Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
aufff vrska neam, utre sabajle kje go prasam pa kje pisam..

Toa e se od nepravilno koristenje na klimite. Da pogodam, izlagate nadvor, gasi klimata i slicni gluposti. Ako e pravilno izbrana mokta sto treba klimata da ja isporaca, i ako pravilno se koristi so konstantna temperatura 24/7 nema nikakva teorija ni priblizno da se pravi sporedba so peletite koi se realno najskap nacin na zatopluvanje, vo odnos na klimite najmalku duplo poskap e toplinskiot kw. Ama arno ako na vas taka vi odgovara i si izmislil nekoja nova fizika togas so sreka da e.[DOUBLEPOST=1545260389][/DOUBLEPOST]1kg peleti = 4-5kwh, a kaj nas imas i cklj peleti i so pod 3kwh, eve 5kwh od najkvalitetnite neka e za 1kg. vreka ipol e 23kg x5kwh =115kwh za 300den. Za 300 den dobivas 60kw struja so prosecna cena dnevna nokna eve 5den, sto klima so cop 3 ke gi pretvori vo 180kwh toplina a kvalitetna so cop4 i preku 240kwh. Ako ti ne daj boze nacukaat slabi peleti so kaj nas e standard pod 4kwh za 1kg prednosta ke bide realno 1:3 za klimite. Ova ti e fizikata to est realnata matematika. Nesto u tvojov post nekako ne stima.Дечки не се зафркавајтетоплински загуби се смрт за клима.Немислев да пишувам за ова тука ај еден рант ми тежи
.На спрат над мене(не се на Климе комшивките) живее сестра ми.90м2 неизолирани-ужас,цигла малтарена со дрвена дограма и дупло(обично) стакло,над тоа плоча со поткровје-исто 0 изолација,под нив јас греам само 60м2.Вовлечени 3 балкони(поголема надворешна површина!!),плус издаден дел од дневна.Убаво наизглед,инаку ужас за греење.Мало дете,секој ден машина за алишта,садови,бојлер,сушара,шпорет.
За греење два јапанци+ТА+панелка за најладното.Сметки за струја ХОРОР!
Есенва прежалија 3000€,парно на пелети плус бојлер со топловодна инсталација.
Прелиминарни резултати 1.5 вреќи на ден,си работи со тајмер,сабота-недела нон-стоп ако се дома.Уште е рано,ама сметките за пелети+струја треба негде исто да дојдат.
Е ама знаете што викаат? Барем сме стоплени сега!Сабајле се бричиш и (со извинение) какиш на топло,детенцето кај и да отиде-иста температура,топла вода и во кујна и купатило без да палиш бојлер.
Предтоа класиката “живи смрзнати”!Стојам под сузуми 18-ка топло како тајфун да дува,на три метра седнувам ти студи,со џемпери шетаме.
Дисклајмер:знам дека темава е и за еколошко греење,ама морав да споделам искуство исто како мое(надмене живеат).И да,клима може да стопли,ама кога имаш вакви губитоци по која цена и конфор?!
Овер енд аут
Не погодуј,грешка си... климите 24/7 плус бафер ТА.Toa e se od nepravilno koristenje na klimite. Da pogodam, izlagate nadvor, gasi klimata i slicni gluposti. Ako e pravilno izbrana mokta sto treba klimata da ja isporaca, i ako pravilno se koristi so konstantna temperatura 24/7 nema nikakva teorija ni priblizno da se pravi sporedba so peletite koi se realno najskap nacin na zatopluvanje, vo odnos na klimite najmalku duplo poskap e toplinskiot kw. Ama arno ako na vas taka vi odgovara i si izmislil nekoja nova fizika togas so sreka da e.
.Затоа и пишав:топлинските загуби се смрт за клима(она штеди само кога одржава),инаку е калорифер со со коп 2-3.
