Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Каде има за грее климиве детално за секој модел што се предности и разлики? Греач на треј, потрошњи, киловати? Некоја спецификација? Нема на сајтовиве или многу слабо.

Ломото кога беше најладно до -20 климава ниеднаш не направи дефрост, оваа недела секој ден по 5-6 пати ми прави дневно.
Vo red e sega e povlazno vremeto zatoa ti odi poveke vo difrost.
Tuku Kako se pokaza lomoto na -20?

Vo red e sega e povlazno vremeto zatoa ti odi poveke vo difrost.
Tuku Kako se pokaza lomoto na -20?

Екстра нонстоп работи климата од 11 до 00ч на 30 пуштена фулл пошто цела барака ја греам, никакви замерки ова ми е 2 сезона со неа.

• Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Мојата Ломо, во најладните деној неможеше да постигне повеќе од 16-17 па морав да употребам друго грејно тело. Ок е со оглед дека просторијата е 25-30 мк . Сега е ок. Туку ме интересира турбо модот на Ломо за колку ја зголемува потрошувачката ? На климата пиши капацитет на греење 3670, ладење 3500, али на проспектот од ГРЕЕ пиши дека максимален капацитет на греење е 5130 а на ладење 3960. Дали е ова ако е уклучена тубро опцијата ? Моделот e GWH12QC-K3DNB4G

Стварно е магичен La La Land, само не знам дали ќе биде култен. Времето ќе покаже. :)

P.S. не го гледајте сами. :D

Gresno pisuvas.
SI edinica za masa e kg, ne g (gram), taka da specificen topl. kapacitet e vo Ј/kg*K, a ne vo grami, ne znam od kade ti e ovaa konstatacija deka e vo grami, bar onie koi malku ja vladeat materijata znaat deka masa se meri vo kg, a toa 3600 e sekundi, kolku sto ima vo eden cas, taka da isto mu doaga.
Taka na primer 1KWh = 3600KJ

Gustinata mozes i vo g/l, ali posle koga ke mnozis gustina po volumen, litarot od volumenot ke go skratis (ako volumenot isto taka go pretstavis vo litri), i ke ostane masata vo grami, pa ke mora da konvertiras vo kg, bidejki kako sto rekov spec. topl. kapacitet vo imenitel ima kg, a ne g.
Точно е дека според SI тоа се основните единици мерки (без префикси), но вредноста од 1,005 за топлински капацитет е изразена во J/(g*K) или во kJ/(kg*K). Односно изрезена во Ј/(kg*K), ќе биде 1005.
Исто како што според SI мерка за брзина е m/ѕ, а сообраќајните знаци се во km/h.

Taka moze, no tesko deka ke najdes tabela kade vrednoista e izrazena vo J/(g*K)
i ponatamu ke moras i masata da odi vo g, kako bi se skratile gramite (kilogramite)

Inaku tocno e deka mozes sekoja konstanta ili varijabla da ja izrazis vo niza edinici

неколку страни изнапишавме се и сешто ама за ова #11660 одговор не се доби ниту пак се поби обвинителот

Leleee ama go tupiteee!!!!

Sent from my Redmi 3S using Tapatalk

Nekolku dena go citam srpskiot ES, milina, ja biva klimata ne ja biva, potrosuvacka vakva onakva, kakva klima da zemam i slicno, a ovde, ovde inzinjerite od gree ne ja tupa olku. @tzlatko e kriv za se :D

Последно уредено:
Happy Birthday Lynch!
directed-by-david-lynch-animation.gif

Happy Birthday Fellini!
tumblr_m7w67bemyK1qg699ro1_500.jpg

Decki mene mi e mnogu somnitelno, GREE LOMO ECO GWH12QB-K3DNC4D ja ima na google samo vo mk, i nikade na drugo mesto, se javiv vo tim kompjuters, garancija 1 godina i plus 4 ne znaeseda mi objasnat ili jas ne gi sfativ, ima na kompresor pa nema i taka, kakrakteristiki na -7, -10 ne davaat itn. Sto mislite?

Toa e gustina i se meri vo [kg/m3]
taka da imas protok na vozduh [m3/h], gustina [kg/m3] i temperatura vo [C]
I se dobiva [m3/h]*[kg/m3]*[C], m3 se kratat i dobivas [kg/h*C] sto nema vrska so toplina izrazena vo KW.

W=J/s (Dzul vrz sekunna), kade Dzul e edinica za rabota koja se definira kako sila na edinica povrsina ili [N*m], Njutn po metar, od kade sto silata e masa po zabrzuvanje F=m*a

Taka da Cp (vo ovoj slucaj) e specificen toplinski kapacitet koj e izrazen vo J/kg*K [Dzul vrz kilogram po kelvin]

I na kraj se dobiva;
Q[W] = m [kg] * Cp [J/kg*K] * (T2-T10 [K], kade koga ke se skratat [K] i [kg]
se dobiva Q[W] = J (Dzul) i ke go podelime so 3600s (sekundi) i dobivame W (Vat) za 1h,

No prasanjeto e dali generiranata toplina se meri preku vozduhot (kade e mnogu tesko da se opredeli poradi x faktori kako vlaga, pritisok ...... ili preku temperaturnata promena na freonot pred i posle izmenuvacot vo vnatresnata edinica, kade imamme vlezna i izlezna tempratura, masa na struenje na fluidot kako i negov specificen topl. kapacitet, koj se naoga vo eden zatvoren sistem so pomalku nadvoresni vlijanija.

И мене баш ова ме интересира, квантифицирана да биде ефикасноста на климата. Дали со мерење на температурата на издув при константа брзина на фанот може да се извади нешто за генерираната топлина на час ?
Sass дали ти можеш да ми ги протолкуваш резултатите од мерењава ? Конкретно ме интересира дали климава вреди за парите или има подобра за истите пари. Фала :)

Attachments

• AC_15012017.PNG
    AC_15012017.PNG
    59,4 KB · Прегледи: 40
Decki mene mi e mnogu somnitelno, GREE LOMO ECO GWH12QB-K3DNC4D ja ima na google samo vo mk, i nikade na drugo mesto, se javiv vo tim kompjuters, garancija 1 godina i plus 4 ne znaeseda mi objasnat ili jas ne gi sfativ, ima na kompresor pa nema i taka, kakrakteristiki na -7, -10 ne davaat itn. Sto mislite?
Гаранцијата е 1+4 т.е после првата година имаш задолжителен сервис и се продолжува за плус 4 години со што добиваш вкупно 5години, се работи на гаранција на целата клима не само на компресорот.
За -7, -10 ако мислиш за работна температура истата е до -15 ( пишува скоро секаде ), ако пак бараш работни карктеристики кој се на -7, -10 за жал нема еуровент податоци за овој модел.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom