Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Na zapad cenata na peletite e gore dole ista kako kaj nas, masovno se demontiraat i prodavaat sistemite za peleti i pokraj frlenite pari, zatoa sto ne se isplaka. Se zamenuvaat so toplotni pumpi, pri sto cenata na strujata e tamu duplo pa i troduplo povisoka nego kaj nas. E sega koga na niv ne im se isplati greenje na peleti pri takov soodnos na cena peleti - struja moze tek da zamislite kolku poisplatlivo e greenje so toplotna-klima kaj nas.
Peletite se isplakaa vo nekoe minato vreme koga bea po 120-130e ton, so ovie ceni sega treba da si lud na peleti da se grees, a i vlastodrscive se isto idioti so davaat subvencii za ovakov promasen nacin na greenje (sto patem povtorno zagaduva iako pomalku od drvata), namesto da se subvencioniraat klimi i toplotni pumpi. Totalen idiotizam.

.....пред да почнат проблемите со откажување на уредот, потедбата да се дополнува со фреон, менува компресор , електроника...

Такви проблеми многу ретко се случуваат, тоа што кај некој се случил таков проблем не значи дека кај сите се случува истото има многумина кои имаат уреди по 10-15 години без ниту еден проблем дефект.

Воедно и кај други грејни тела повеќе или помалку постои можност за дефект.

Такви проблеми многу ретко се случуваат, тоа што кај некој се случил таков проблем не значи дека кај сите се случува истото има многумина кои имаат уреди по 10-15 години без ниту еден проблем дефект.

Воедно и кај други грејни тела повеќе или помалку постои можност за дефект.

Tocno taka jas vo komsii imam primer komsikata ima fuego espana 15 god ja koristi osven 2 pati hemisko cistenje nikakov defekt nema do sega odlico i ladi i gree iako ne e inverter nema gajle ni na -15°C mbogu e zadovolna od kvalitetot na klimata

A ti procitaj malku za Kondenzacija na kotlovi ili po naski RGJA bez "sitnicite" koi za tebe nevredat ama amortizacijata ke ti ja prepolovat na pola....sekako e neverojatno deka akademici ti dosle na montaza i prethodno presmetale sve kako sto treba (se gleda po predimenzioniranosta na kotelot od 25KW i edno 50% nepotrebno pojak)...ne pa deka slusnale za mesni ventili i korozija....taka pobrzo ke ti treba nov kotel (i pak kupi go od istite) sto na tie sekako ke im odgovara :)
Ги лажат луѓето... И голем од луѓево не разбираат. Печки на дрва или на пелети, трговците им увалуваат - замисли цели 25 киловати. Ама кога купуваат клими, тогаш се мислат дали 3.5 или 5 киловати. Всушност реалната потреба за моќност била некаде окулу ~7 киловати. Само кога се купуваат печки во ред е да фукнеш 25 киловати, а климите пошто се „скапи“, треба да се заштеди и „доволно е 3.5-ка модел“.

После печките „најубаво“ грееле (по гаќи и по маици седеле дома), а климите не грееле и не ги бивало. :)

Na zapad cenata na peletite e gore dole ista kako kaj nas, masovno se demontiraat i prodavaat sistemite za peleti i pokraj frlenite pari, zatoa sto ne se isplaka.
Peletite se isplakaa vo nekoe minato vreme koga bea po 120-130e ton, so ovie ceni sega treba da si lud na peleti da se grees...
Зборевме и тогаш овде на темава - дека пелетите имаат шпекулантска цена која од самиот почеток (на нивното продавање овде), одеше нагоре и нагоре. Единствена предност на пелетите и тогаш и сега, е само тоа дека со нив има помалку работа во однос на греењето со дрва. Ама сепак и со пелети си има работа, треба да се складираат некаде, па да се пренесуваат до печка (најчесто од подрум до спрат) и да се ложат, па има чистење саѓи и фрлање песок, итн... Зошто побогу кога греење се клими е и поисплатливо, и нема ништо од набројаниве работи (ложење, чистење саѓи, итн).

Прашај точно на што дава гаранција, дали на елктроника дали на резервоарот и слично...
Еве тука прочитај под Dugotrajnost kotlova i opreme
Mešni ventil je ujedno i uslov za garanciju od 5 godina na vodene delove kotla, dok je garancija na elektro uređaje 2 godine.
http://www.kepo.rs/proizvodni-program/kotlovi-na-pelet/
Прашав викаат дека не зависи од мешен вентил гаранцијата инаку толку е. А за набавка и инсталација на таков вентил треба да прашам парнаџија и продавница...за максот гледав незнам колку чини и дали воопшто го има кај нас. Треба да земам дигитален термостат денес па ќе видам што друго имаат. Неинтегрирани дигитални вентили се окулу 2000ден парче некако многу ми изгледа...да видам потршувачка прво една сезона па после ќе пресметам дали ми се исплати...идната година ќе се одлучам.Тоа е...

