При набавка на клима уред од Србија нема шанси за поврат на ДДВ. Веќе се распрашував за ова, но ти ако најдеш некое вратиче, искористи па сподели.
Може да дообјасниш малку околу ова, ке се распрашаме за ова подетално но ако имаш повеќе информации добро би било да споделиш ако не е проблем.
На сајтот на Српската царина го најдов овој
текст со наслоv "Povraćaj PDV" по кој гледам дека поврат на ДДВ(по нивноPDV) е можно, барем на хартија, а дали реално функционира е друга работа.
Образецот REF4 кој се пополнува во продавницата не успеав да го пронајдам на сајтот на царината но го има овде
http://www.paragraf.rs/obrasci/REF_4.pdf
Целиот текст
1. Ko ima pravo na povraćaj PDV-a?
Pravo na povraćaj PDV imaju samo strani državljani (nisu poreski obveznici i nemaju prebivalište u Republici Srbiji) koji u prtljagu iznose kupljenu, nekorišćenu robu u vrednosti preko 150 evra (uključujući PDV) u dinarskoj protivvrednosti, u roku od tri meseca od dana kupovine.
2. Ima li još neki uslov koji treba ispuniti da bih mogao da računam na povraćaj PDV-a?
Uslov je da carinskom organu radi overe podnesete ispravno popunjen obrazac REF 4 (koji je na lični zahtev popunio prodavac) kao i originalne račune za kupljenu robu.
Originalne račune i overen Obrazac REF 4 zadržava stranka, a kopiju obrasca REF 4 zadržava carinik.
3. Da li će mi carinik odmah vratiti PDV? Možete li da mi objasnite ulogu carinika pri povraćaju PDV-a?
Carinik samo vrši overu podnetog Obrasca REF 4, ali ne i povraćaj plaćenog PDV.
4. Da li postoji još neki detalj u vezi sa povraćajem PDV-a koji treba da znam unapred?
Da, obratite pažnju da u Obrascu REF 4, u rubrici „Broj putne isprave“, koju popunjava prodavac robe, mora biti upisan broj pasoša stranog državljanina, a ne broj lične karte.
5. Ko je meni i u kom roku dužan da vrati PDV, ukoliko ispunjavam sve uslove?
Plaćeni PDV kupcu, odnosno podnosiocu zahteva, ako je u roku od šest meseci od dana izdavanja računa, prodavcu od koga je kupljeno dobro dostavi overen original Obrasca REF 4 na kome je potvrđeno da su ispunjeni zahtevani uslovi.
Ako je overeni original Obrasca REF 4 dostavljen poštom, kupac ili podnosilac zahteva dostavlja prodavcu broj računa u banci na koji će se izvršiti refakcija plaćenog PDV, ako taj broj računa nije naveden u Obrascu REF 4.
Na osnovu overenog originala Obrasca REF 4, prodavac vrši refakciju plaćenog PDV kupcu ili podnosiocu zahteva.
6. Kako i u kojoj valuti će mi biti isplaćen povraćaj PDV?
Povraćaj PDV vrši se u dinarima gotovinskom isplatom ili uplatom na račun u banci koji navede kupac ili podnosilac zahteva.
Ako je isplata u gotovini, prodavac je obavezan da izvrši refakciju PDV odmah, a ako se uplaćuje na račun kupca, odnosno podnosioca zahteva, uplata se vrši u roku od 15 dana od dana prijema zahteva.
Kupac ili podnosilac zahteva potpisom na overenom originalu Obrasca REF 4 potvrđuje prijem vraćenog PDV u gotovini. Taj dokument potom služi prodavcu kao dokaz za poresko oslobođenje sa pravom na odbitak prethodnog poreza.