Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
На 3 е кај мене поставена. Од можни 4.

Гас кај нас ќе е страшно неисплатливо за греење. Слично со котел на струја ќе биде ама плус приклучок, копање, мирис, триста работи.

Не сме ние со транзитен гасовод за да е ефтино. Нели затоа и беше тепањево последниве 3 години, за да не пројде преку нас гасот.

На 3 е кај мене поставена. Од можни 4.

Гас кај нас ќе е страшно неисплатливо за греење. Слично со котел на струја ќе биде ама плус приклучок, копање, мирис, триста работи.

Не сме ние со транзитен гасовод за да е ефтино. Нели затоа и беше тепањево последниве 3 години, за да не пројде преку нас гасот.
Транзитен гасовод низ МКД беше само во нечии политички пропаганди и фантазмагории, кратко време актуелен како опција, кога Бугарија го одби... (а замисли перверзија Бг го одби а ние и Гр ќе го прифатевме, абе смешки у боја! :pos:) ... инаку 90% мапи си беа со најисплатливата (најевтина) и најлогична траса која одеше преку Турција во Бг, па кај Пирот во Ср и натаму низ Европа...
Но и доколку имаме снабдување со гас од примарна мрежа, пак ќе беше скап за граѓаните, особено за греењето... погледни го северниот сосед кој има примарно снабдување (гасовод преку Унгарија) ... одамна имаат и гасоводна мрежа се до Ниш. испобегаа од гасот за греење од 2011та навака се откажаа најголемиот број од она нивно даљинско грејање (на гас) од топланите на Србијагас, или од она класично индивудуанно парно со котел на гас... Зошто кога имаат примарна мрежа те гасовод? Од истите причини кои ги кажа и ти и некој друг погоре.. прескапо, башка што смрди и што е потенцијална опасност... скапо е! Земниот гас е берзанска стока, затоа неможеш да градиш стратегија за развој на гас (особено со вака кревка индустрија како нашата)... од друга страна со “Северниот“ да се направеше и овој “Јужниот“... Европа во 60-70% ќе зависеше од еден снабдувач, а тоа е класичен монопол!... знаеш ли каква е цената кога имаш монопол? ИЗГОР! Тоа е причината зошто нема да се гради те ќе застане до Тр гасоводот.... Малку геополитика!
Затоа 10 пати ќе беше покорисно во МКД наместо во гасификација на градовите (која ќе кошта стотици милиони Евра) да ги направевме ХЕЦ Чебрен и Галиште... со што државава ќе станеше енергетски независна. Но најверојатно за ХЕЦ помали се провизиите... !? Гасот е само мит со вака мала индустрија... а за греење, ич да не праиме муабет!

Транзитен гасовод низ МКД беше само во нечии политички пропаганди и фантазмагории, кратко време актуелен како опција, кога Бугарија го одби... (а замисли перверзија Бг го одби а ние и Гр ќе го прифатевме, абе смешки у боја! :pos:) ... инаку 90% мапи си беа со најисплатливата (најевтина) и најлогична траса која одеше преку Турција во Бг, па кај Пирот во Ср и натаму низ Европа...
Но и доколку имаме снабдување со гас од примарна мрежа, пак ќе беше скап за граѓаните, особено за греењето... погледни го северниот сосед кој има примарно снабдување (гасовод преку Унгарија) ... одамна имаат и гасоводна мрежа се до Ниш. испобегаа од гасот за греење од 2011та навака се откажаа најголемиот број од она нивно даљинско грејање (на гас) од топланите на Србијагас, или од она класично индивудуанно парно со котел на гас... Зошто кога имаат примарна мрежа те гасовод? Од истите причини кои ги кажа и ти и некој друг погоре.. прескапо, башка што смрди и што е потенцијална опасност... скапо е! Земниот гас е берзанска стока, затоа неможеш да градиш стратегија за развој на гас (особено со вака кревка индустрија како нашата)... од друга страна со “Северниот“ да се направеше и овој “Јужниот“... Европа во 60-70% ќе зависеше од еден снабдувач, а тоа е класичен монопол!... знаеш ли каква е цената кога имаш монопол? ИЗГОР! Тоа е причината зошто нема да се гради те ќе застане до Тр гасоводот.... Малку геополитика!
Затоа 10 пати ќе беше покорисно во МКД наместо во гасификација на градовите (која ќе кошта стотици милиони Евра) да ги направевме ХЕЦ Чебрен и Галиште... со што државава ќе станеше енергетски независна. Но најверојатно за ХЕЦ помали се провизиите... !? Гасот е само мит со вака мала индустрија... а за греење, ич да не праиме муабет!
Тој е истиот гасовод што владата го одби да помине кај нас мислам беше пред 5-6г секоја година че ни даваа 200м само да поминува кај нас ? или друг гасовод зборувате

У право е @ Dr.Zmigo секаде кај што е монопол ММЕ, за србите не се сеќавам нешто ама за босанците следев, како се жалеа и како им опнаа цени поскапо од на германците.
Можам да замислам колку би не коштал нас гасот:mad:, на овие наши зинати газди:pistoldz:

