доволни?
Автоматски споено мислење:
Искрено прво мислев за Gree Fairy за во дневната и некоја послаба за во Детска, но се премислив за Pular како посилна верзија на Gree а не порад некои мои стручни анализи. Не сум стручен во таа област. И Fairy одлично ќе ми ја стопли дневната соба, но мислев дека Пуларот ќе има дополнителна сила за да даде топлина во Детска 2 и дел во Спална.
Мене воопшто не ми е проблем да биде + 5 во дневна за да добијам 21 степен во Спална, ама сигурно тоаа ќе значи поголема потрошувачка. Не знам колкуИсто така не ми е прблем да се сите врати отворени, освен што ќе треба да се нагодувам со децата да не затвораат врати од нивните соби
![]()
Пулар не е појака од Фери, до вчера Фери-те ги споредуваа со Тошиби и Митсубиши, со количина на фреон со килажа на надворешна со големна на изменувач и слично. Тој што ти кажал така очигледно се води од народното „појако е она што треба во моментот да се продадe“.

Mislenjeto ti e OK, Pular 18K ima pojak kompresor od Fairy 12KНикој не ми кажал. Јас дојдов до таков заклучок, споредувајки ги двете клими, со моето скромно познавање. Инаку мене подобро би ми било да земам Фери, поевтина е![]()
Toa 2.5kata mitsu ne trosi pod 200w da ne pravime muabet i za 3.5kataTi plocki da ne redis u kupatila...kade go nauci ovoj zanaet 18ki bile 1.5ki po potreba. .moze da go objasnis tvoevo kako da go narecam tvrdenje ili "lupetanje".. .ako moze da objasnis momentot sto znaci 18ka i 1.5ka.
Za 1.5ka treba da trosi ispod 200W sto ne se izmerilo kaj Mitsu12 od delux klasa nad 60k klima ne pa za poeftinite

Да, прво бев за Фери 12ка, па потоа кога споредив со Пулар Премиум 18ка, испадна дека за 6.000 денари разлика добивам појака клима (ова релативно нели...) и можност да затоплам поголем дел од останатиот простор во станот.Malce da citas pred da LETAS ko prle pred magare.
Stom Fairy mu e poskapa od Pular, sigurno sporeduval Fairy 12k so Pular 18K, ako sporeduval so inverter.
Od taa pricina, komentarot e deka Pular 18k ima pojak kompresor od 12k.
Друже да си видиш ти и нешто друго, немора само Грее да гледаш....
18ка за дневен простор + 12ка за на другиот крај од станот ти е ок замисла... ама разгледај си убаво...
Има и други кинески брендови за тој буџет...
@AlexOX dobar izbor ti e i 5,5 kw VIVAX Aeri za vo dnevna i 3,5 kw VIVAX Aemi klima vo drugata prostorija

Друже да си видиш ти и нешто друго, немора само Грее да гледаш....
18ка за дневен простор + 12ка за на другиот крај од станот ти е ок замисла... ама разгледај си убаво...
Има и други кинески брендови за тој буџет...
Hahaha isto iskustvo vo anhoc vo vero go baram od prodavacot toj polunasmean veli nemame takvo nesto. Morav da go najdam na net na telefonot od nivnata strana da mu pokazam i na krajot aaaa sme imale aaaGo ima vo zaliha vo Kumanovo a jas koga pobarav prvin bea zbuneti prodavacite ne znaeja shto baram posle pobara na internet i mi vikat nema takov alat vo prodavnica cccc
Ние стандард со Милчета ваљда ќе одиме.

Taa klima mu ja predloziv bidejki ima ekstra izolacija 10-ka stiropor i deka mu treba za druga pomala soba ( mislam deka ke bide dovolna sepak treba sekoj da si odluci sprema toplinskite zagubi )Абе не му предлагај на човекот уред со ваква енергетска.Боље уљено радијаторче место ова
Прегледај го приврзокот 273972