,пишав само искуство.Дечки не се зафркавајтетоплински загуби се смрт за клима.Немислев да пишувам за ова тука ај еден рант ми тежи
.На спрат над мене(не се на Климе комшивките) живее сестра ми.90м2 неизолирани-ужас,цигла малтарена со дрвена дограма и дупло(обично) стакло,над тоа плоча со поткровје-исто 0 изолација,под нив јас греам само 60м2.Вовлечени 3 балкони(поголема надворешна површина!!),плус издаден дел од дневна.Убаво наизглед,инаку ужас за греење.Мало дете,секој ден машина за алишта,садови,бојлер,сушара,шпорет.
Прелиминарни резултати 1.5 вреќи на ден,си работи со тајмер,сабота-недела нон-стоп ако се дома.Уште е рано,ама сметките за пелети+струја треба негде исто да дојдат.
Е ама знаете што викаат? Барем сме стоплени сега!Сабајле се бричиш и (со извинение) какиш на топло,детенцето кај и да отиде-иста температура,топла вода и во кујна и купатило без да палиш бојлер.
Предтоа класиката “живи смрзнати”!Стојам под сузуми 18-ка топло како тајфун да дува,на три метра седнувам ти студи,со џемпери шетаме.
Дисклајмер:знам дека темава е и за еколошко греење,ама морав да споделам искуство исто како мое(надмене живеат).И да,клима може да стопли,ама кога имаш вакви губитоци по која цена и конфор?!
Овер енд аут
Разговарав со нив и за ова.Со 3000€ едвај надворешните со 5цм и премачкување.Кај е ПВЦто,таванот?Плус они ако ставаат ќе морам и јаДали те разбрав добро, имаат 2 големи јапонски инвертери, во просторија неизолирана од тули, и за 3000 еур не ставија изолација на просторот, туку купија и ставија се на пелет и сега има пак неизолиран простор и исто големи топлински загуби.
[emoji1751][emoji3603]
Паметно.
Sent from my iPhone using Tapatalk
.Matematikata jas veke ti ja posociv. Muabetot ti ispaga do vcera vozele polo dizel edvaj idelo 150kmh i troselo realni 5l na 100km a sega zemale audi a6 so 3.0 benzin motor ide 300kmh i trosi 2l na 100kmh. Ne biva rabota, fizika e fizika.Разговарав со нив и за ова.Со 3000€ едвај надворешните со 5цм и премачкување.Кај е ПВЦто,таванот?Плус они ако ставаат ќе морам и ја.
Тоа ќе биде понатаму,сега за сега девизата “повеќе топлина за исти пари”

let me guess, pred toa isklucena, ili namestena na 15c? Decki klimite namestete gi na 22-24c 24/7 i ne gi cepkajte!Vaka i ochekuvav.. . eve ja potroshnjata na WN35kata vo spalna sega vo momentov. Megju 770 i 930 W se dvizi potroshnjava. 21m2 inache e spalnata, toplotni gubitoci kolku sakas. Zadadeni 25 stepeni, trojka izduv. Nadvoreshna po Accuweather e - 3. Ne znam dali e tochno ama mislam deka e, plus na sekoja temperatura za Ohrid izmerena bilo kade na bilo koj sajt, odzemete ushte 2 stepeni pa ke znaete kolku e tochno jas kaj shto ziveam.
Eve dodeka go pishev postov, vleze vo defrost, merev so shtoperica, od prekin so duvanje do pochetok so duvanje ravno 7:30 minuti.
Не е така..Еве кај мене истата клима поголем простор за 23ч 13.4 кв и тоа вчера 18.12 до 19.12 од 23 до 22ч,просек 580вати/час...З47кв за 32дена...450в на час! Зошто е така кажав,да не се повторувам..Sega pojasno e zosto euroventot e vazen,a ne dijagramite i tabelite na prodavackite
[DOUBLEPOST=1545264813][/DOUBLEPOST]
Е ова е точно!Дечки не се зафркавајтетоплински загуби се смрт за клима.Немислев да пишувам за ова тука ај еден рант ми тежи
Овер енд аут
Znam brat, toa na site im go kazuvam i jas. Od koga gi kupiv pred 10 meseci ne mi se isklucheni klimitelet me guess, pred toa isklucena, ili namestena na 15c? Decki klimite namestete gi na 22-24c 24/7 i ne gi cepkajte!