Здраво пријатели
Сакав да ја пофалам Даикин Сенсирата. Одлично грее и немаше проблем ниту се осети разлика во греењето на дури -15,-16 степени.
Си тера без никакви проблеми. :)
Едонствено нешто што ми смета и што не ми го решија проблемот МОНТЕРИТЕ е тоа што надворешната единица ми го прави лом цел балкон и покрај тоа што го извадив цревото и ставив кофа за да си тече во неа.
Но не е тука проблемот до климата туку до мајсторите сто не ја нивелираја убаво надворешната единица и што ги ставија тие ГЛУПИ СТАНДАРДНИ ДРЖАЧИ што се навалија нанапред кога ја ставија машината.
Кој сака може да си дојде бесплатно на лизгалиште кај мене на балкон :@

Decki, vo princip vo 9m2 soba se stava klima?
Ако е до принцип тогаш не;), но ако ти треба таму и плус успееш да ја усмериш да дува и преку вратата и да грее некој друга просторија или барем да помага на друга клима, тогаш да :).
Значи се зависи дали ќе биде користена само за тие 9 м2, за кои е неисплатлива или може и за повеќе простории, е тогаш вреди да се думаш.

A ako se koristi sobata 24casa kolku ke ti izleze smetkatA so panel 1.5kw.
A sto mislis toj panel raboti non stop?gree 15 min pa pauza 45 min doaga potros.od 345 w na saat a so klima vo 09m2 koja modulacija?ke rab pa ke iskluci ke oladi pa pak ke rab.Ako mu treba i za ladenje togas ok.Jas staviv vo spalnata kaj sin mi 16m2 zs treba ladenje vo leto inace panelot ja zagrevase bezprekorno so mala potrosuvacka na eft.struja.Razlikata vo potrosuvacka bi ja nadopolnil po 10-15 god kolku sto e zivotniot vek na e-uredi.

A sto mislis toj panel raboti non stop?gree 15 min pa pauza 45 min doaga potros.od 345 w na saat a so klima vo 09m2 koja modulacija?ke rab pa ke iskluci ke oladi pa pak ke rab.Ako mu treba i za ladenje togas ok.Jas staviv vo spalnata kaj sin mi 16m2 zs treba ladenje vo leto inace panelot ja zagrevase bezprekorno so mala potrosuvacka na eft.struja.Razlikata vo potrosuvacka bi ja nadopolnil po 10-15 god kolku sto e zivotniot vek na e-uredi.
Od tvojot model Mirai ima i 5ka.i 7ka.I tie imaat nekoja namena.
Eve potrosuvacka vo dve detski sobi
Eve suzumi 10 vo 10m2 vo poslednite 17dena i 22casa ima potroseno
20190123_083807.jpg

I fh25ve vo 15m2 vkupno dosega od koga se pocna so greenje
20190121_222530.jpg

Za nekoi 1000evra za komplet (vnatresna+nadvoresna) se naogjaat 3,5ki kanalski edinici koi se idealni da se pokrijat primer: 2 spalni sobi (10+15m2), hodnik i eventualno kupatilo.
So instalacija ke fati mozda 1500evra ama e top resenie kako za modulacija taka i za pokrienost na prostor vo m2 so samo edna klima.
Posebno za nekoj sto e vo kukja i plafonot mu e neiskoristen tavan na koj ke se pusti cela instalacija.
duct6.jpg
Za stanovi e malce pozafrknato za instalacija zaradi busenja i spustanje plafon, a najgolem problem se nosackite gredi....no ne sekade e problem, vo 80% slucaevi e izvodlivo vakvo resenie.
duct5.jpg
Po dve vakvi resetki na tavan edna za izduv i vtorata za usis ni klima gledas vnatre ni nisto, cista rabota.
Regulaciijata e preku zican kontroler koj se postavuva vo edna od sobite i tamu meri senzorot kolku e temperaturata i dali e postignata, kolku ke e vo taa soba tolku i vo drugite ke bide...moze da se rakovodi i preku senzorot na usis...imaat poveke regulacii zavisno od modelot.
duct.jpg

Последно уредено:
Za nekoi 1000evra za komplet (vnatresna+nadvoresna) se naogjaat 3,5ki kanalski edinici koi se idealni da se pokrijat primer: 2 spalni sobi (10+15m2), hodnik i eventualno kupatilo.
So instalacija ke fati mozda 1500evra ama e top resenie kako za modulacija taka i za pokrienost na prostor vo m2 so samo edna klima.
Posebno za nekoj sto e vo kukja i plafonot mu e neiskoristen tavan na koj ke se pusti cela instlacija.
Za stanovi e malce pozafrknato za instalacija zaradi busenja i spustanje plafon a najgolem problme se nosacikite gredi....no ne sekade e problem, vo 80% slucaevi e izvodlivo vakvo resenie.
Прегледај го приврзокот 203655
Po dve vakvi resetki na tavan edna za izduv i vtorata za izduv ni klima gledas vnatre ni nisto, cista rabota.
Прегледај го приврзокот 203656
A kondenzatot kade odi?kako e reseno?
So 1500 e moze da se pokrijat 2 sobi hodnik i kupatilo?znaci izmisleno za moevo podkrovje koga ke go dopravam:cool: togas ke imam 3 sobi hodnik i toalet znaci 2000 e.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom