Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Vo red e sega e povlazno vremeto zatoa ti odi poveke vo difrost.Ломото кога беше најладно до -20 климава ниеднаш не направи дефрост, оваа недела секој ден по 5-6 пати ми прави дневно.
Vo red e sega e povlazno vremeto zatoa ti odi poveke vo difrost.
Tuku Kako se pokaza lomoto na -20?
Точно е дека според SI тоа се основните единици мерки (без префикси), но вредноста од 1,005 за топлински капацитет е изразена во J/(g*K) или во kJ/(kg*K). Односно изрезена во Ј/(kg*K), ќе биде 1005.Gresno pisuvas.
SI edinica za masa e kg, ne g (gram), taka da specificen topl. kapacitet e vo Ј/kg*K, a ne vo grami, ne znam od kade ti e ovaa konstatacija deka e vo grami, bar onie koi malku ja vladeat materijata znaat deka masa se meri vo kg, a toa 3600 e sekundi, kolku sto ima vo eden cas, taka da isto mu doaga.
Taka na primer 1KWh = 3600KJ
Gustinata mozes i vo g/l, ali posle koga ke mnozis gustina po volumen, litarot od volumenot ke go skratis (ako volumenot isto taka go pretstavis vo litri), i ke ostane masata vo grami, pa ke mora da konvertiras vo kg, bidejki kako sto rekov spec. topl. kapacitet vo imenitel ima kg, a ne g.
Leleee ama go tupiteee!!!!
Sent from my Redmi 3S using Tapatalk
Toa e gustina i se meri vo [kg/m3]
taka da imas protok na vozduh [m3/h], gustina [kg/m3] i temperatura vo [C]
I se dobiva [m3/h]*[kg/m3]*[C], m3 se kratat i dobivas [kg/h*C] sto nema vrska so toplina izrazena vo KW.
W=J/s (Dzul vrz sekunna), kade Dzul e edinica za rabota koja se definira kako sila na edinica povrsina ili [N*m], Njutn po metar, od kade sto silata e masa po zabrzuvanje F=m*a
Taka da Cp (vo ovoj slucaj) e specificen toplinski kapacitet koj e izrazen vo J/kg*K [Dzul vrz kilogram po kelvin]
I na kraj se dobiva;
Q[W] = m [kg] * Cp [J/kg*K] * (T2-T10 [K], kade koga ke se skratat [K] i [kg]
se dobiva Q[W] = J (Dzul) i ke go podelime so 3600s (sekundi) i dobivame W (Vat) za 1h,
No prasanjeto e dali generiranata toplina se meri preku vozduhot (kade e mnogu tesko da se opredeli poradi x faktori kako vlaga, pritisok ...... ili preku temperaturnata promena na freonot pred i posle izmenuvacot vo vnatresnata edinica, kade imamme vlezna i izlezna tempratura, masa na struenje na fluidot kako i negov specificen topl. kapacitet, koj se naoga vo eden zatvoren sistem so pomalku nadvoresni vlijanija.
Гаранцијата е 1+4 т.е после првата година имаш задолжителен сервис и се продолжува за плус 4 години со што добиваш вкупно 5години, се работи на гаранција на целата клима не само на компресорот.Decki mene mi e mnogu somnitelno, GREE LOMO ECO GWH12QB-K3DNC4D ja ima na google samo vo mk, i nikade na drugo mesto, se javiv vo tim kompjuters, garancija 1 godina i plus 4 ne znaeseda mi objasnat ili jas ne gi sfativ, ima na kompresor pa nema i taka, kakrakteristiki na -7, -10 ne davaat itn. Sto mislite?