Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Може да дообјасниш малку околу ова, ке се распрашаме за ова подетално но ако имаш повеќе информации добро би било да споделиш ако не е проблем.
На сајтот на Српската царина го најдов овој текст со наслоv "Povraćaj PDV" по кој гледам дека поврат на ДДВ(по нивноPDV) е можно, барем на хартија, а дали реално функционира е друга работа.
Образецот REF4 кој се пополнува во продавницата не успеав да го пронајдам на сајтот на царината но го има овде
http://www.paragraf.rs/obrasci/REF_4.pdf

Мене информацијата ми е од човек вработен на македонско-српската граница, но тоа беше само неврзан разговор и затоа и му реков на кандилце ако најде некое вратиче да сподели. Самите гледаме како иде повратот на македонско-грчката граница. На образецот даден од фирмата од каде нешто се купува грчките граничари удираат печат, а повратот на ДДВ-то е во фри шопот.
Мене само за едно не ми јасно, ајде за цените на клима уредите во Грција, Бугарија, Словенија и Хрватска „може да кажеме“ дека како членки на ЕУ имаат некој попуст или ги зимаат на некој волшебен начин, ама како цените во Србија се исти со нивните?

Последно уредено:
Мене ми е прашањето за топлотните пимпи,како може да има толкава разлика со цените во мк?

Sent from my Redmi Note 2

Imam i se grejam so 3 klimi.
Imam i takva i vakva i onakva, i skapa i eftina, i golema i mala.

Koga ke udri stud, togas doaga odgovorot na prasanjeto zosto taa klima e 50,60 ili 70000 denari.

Pa makar i za tie 15dena vo godinata, nemam dovolno pari da kupuvam panelki da gi rasmestuvam niz sobi, da vlecam kabli i na kraj da platam struja.

Toj sto ima poveke klimi i toa mu e primarno zagrevanje, ke razbere
Тогаш веќе треба да знаеш дека греат киловатите топлина а не денарите платени за климата.

И пак не напиша зошто мислиш дека мојот пост за температурите е глупост!

Последно уредено:
Ми треба помош околу избор на најекономично решение за загревање на еден стан во куќа со клима/инвертер. Се работи за простор околу 25-30м2. Приоритет е цената на уредот и неговата исплатливост. Буџетот ми е до 30 000 денари, со тоа што нема да ми смета ако предложите и нешто поевтино што би бркало работа.

По тоа што јас разгледав, моделот на Gree Hansol GWH12QC-K3DNB4G изгледа како солидна опција. Би ве замолил да споделите искуство/мислење и за него.

Секој совет и препорака се добредојдени.

Ми треба помош околу избор на најекономично решение за загревање на еден стан во куќа со клима/инвертер. Се работи за простор околу 25-30м2. Приоритет е цената на уредот и неговата исплатливост. Буџетот ми е до 30 000 денари, со тоа што нема да ми смета ако предложите и нешто поевтино што би бркало работа.

По тоа што јас разгледав, моделот на Gree Hansol GWH12QC-K3DNB4G изгледа како солидна опција. Би ве замолил да споделите искуство/мислење и за него.

чекај, нели буџет ти е 30к МКД? Хансолот е бајаги поскап ако не се лажам...

Тогаш веќе треба да знаеш дека греат киловатите топлина а не денарите платени за климата.

И пак не напиша зошто мислиш дека мојот пост за температурите е глупост!

Ti napisav na strana 623

12ka ide so okolu 21db, a 16ka (suzumi 30db), na prva brzina,

Уште еден солиден инвертер во тој ценовен опсег (покрај Ломо моделот на GREE) ќе си ја врши економично и квалитетно работата (затоплување на просторија од 25м2) INVERTER VIVAX COOL ACP-12CH35AERI http://advancemedia.com.mk/index.ph...filter=54,55&sort=p.price&order=ASC&limit=100 а на страна 599 на темава е направена споредбена анализа:
http://forum.kajgana.com/threads/Најекономично-греење-затоплување.39011/page-598
и двата модела со приближно ист те сличен квалитет, едниот (GREE) развиваат технологија на производство (компресор) со Daikin, другиот Vivax со Тошиба нијанси се во прашање во квалитетот и перформансите .... нема да згрешиш ако се определиш за било кој од овие два модела.

Последно уредено:
12CH35AEVI - inv 500м3,-20(грејач на компресор и тацна-има,опција за ви фи)....33000 ден
12CH35AERI - inv 520м3,-15(грејач на компресор и тацна-има,опција за ви фи)....27000 ден
12CH35AESI - inv 563м3,-15(грејач на компресор и тацна-нема)....22000 ден

Зошто најскапата AEVI има помал издув од поефтината AERI?
Усвари најефтината има најсилен издув,зошто?

Последно уредено:
Моја грешка, моделот е Lomo а не Hansel. Шифрата е точна. Според овој линк - 31000.
Imas objaveno od GreeInfo na forumot test report od lomoto mozis da si proveris kolku I na koja temperatura dava toplina.
A jas licno ne bi kupuval od vivaks modelite site imaat nizok pdizajn na greenje I mnogu cesti difrosti.

12CH35AEVI - inv 500м3,-20(грејач на компресор и тацна-има,опција за ви фи)....33000 ден
12CH35AERI - inv 520м3,-15(грејач на компресор и тацна-има,опција за ви фи)....27000 ден
12CH35AESI - inv 563м3,-15(грејач на компресор и тацна-нема)....22000 ден

Зошто најскапата AEVI има помал издув од поефтината AERI?
Усвари најефтината има најсилен издув,зошто?

Prvo pisi im na Vivax dali se na kapilara ili so EEV ovie so cenive kako Lomo....ili da otvorat edna

• Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Imas objaveno od GreeInfo na forumot test report od lomoto mozis da si proveris kolku I na koja temperatura dava toplina.
A jas licno ne bi kupuval od vivaks modelite site imaat nizok pdizajn na greenje I mnogu cesti difrosti.

Gresis, ako moze da se najde nekoja zaostanata Gexi ili Geyi za dobra cena, i jas bi zel

Еден човек од Гостивар ми тврдеше дека за затоплување на неговиот стан од 55 квадрати трошел 12 кубици дрво за грејна сезона
Што мислите, дали е ова можно?
Колку вие трошите?

Да,возможно е.
Ние не трошиме толку

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom