D
Deleted member 95595
Гостин
Prokleto si vo greshka za ova. Imam rodnini vo Ceshka i sestrata od zena mi raboti kako arhitekt za italijanski pazar. Vo Ceshka 20cm stiropor e najcesto koristena izolacija, a vo Italija se shto e nova gradba se gleda da se donese do najenergetski efikasno shto moze, a se shto e postara gradba stavaat stiropor, samo vo Italija bidejki e relarivno potoplo od Ceshka, tamu 5ka, 8ca stiropor stavaat. Imam i drugar koj raboti fasadi vo Iralija vekje dolgo vreme.Доста со тој стиропор бе цела Европа,Германии чуда врагови почнаа да го вадат стиропорот од сегде овие тука тек сега ке го ределе.Абе на што све сте спремни за пари проклети
Epa ako ne, neka ne se sekira nikoj za energetskata efikasnost na svojot dom, neka ostanat site so drveni prozori od 65ta, tie shto nemaat nikakva, ne mora ni da gi malterisaat fasadite.Инаку Владе мислам дека не е далеку од вистината. Многу големи пари се за комплет изолација сосе кров, прозори и врати.
20 евра х 250-280 м2 надворешен ѕид се 5 ипол до 6000 евра. Не знам дали е врачунато во тие цени и скеле пошто најчесто куќи се на спрат па мора да се изнајми и скеле. Нам за менување комплет кров со лимен кров околу 80м2 ни бараа мислам дека беше негде 2500-3000 евра.
Еден прозор двокрилен, стандард 150х150, на кипање сосе местење плус ролетна, над 200 евра. Надворешна врата, малку поквалитетна прашувавме баш за нас, за станот, скоро 400-500 евра би не фатило.
И уште излегло некоја ситница...Сума сумарум околу или под 10000 евра, нормално изолирање не знам дали ќе излезе за куќа да кажееме 90тина квадрати со само 1 спрат. Е сега, ако земиш подучени мајстори што ќе ти ги искриват ѕидовите и касите на прозорците, тоа е друго.
Може да го прашам и колегата фасадер колку фаќа, ефтино да е, не е.
Brat, samiot gi pishish pridobivkite i pak se chudish. Zashto samo od isplatlivost ja gledash rabotava? Toa shto si ja prepolovil potrebata za drva, shro ke gorish duplo pomalku i ke chadish duplo pomalku ne e bitno? Toa shto nekoj kako nas shto imame klimi doma ja namalil potroshuvachkata od 1000kw struja godishno na 500kw ne e bitno? Toa shto udobnosta na ziveenje ke ti se zgolemi 10 pati ako ti e domot energetski efikasen, ne e bitno? @Наќо Скопски Ova e toa shto ne interesira, a ne pusti pari ili ne znam shto.10000€ коштаат дрва за 20 години. Значи дека во стартот имаме 20 години. Ако сметаме дека ќе ја смалиме потрошувачката на половина ни требаат 40 години за поврат на инвестицијата. Дали се исплати или не???