- Член од
- 13 јули 2008
- Мислења
- 1.397
- Поени од реакции
- 1.886
Зависи од собата. Јас имав во соба од 9м клима ама примарно за ладење. Зошто летно време не се спиеше во таа соба.Decki, vo princip vo 9m2 soba se stava klima?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Зависи од собата. Јас имав во соба од 9м клима ама примарно за ладење. Зошто летно време не се спиеше во таа соба.Decki, vo princip vo 9m2 soba se stava klima?
Ако е до принцип тогаш неDecki, vo princip vo 9m2 soba se stava klima?
, но ако ти треба таму и плус успееш да ја усмериш да дува и преку вратата и да грее некој друга просторија или барем да помага на друга клима, тогаш да
.A ako se koristi sobata 24casa kolku ke ti izleze smetkatA so panel 1.5kw.Da prd..s ke se zgree.Koe fajde za soba od 9m2,eden panel i cista rabota.Moe mislenje
A sto mislis toj panel raboti non stop?gree 15 min pa pauza 45 min doaga potros.od 345 w na saat a so klima vo 09m2 koja modulacija?ke rab pa ke iskluci ke oladi pa pak ke rab.Ako mu treba i za ladenje togas ok.Jas staviv vo spalnata kaj sin mi 16m2 zs treba ladenje vo leto inace panelot ja zagrevase bezprekorno so mala potrosuvacka na eft.struja.Razlikata vo potrosuvacka bi ja nadopolnil po 10-15 god kolku sto e zivotniot vek na e-uredi.A ako se koristi sobata 24casa kolku ke ti izleze smetkatA so panel 1.5kw.
Od tvojot model Mirai ima i 5ka.i 7ka.I tie imaat nekoja namena.A sto mislis toj panel raboti non stop?gree 15 min pa pauza 45 min doaga potros.od 345 w na saat a so klima vo 09m2 koja modulacija?ke rab pa ke iskluci ke oladi pa pak ke rab.Ako mu treba i za ladenje togas ok.Jas staviv vo spalnata kaj sin mi 16m2 zs treba ladenje vo leto inace panelot ja zagrevase bezprekorno so mala potrosuvacka na eft.struja.Razlikata vo potrosuvacka bi ja nadopolnil po 10-15 god kolku sto e zivotniot vek na e-uredi.

A kondenzatot kade odi?kako e reseno?Za nekoi 1000evra za komplet (vnatresna+nadvoresna) se naogjaat 3,5ki kanalski edinici koi se idealni da se pokrijat primer: 2 spalni sobi (10+15m2), hodnik i eventualno kupatilo.
So instalacija ke fati mozda 1500evra ama e top resenie kako za modulacija taka i za pokrienost na prostor vo m2 so samo edna klima.
Posebno za nekoj sto e vo kukja i plafonot mu e neiskoristen tavan na koj ke se pusti cela instlacija.
Za stanovi e malce pozafrknato za instalacija zaradi busenja i spustanje plafon a najgolem problme se nosacikite gredi....no ne sekade e problem, vo 80% slucaevi e izvodlivo vakvo resenie.
Прегледај го приврзокот 203655
Po dve vakvi resetki na tavan edna za izduv i vtorata za izduv ni klima gledas vnatre ni nisto, cista rabota.
Прегледај го приврзокот 203656
togas ke imam 3 sobi hodnik i toalet znaci 2000 e.Кога веќе се спомнуваат неконвенционални решенија(барем за нашава држава),би дополнил дека и heat recuperator е екстремно практично па дури и препорачано решение!Za nekoi 1000evra za komplet (vnatresna+nadvoresna) se naogjaat 3,5ki kanalski edinici koi se idealni da se pokrijat primer: 2 spalni sobi (10+15m2), hodnik i eventualno kupatilo.
So instalacija ke fati mozda 1500evra ama e top resenie kako za modulacija taka i za pokrienost na prostor vo m2 so samo edna klima.
Posebno za nekoj sto e vo kukja i plafonot mu e neiskoristen tavan na koj ke se pusti cela instlacija.
Za stanovi e malce pozafrknato za instalacija zaradi busenja i spustanje plafon a najgolem problme se nosacikite gredi....no ne sekade e problem, vo 80% slucaevi e izvodlivo vakvo resenie.
Прегледај го приврзокот 203655
Po dve vakvi resetki na tavan edna za izduv i vtorata za izduv ni klima gledas vnatre ni nisto, cista rabota.
Прегледај го приврзокот 203656
Edna vnaatresna imas, kondenzot kaj ovie se nosi so PPR cevka ne so crevo, i obicno idat so vgradena pumpa za kondenz koja moze i nagore da frla voda....pak rasprasaj se, sve zavisi od model do model, no voglavnom kanalskite imaat vgradena pumpa za kondenz.A kondenzatot kade odi?kako e reseno?
So 1500 e moze da se pokrijat 2 sobi hodnik i kupatilo?znaci izmisleno za moevo podkrovje koga ke go dopravamtogas ke imam 3 sobi hodnik i toalet znaci 2000 e.
Idealno resenie e Kanalska + Rekuperator,....samo ogromen problem e kaj nas sto nemozes da najdes stan so ramen tavan (bez nosacki gredi) i normalna visina za da go izvedes toa.Кога веќе се спомнуваат неконвенционални решенија(барем за нашава држава),би дополнил дека и heat recuperator е екстремно практично па дури и препорачано решение!
На запад е стандард кај “еко” и “пасивни” домови.Нормално греењето треба да е решено во старт,ама чисто да го спомнам како опција.Плус и не се нешто екстра скапи... како една клима отприлика.
abe za bratuched mi od Grcija prashuvam. Toj saka da stava 4 klimi od koja ednata bi mu bila vo 9m2 soba kaj majka mu. I jas mu vikam da kupi panel nekoj so dve podesuvanja 1,25/2,50kw so termostat i da go stavi na najmala jacina panelot bidejki taa soba samo za spienje ja koristi majka mu. Ke se priklucuva na nekoj nov snabduvac na struja kade ke ima 0,06€ za kw, nema skapa/evtina struja. Ke stava FH35 vo dnevnata, ASYG18LFCA ili FH50 vo salonot, SF25 kaj nego vo sobata, a vo taa 9m2 soba isto saka klima ama i mene nekako preterano mi izgleda da stavi klima tamu.A sto mislis toj panel raboti non stop?gree 15 min pa pauza 45 min doaga potros.od 345 w na saat a so klima vo 09m2 koja modulacija?ke rab pa ke iskluci ke oladi pa pak ke rab.Ako mu treba i za ladenje togas ok.Jas staviv vo spalnata kaj sin mi 16m2 zs treba ladenje vo leto inace panelot ja zagrevase bezprekorno so mala potrosuvacka na eft.struja.Razlikata vo potrosuvacka bi ja nadopolnil po 10-15 god kolku sto e zivotniot vek na e-uredi.
Neka gi razgleda kanalskite na grckiov sajt i neka racuna deka so edna vakva barem dve sobi pokriva + hodnik....u hodnik ke ja stavi na tavan/plafon vnatresnata i barem 2 sobi levo desno ke ladi-gree, plus hodnikot a i nekoe kupatilce moze da vleze u kombinacija.abe za bratuched mi od Grcija prashuvam. Toj saka da stava 4 klimi od koja ednata bi mu bila vo 9m2 soba kaj majka mu. I jas mu vikam da kupi panel nekoj so dve podesuvanja 1,25/2,50kw so termostat i da go stavi na najmala jacina panelot bidejki taa soba samo za spienje ja koristi majka mu. Ke se priklucuva na nekoj nov snabduvac na struja kade ke ima 0,06€ za kw, nema skapa/evtina struja. Ke stava FH35 vo dnevnata, ASYG18LFCA ili FH50 vo salonot, SF25 kaj nego vo sobata, a vo taa 9m2 soba isto saka klima ama i mene nekako preterano mi izgleda da stavi klima tamu.