Vo spalnava klimava mi e na 25 namestena denje-nokje.Ova e najgolemata glupost koja ja imam slusnato. Kolkav kapacitet imaat 3 Suzumi na -7? 3-4KW? Eve i da se 4, toa ti se 12 KW koga prostorot bara nad 20KW. Toa e barem normalna matematika, I normalno deka nema da stoplat. Imam i pisano predhodno, kaj mene na spratot koga dojde covekot za presmetka na parno, baraniot kapacitet na kotelot bese nad 20KW.Toa e se od nepravilno koristenje na klimite
Prijatele, dali znaes ti kolku kosta izolacijata? Jas se somnevam deka mnogu od nas moze da si dozvolat takva moznost. 23-25eur od kvadrat. I ne moze da izoliras samo eden del, tuku mora cela kuka, ako sakas da to dadat garancija. Vidov nekolku slucaevi, kade e izoliran samo eden del i kolku brzo se raspaka. A i ne dobivas garancija vo vakov slucaj. Nastrana deka prvo treba da se sredat prozori, i krov. Taka da celata investicija e blisku 20000 eur, vo mojot slucaj, a gledam deka prostorot e slicen. A izolacijata na tavanicata, za tie kvadrati ke gi kosta barem duplo od cenata koja ja spomena i rizicite od kondenzacija im se pogolemi.Ако е вистина толку голем просторот нека го преполоват и нека заштедат догодин за пвц и стиропор.
Или одвнатре со гипс картон нека стават 10 цм тервол.
Ќе ги фати помалку од 1000 еур за целиот простор и остатокот на пвц.
Дупната гума не ја пумпаш цело време и продолжуваш да возиш без прекин, идеш и ја лепиш.
Probaj namesto na 25c stavi na 23, se razbira ako odgovara toplinata, moze mnogu poniska da bide potrosuvackata, kaj mene 2-3c plus strasno se poznava pri potrosuvacka, mislam deka na 26-27 duplo mi vlece klimata nego na 23-24c. [DOUBLEPOST=1545287862][/DOUBLEPOST]Znam brat, toa na site im go kazuvam i jas. Od koga gi kupiv pred 10 meseci ne mi se isklucheni klimiteVo spalnava klimava mi e na 25 namestena denje-nokje.
Znaci krs klimi zemal i ne e pravilno presmetana potrebata po toplina, so znaci nepravilno koristenje. Kaj golemi prostorii posebno ako se dolgi na edna strana najubavo namesto edna golema da se stavat dve klimi na dvata kraevi.I jas tocno ne razbrav sto sakase da kaze ali predpostavuvam deka imaat zemeno 3 Suzumi eve da receme.
Ova e najgolemata glupost koja ja imam slusnato. Kolkav kapacitet imaat 3 Suzumi na -7? 3-4KW? Eve i da se 4, toa ti se 12 KW koga prostorot bara nad 20KW. Toa e barem normalna matematika, I normalno deka nema da stoplat. Imam i pisano predhodno, kaj mene na spratot koga dojde covekot za presmetka na parno, baraniot kapacitet na kotelot bese nad 20KW.
Prijatele, dali znaes ti kolku kosta izolacijata? Jas se somnevam deka mnogu od nas moze da si dozvolat takva moznost. 23-25eur od kvadrat. I ne moze da izoliras samo eden del, tuku mora cela kuka, ako sakas da to dadat garancija. Vidov nekolku slucaevi, kade e izoliran samo eden del i kolku brzo se raspaka. A i ne dobivas garancija vo vakov slucaj. Nastrana deka prvo treba da se sredat prozori, i krov. Taka da celata investicija e blisku 20000 eur, vo mojot slucaj, a gledam deka prostorot e slicen. A izolacijata na tavanicata, za tie kvadrati ke gi kosta barem duplo od cenata koja ja spomena i rizicite od kondenzacija im se pogolemi.