Последно уредено:
1. Rose McGowan says 'HW raped me'
2. Kate Beckinsale says Hollywood producer sexually harassed her when she was 17
3. Italian actress Asia Argento revealed bombshell claims she was raped by Harvey Weinstein
4. Léa Seydoux: the night Harvey Weinstein jumped on me
5. Lucia Evans rape charges
6. Did Gwyneth Paltrow try to out Weinstein as pervert 19 years ago? Actress told Letterman in 1998 interview that the Hollywood mogul was a 'coercer' - four years after he touched her in a hotel room
7. Angelina Jolie talks women's rights as Harvey Weinstein 'sexual assault scandal' sweeps Hollywood
8. Mira Sorvino
9. Rosanna Arquette
10. Ambra Battilana Gutierrez
11. Zoe Brock
12. Katherine Kendall
13. Tomi-Ann Roberts
14. Ashley Judd
15. Emma de Caunes
16. Romola Garai
17. Dawn Dunning
18. Lauren Sivan
19. Liza Campbell
20. Cara Delevingne
21. Sophie Dix
22. Myleene Klass
23. Heather Graham
24. Emily Nestor
25. Jessica Barth
26. Judith Godreche
27. Louisette Geiss
28. Zelda Perkins

не можев да барам линкови за секоја поединечно, сите имаат различни приказни. :D
Dude, штознам во овој Холивуд само да се дешава нешто, мене баш ми е чудно за некои доста влијателни имиња што до сега чекале да изјават. Еве да речеме Џоли, Палтроу и Бекинсејл имаат моќ кој било од Холивуд да го срамнат со земја ако му извадат скандал, и сеа као демек овие три Холивудски гиганти се плашеле до сега да излезат? Ич не ми е верно ова што се дешава, во ред е и поддржувам public shaming за било каква злоупотреба врз било кој, ама па и повеќево ниту биле силувани ниту некоја посериозна траума им била нанесена. Покрај тоа колку nobodies излегоа со изјава као биле злоупотребувани, одма го припишувам тоа на користење медиумско внимание за себепромоција.

Јас будала 850 евра за клима се спружив... купи си две три вакви зима нема да видиш :) Добро, има некој будала што ќе купи вакво „ѓаолско вражуле“?

sddefault.jpg

Tocno taka jas vo komsii imam primer komsikata ima fuego espana 15 god ja koristi osven 2 pati hemisko cistenje nikakov defekt nema do sega odlico i ladi i gree iako ne e inverter nema gajle ni na -15°C mbogu e zadovolna od kvalitetot na klimata
Da, ama tie lapaat po 2kw i pojke na saat. Predviduvam deka e od onie 5.5kw poso tie najvece gi ima. Poeftino so termopecka ke pomines.

Da, ama tie lapaat po 2kw i pojke na saat. Predviduvam deka e od onie 5.5kw poso tie najvece gi ima. Poeftino so termopecka ke pomines.
3.5 kw e ne e 5.5kw moze lapa po 2 kw mada mislam deka 3.5kw najveke moze 1.5kw da povlece neznam tocno ama prezadovolna e 15 god ja ima komsikava klimata ko da e vcera zemena duva toplo zime nema gajle[DOUBLEPOST=1507903114][/DOUBLEPOST]
Ti to ozbiljno.. :D Ja budala ja dadov mojata na kiradzikata...
Najozbilno dzver klima i jas vikam kako gree ama nema gajle

Drugar imase takva fuego 5.5kw koga e ladnicko gree poslabo npr od dobar inverter 3.5kw a trosi troduplo. Pa drugarov ja sitna i si zema nekoj carrier inverter i mesecnite smetki za struja mu se prepoloveni, baska i podobro mu gree novata klima koga nadvor e pod 0. Po negova matematika novata klima sama mu se isplatila uste prvata godina so poniskite smetki za struja.

збориш за потрошувачка а забораи изгледа која квадратура ке ја грее он а која ти, може ке е поекономично со инвертори али...
додека вие сите у дневна ке дремете они ке си го прчат секој у своја соба
викаш удобност бааап едно копче стискаш само, али тоа што те млати константно ветер и не е баш занемарливо, мене барем ми ја нарушува комфорноста само што слушам дека дува
Јас имам две клими за ~70-тина м2 стан, и единствено во најмалата соба (работната) е отприлика пар степени поладно од другите соби. Си „го прчам“ во која соба сакам... :)

тоа што те млати константно ветер и не е баш занемарливо, мене барем ми ја нарушува комфорноста само што слушам дека дува
Извесно не разбираш, ти зборуваш за обични сплит (on-off) систем клими. Tие работат со гласно и јако дување, исклучување, и пак вклучување со гласно и јако дување.

Инвертор клими, правилно димензионирани за просторот, не ги слушаш кога работат. Освен ако не си греел, и тогаш ги пушташ од негреено да го загреат просторот... Тогаш работат побучно некое кратко време за побрзо да се постигне зададената темература. Но во останатите 99% од времето на користење, кога инвертор климата ДОГРЕВА, тогаш ниту ќе осетиш дување (освен непосредно блиску до самата клима), ниту ќе слушнеш дека дува.

Drugar imase takva fuego 5.5kw koga e ladnicko gree poslabo npr od dobar inverter 3.5kw a trosi troduplo. Pa drugarov ja sitna i si zema nekoj carrier inverter i mesecnite smetki za struja mu se prepoloveni, baska i podobro mu gree novata klima koga nadvor e pod 0. Po negova matematika novata klima sama mu se isplatila uste prvata godina so poniskite smetki za struja.
Tocno inverter klimite se NAJEKONOMICNI za greenje

Ама сега се охрабрија, почнаа да се отвораат, и испадна дека овој пола Холивуд го силувал. И Кејт Бекинсејл бе :love:.

Како со Бил Козби, по 30 години им текна дека ги нападнал.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom