- Член од
- 30 мај 2012
- Мислења
- 5.027
- Поени од реакции
- 2.888
Problemot e ako pumpata ja gree vodata nonstop na maksimalna vrednost opaga COP koeficientot. Pa taka ako e vrzana na podno greenje i ja zagreva vodata na 30c ke ima da kazeme COP=3.5 pri 5c, ako e vrzana na radiatori i ja zagreva vodata na 40c ke ima COP=3 ako pak ja zagreva nonstop vodata na maksimum 55c ke ima COP okolu 2. Ako pak padne temperaturata prilicno pod 0 vo sekoj slucaj nema da moze da ja zagreva vodata prek 40tina stepeni i zatoa e potrebno predimenzioniranje na radiatorite. Zato da ima rezerva koga ke e poladno i za da imas podobar cop a so toa mnogu poniska potrosuvacka na struja vo blagozimski uslovi pri nadvoresni temperaturi preku 0 i nastavena temperatura na vodata od 40c.55-60c se sosema dovolno za da ne se dodavaat radijatori.
Za podno e najdobro, ama toa treba da se izvede vo tek na gradbata, a vo slucaevi kako kaj poveketo od nas kade imame postoecko radijatorsko greenje podnoto ni e mislena imenka
Ima topl. pumpi i topl. pumpi, ne za site treba da se dodavaat radijatori
A tie sto ja grejat vodata se so dva freonski ciklusa kako sto e Daikin koi koristi kaskadno zagrevanje so 410 i so 134
Na zapad masovno se prefrluvaat na zagrevanje so toplotni pumpi, i imaat subvencii za ova nekade pogolemi nekade pomali. Ako kukata/stanot veke ima radiatorsko centralno obavezno se dodavaat radiatori (ova so svoi oci sum go videl znaci ne vi pisuvam na pamet). Ako se pravi nova kuka tamu vo 99% slucaevi site montiraat centralno podno greenje koe e najekonomicno, najkomforno i cisto. Radiatori veke nikoj ne stava.
Последно уредено:
Se slozuvam deka e najubava toplina i najubav ambient so drvata, ama prvo treba da imas 10-15-20m3 prostor da gi skladiras, pa sekoj den da doneses do kaminot,pa cistenje na kaminot na 2-3 dena,a da ne zborime za prasinata sitna sto ja ima vo prostorijata. Sekoj saka 2-3 dena da sedi pokraj kamin vo planina,ama ti garantiram deka ako e ist trosokot struja-drva, 99% ke se prefrlat na struja (osven nostalgicarite kako tebe

)....i postiraj video za isotovo poso si prevarant po default.