- Член од
- 18 април 2014
- Мислења
- 373
- Поени од реакции
- 678
Дечки не се зафркавајтетоплински загуби се смрт за клима.Немислев да пишувам за ова тука ај еден рант ми тежи
.На спрат над мене(не се на Климе комшивките) живее сестра ми.90м2 неизолирани-ужас,цигла малтарена со дрвена дограма и дупло(обично) стакло,над тоа плоча со поткровје-исто 0 изолација,под нив јас греам само 60м2.Вовлечени 3 балкони(поголема надворешна површина!!),плус издаден дел од дневна.Убаво наизглед,инаку ужас за греење.Мало дете,секој ден машина за алишта,садови,бојлер,сушара,шпорет.
За греење два јапанци+ТА+панелка за најладното.Сметки за струја ХОРОР!
Есенва прежалија 3000€,парно на пелети плус бојлер со топловодна инсталација.
Прелиминарни резултати 1.5 вреќи на ден,си работи со тајмер,сабота-недела нон-стоп ако се дома.Уште е рано,ама сметките за пелети+струја треба негде исто да дојдат.
Е ама знаете што викаат? Барем сме стоплени сега!Сабајле се бричиш и (со извинение) какиш на топло,детенцето кај и да отиде-иста температура,топла вода и во кујна и купатило без да палиш бојлер.
Предтоа класиката “живи смрзнати”!Стојам под сузуми 18-ка топло како тајфун да дува,на три метра седнувам ти студи,со џемпери шетаме.
Дисклајмер:знам дека темава е и за еколошко греење,ама морав да споделам искуство исто како мое(надмене живеат).И да,клима може да стопли,ама кога имаш вакви губитоци по која цена и конфор?!
Овер енд аут
Дали те разбрав добро, имаат 2 големи јапонски инвертери, во просторија неизолирана од тули, и за 3000 еур не ставија изолација на просторот, туку купија и ставија се на пелет и сега има пак неизолиран простор и исто големи топлински загуби.
[emoji1751][emoji3603]
Паметно.
Sent from my iPhone using Tapatalk
топлински загуби се смрт за клима.Немислев да пишувам за ова тука ај еден рант ми тежи
) живее сестра ми.90м2 неизолирани-ужас,цигла малтарена со дрвена дограма и дупло(обично) стакло,над тоа плоча со поткровје-исто 0 изолација,под нив јас греам само 60м2.Вовлечени 3 балкони(поголема надворешна површина!!),плус издаден дел од дневна.Убаво наизглед,инаку ужас за греење.Мало дете,секој ден машина за алишта,садови,бојлер,сушара,шпорет.
.
[DOUBLEPOST=1545264813][/DOUBLEPOST]