Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ете затоа го измислиле еуровент, за да нема вакви комшиски муабети. - - - “Леле комшии за ич пари се греев со клима цело зимо”.Златко без да се навредиш, мене твојава рачуница ми е без везе.
Ти ако во јануари си трошел максимално 2000 ден значи дека си потрошил некаде околку 400KW, и под услов да ги греел 24/7, како што се сите мои пресметки, вклучуваќи ја и оваа, значи дека во просек си трошел околку 0,5KW, што реално за 40м2 просторија без изолација е фантазија.
Кај мене просторијата од 42м2 без никакви изолации, само со одлична столарија и греење 24/7 на 23 степени, со SF50 ми трошеше околку 3 пати повеќе.
Ovaa ti e ekstra klima nekolku clenovi na Forumov ja imaat i zadovolni seДечки предлог 5ка клима до 1000 евра бест бај да предложите?
Благодарности однапред [emoji846]
Sent from my SM-G975U using Tapatalk
@tzlatko e Inzinjer i toa so iskustvo, a ti si Amater....zatoa i ne ti e jasnoЗлатко без да се навредиш, мене твојава рачуница ми е без везе.
Ти ако во јануари си трошел максимално 2000 ден значи дека си потрошил некаде околку 400KW, и под услов да ги греел 24/7, како што се сите мои пресметки, вклучуваќи ја и оваа, значи дека во просек си трошел околку 0,5KW, што реално за 40м2 просторија без изолација е фантазија.
Кај мене просторијата од 42м2 без никакви изолации, само со одлична столарија и греење 24/7 на 23 степени, со SF50 ми трошеше околку 3 пати повеќе.

,а нели требаше да биде 25 јуни 2020,али се исподесија 300 фрки,и останавме суви барут.Пер 2021 октомври хахаха и додека собереме импресии,чуда,муда,врагови ќе капне 2022.За многу го одложија ама чекаат да помине фркава,па да почне да се лапа на голема врата.Имате некој у Синеплекс шо работи нешто,имаат некоја инсајдерска информација кога започнуват со работа?Колку ќе биде карта сеа 500денари
.Може само кај искусни инженери 3,5ки кинески клими во Јануари топлат 40м2 неизолиран простор со 2000 денари.@tzlatko e Inzinjer i toa so iskustvo, a ti si Amater....zatoa i ne ti e jasno
Многу зависи од температурата која ја бркаш, а @tzlatko може згреал 40м2 со 2000денари, ама на 20 степени???Златко без да се навредиш, мене твојава рачуница ми е без везе.
Se raboti za dve prostorii 28+12m2. Klimata e kupena za pogolemata. T vo pogolemata 21-22 C,pomalata 19-20 C. Imam prvoklasna stolarija,fasadna opeka, orientacija strog jug, nadvoresnata edinica cel den e na sonce i bese preblaga zima. Dali vaka moze da e realno?Златко без да се навредиш, мене твојава рачуница ми е без везе.
Sreca ne e Toshiba, ona sigurno ne bi presla 1000 den.Може само кај искусни инженери 3,5ки кинески клими во Јануари топлат 40м2 неизолиран простор со 2000 денари.
Sreca ne e Toshiba, ona sigurno ne bi presla 1000 den.
Ne igra povece kartata vo marketingot kupi japonsko, ne e vo igra povece: "ednas kupuvam vo 20 godini i miren sum", sega imas moznost da kupis tri pati za isti pari vo tie 20 godini....
Да не ти беа војничињата твои од 5000 поста ќе имаше 9 лајка@tzlatko e Inzinjer i toa so iskustvo, a ti si Amater....zatoa i ne ti e jasno
Да имаш користено врвен квалитет клими и да коментираш толку самоуверено, ајде и да разберам. Но, со користење на прва клима инвертер и да коментираш толку од високо не оди. Не е проблемот кинез или јапонец, има и кинески клими кои се скапи. Ти коментираш ефтини и скапи клими, тоа е вистината, и тврдиш дека скапите клими се скапи за да купуваат будали кои се палат на некој си бренд, а демек не се добива ништо посебно. Тошиба сузуми и Мицубиши ФХ кои ги имам и знам како работат, не може, ама никако не може да се споредуваат со ефтините клими од било кој производител, без разлика кинез или јапонец. Начинот на работа е толку софистициран, толку донесен до перфекција, што е џабе да ти објаснувам. Имам и јас кинезарија користено и тоа го зборувам од лично искуство и споредба.Si se zbrkal nešto, nema nitu godina, a za 4-5 godini će se pojavat klimi za 400e sto sega se 700-800e, će stavam druga, a ovaa će mu ja dadam na monterot da mi montira bez pari.... i se blagodarenie na glupite kunezi.
Da se prašuvaa samo japoncite ili pak da ne postoea kunezive klimite bi bile najmalce tri pati poskapi.
Mnogu mi e žal što ti će moraš da go čuvaš Mitsubishito ušte 15 godini, a okolu tebe će gledaš kako se kupuva za upola cena dvapati poefikasni klimi od tvojata, ama japonec si e japonec, a snob si e snob.
Nemam koristeno lično toa e točno, ama imam priateli što gi koristat i najkapite klimi, sum gledal kako rabotat i moe lično mislenje e deka za moja upotreba ne ne vredi da se dava mnogu pari za ovie predmeti. Komu vredi neka si dava, mene lično ne, pa imaš eve košula od 100 e i od 1000e i od 5000e, se znae za kogo se tie, a ovaa sirotata od 100e e poveće od dobra, taka nekako e za sekoj proizvod pa i ovoj.Да имаш користено врвен квалитет клими и да коментираш толку самоуверено, ајде и да разберам. Но, со користење на прва клима инвертер и да коментираш толку од високо не оди. Не е проблемот кинез или јапонец, има и кинески клими кои се скапи. Ти коментираш ефтини и скапи клими, тоа е вистината, и тврдиш дека скапите клими се скапи за да купуваат будали кои се палат на некој си бренд, а демек не се добива ништо посебно. Тошиба сузуми и Мицубиши ФХ кои ги имам и знам како работат, не може, ама никако не може да се споредуваат со ефтините клими од било кој производител, без разлика кинез или јапонец. Начинот на работа е толку софистициран, толку донесен до перфекција, што е џабе да ти објаснувам. Имам и јас кинезарија користено и тоа го зборувам од лично искуство и споредба.
Па предпоставувам ако имаш фасадна цигла (тие вообичаено одеа во сендвич зид со изолација од 1 до 5цм) или просечната температура во јанури била 7 степени вредностите се веројатни. Од друга страна ако живееш во стан или куќа а просторот над тебе се грее тоа ти е исто како да имаш изолација и бројките не само што се веројатни туку се и очекувани.Se raboti za dve prostorii 28+12m2. Klimata e kupena za pogolemata. T vo pogolemata 21-22 C,pomalata 19-20 C. Imam prvoklasna stolarija,fasadna opeka, orientacija strog jug, nadvoresnata edinica cel den e na sonce i bese preblaga zima. Dali vaka moze da e realno?
За ова Златко не можам да се согласам со тебе. Цените не само што нема да паѓаат туку одат и нагоре што е логично бидејќи не се телевизори или компјутери за да целиот систем се замени со еден чип па цените да паднат значително. Mitsubishi FH35 ако не се лажам излезе во 2012 година со Pdesignh од 3,6 и SCOP од 5,1. По оваа логика сега би требало да имаме клими кои ги испорачуваат овие вредности за околку 500 еур но едноставно ги нема. Дури и кинеските клими кои може да ги испорачаат овие вредности се далеку од 500 еур (Haier Dawn и Gree Amber). Ова од една страна е логично, бидеќи материјалите кои влегуваат во изработката на ваков уред се горе долу непроменети. Е сега ако дојде до некоја револуција која ќе овозможни истите вредности да се добијат од двојни или тројно помал уред, тогаш веќе ќе може да се зборува за значајно намалување на цените.Si se zbrkal nešto, nema nitu godina, a za 4-5 godini će se pojavat klimi za 400e sto sega se 700-800e, će stavam druga, a ovaa će mu ja dadam na monterot da mi montira bez pari.... i se blagodarenie na glupite kunezi.
Зависи на што мислиш. Зголемувањето е праволиниско. Ако се потребни 0,3KW за да се зголеми температурата од 19 на 20 степени, 0,3KW се потреби за да се зголеми и од 24 на 25 степени. Нормално на 25 степени вкупно ќе троши 1,5KW повеќе, но поголемата потрошувачка генерално доаѓа од поголемата потреба за топлина а намалувањето на COP е релативно мало, практично незабележливо. Така на пример кај Suzumi 13PKVSG-E на 0 степени на 100% оптеретување COP е 3,1 а на 70% оптеретување COP е 3,2.Многу зависи од температурата која ја бркаш, а @tzlatko може згреал 40м2 со 2000денари, ама на 20 степени???
Тие 3 степени прават огромна разлика во потрошувачката.