Abe geec si ti? Mnogu se rasfrlas so skapi klimi po domaabe za bratuched mi od Grcija prashuvam. Toj saka da stava 4 klimi od koja ednata bi mu bila vo 9m2 soba kaj majka mu. I jas mu vikam da kupi panel nekoj so dve podesuvanja 1,25/2,50kw so termostat i da go stavi na najmala jacina panelot bidejki taa soba samo za spienje ja koristi majka mu. Ke se priklucuva na nekoj nov snabduvac na struja kade ke ima 0,06€ za kw, nema skapa/evtina struja. Ke stava FH35 vo dnevnata, ASYG18LFCA ili FH50 vo salonot, SF25 kaj nego vo sobata, a vo taa 9m2 soba isto saka klima ama i mene nekako preterano mi izgleda da stavi klima tamu.

Mitshubishi,trebalo poeftini da zemes.
ako grees non stop da od iskustvo ne e pozelno da se grees na paneli bidejki ke bankrotirasNa geecot 3000 evra ne mu ginat so izborov na modelive...edna TP vozduh-voda ke potrosi za na zid t.e zidni mesto podno
Nego Panelkite-"izmisleni za eftina tarifa" kako toa go resavaati pa znaat koga e tarifata eftina a koga ne e?.....koja logika ima ili programator edna panelka za da great u eftina a vo skapa ne?
Ne zaebavaj....
eftinata e preku nokj a togas nema ni da ima potreba od panelka, togas TPecka mozda ima logika da se pusti, samo u 9m2 tesko i da ja upikas Termo Peckava.
A za 2ta saata eftina od 14~16h nema sansi da se isprogramira panelkata da gree pojako bez nekoi dodatni programatori, a tie 2saata u denot deka nesto ke promenat vo proseck potrosnja za 24saaat greenje nema sansi da promenat nesto nad 5%.
Koga eden inverter od 500~600evra so dobra modulacija ke raboti na 200W prosek u ladnoto, vo toploto tie 200W ni pola den nema da gi trosi i ke stoi ugasena isto kako i panelkata....znci klimata ke ja izlapa investicijata so panelkata za 2godini a ne za 5 ili 10godini.

Da, geec sum,Abe geec si ti? Mnogu se rasfrlas so skapi klimi po domaMitshubishi,trebalo poeftini da zemes.
Panelite se so termostat vnatre ne rabotat nonstop gi mestis na odredena vrednost treba da vidis kolku ti odgovara i tolku.JAs vo mojata spalna imam 13 m2 e i na najladnoto koga bese go uklucuvav raboti dur zgree edno pola saat a potoa se uklucuva od vreme na vreme ,izmisleni se za na eftina tarifa,
Abe ne e deka se skapi iskreno. Fujitsu LFCA18 tamu e 860€, somnitelno niska cena, klimata e so pDedign 5,2kw. FH50 e 1200€, a SF50 kaj nas e 75 bona, a SF25 e 600€. taka da za negov standard ne se skapi, a saka japonski kvaliteten brend da stavi.