Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Клима да до -3 после тоа палете оган да ве види господ бе ќе ви измрзнат коските. Нека не ве лажат капиталистиве. Стварно не знам како се греете на клима кога е -15 и плус ви е топло. И да се имам греено на клима и обична и на инвертер и кога е -10 ако не уклучам уште некоја единица џабе е. Куќата ми е изолирана солидно.
Ovoj e muabetot koga ke se napravi utka vo start.
Odnosno ke se zeme klima koja ne e so soodvetna jacina za prostorot. Zboram za jacina koja ja ima klimata na -7, -10 pa i na -15. A toa nikoj od kupuvacite vo Technomarket, Neptun... ne go znae, osven lugjevo sto se na ovoj forum.
Za tie sto ziveat vo stan, drva se najlosa opcija, vo mnogu slucai i nevozmozna. Kuka e drug muabet.

Реалната потреба на -10 е околку 5KW. За надворешната единица за да испорача 5KW на -10 може да треба да биде 9 или повеќе киловати, зависно од тоа како е подесена.
Пример сега гледам дека Mideata MGC- F07W/N1 e 1500 еур со интегриран модул, но со COP помал од 3, ајверојатно на -10 нема да може да испорача ни 1KW.
Од друга страна Panasonic од 7KW на -7 дава 5KW со COP од 2,65.

Во врска со цената на Versati комплетно си во право. Она што јас го имам гледано е ова
GREE HLR 10WZ-Na-M, со цена во Грција од 2800 еур.

Мулти сплит опцијата иако можеби е најевтина по компоненти излегува дека е најкомплицирана за изведба. Потреба од 2 надворешни единици, висока цена на инсталација и компликации.

Во врска со фенкојерите ме интересира зошто има страшно големи разлики во цени? Дали е потребна инсталција на дополнителни елементи кај фенкојлерот? Како топлотната помпа "разбира" која треба да намали или зголеми со греењето? Дали секој фенкојлер директно се поврзува со ТП? Дали инсталцијата е класична како за парно греење со бакарни цевки? Дали се можно да употребуваат друг тип на цевки заради пониската температура?

Генерално мислам дека нема страшно голема разликата помеѓу класичната инсталација за парно греење на топлотна помпа, а не верувам и дека трошоците за користење би биле нешто драстични. Заради тоа и сум заинтересиран.

Последно уредено од модератор:
Клима да до -3 после тоа палете оган да ве види господ бе ќе ви измрзнат коските. Нека не ве лажат капиталистиве. Стварно не знам како се греете на клима кога е -15 и плус ви е топло. И да се имам греено на клима и обична и на инвертер и кога е -10 ако не уклучам уште некоја единица џабе е. Куќата ми е изолирана солидно.
Сите го цениме твојот инпут, кажи ни само - што бренд ти е инвертор климата... Нео можеби?
И кажи колку киловати ти се, и печката на дрва, и климата. Чисто да видиме дали можеби очекуваш 3.5KW да те греат исто како 12-18KW ;)

Nekoj koj ima iskustvo so bilo kakov kamin od skladova tehnika? Dali se dobri bidejki bile ruski ama proizvedeni vo bugarija. Mislenje koper ili skladova tehnika ili pak nekoja druga.
Немам лично искуство, сум слушнал дека на времето Складова Техника произведувале квалитетни печки, но како денешниве се споредуваат со тие на Копер... Не знам. Но баш за ова имаше некаде некој пост од Владе, не се сеќавам дали на оваа или на друга тема. Пребарај на форумов (со кирилица прво пробај), би требало лесно да најдеш.

Сите го цениме твојот инпут, кажи ни само - што бренд ти е инвертор климата... Нео можеби?
И кажи колку киловати ти се, и печката на дрва, и климата. Чисто да видиме дали можеби очекуваш 3.5KW да те греат исто како 12-18KW ;)
.
Мидеа инвертер 7kw топлев соба 30м2. Не сакам погрешно да се разбериме таа топли ама недоволно кога е надвор минус. Ова зборувам за во куќа. Mitsubishi 3.5kw во стан 65м2 не го топлиме целиот а кога е минус додаток ТА печка. Ај кажи ми со која клима да ја поминам цела зима и квалитетно да се стоплам еве пример солидно изолирана 40м2 дневна. А да имам и една само за ладење обична и таа топли до +7 потоа е камен ладно.

U 120m2 kolku bakar ke ti otide za montaza na 5-6vnatresni?.... 30m sigurno, a toa nakraj ke javi vkupna cena za montaza od najmalce 500eu za ova sto mu go predlagas 2+5.
Ako gresam so cenive ispravi me ;)
a mislis deka so kanalska poeftino ke bide ????? :) kaj nea ima poprilicno stavki za targetiranje...inaku da se slagam za multito ..otprilika taka ide

Мидеа инвертер 7kw топлев соба 30м2. Не сакам погрешно да се разбериме таа топли ама недоволно кога е надвор минус. Ова зборувам за во куќа.
Не ми кажа печката на дрва колку киловати ти е... И... Ауу, абе 7kw инвертер клима треба и шатор од 30м2 да го направи бања, па и на -10. Којзнае дали има некој дефект или па какво ѓубре од клима е таа мидеата што ја имаш.

Значи не знам какви големи топлотни загуби да имаш, таа 7kw клима не смее да не може да даде чисти 5kw топлина и на -10. А дури и (еве нека не бидат 5kw туку само) 4kw топлина треба да е доволно за 30м2, дури и без никаква изолација/фасада да немаш. А велиш дека имаш. Нешто не штима во ситуацијава.

Mitsubishi 3.5kw во стан 65м2 не го топлиме целиот а кога е минус додаток ТА печка. Ај кажи ми со која клима да ја поминам цела зима и квалитетно да се стоплам еве пример солидно изолирана 40м2 дневна. А да имам и една само за ладење обична и таа топли до +7 потоа е камен ладно.
Бачка, не кажа колку од тие 65м2 грееш со Mitsubishi-то. Ама еве го брат ми, со две мали деца, грее приближно толкав стан, само со 3.5kw инвертер клима (Gree Change). Вратите ги држи отворени, и навистина му е солидно топло дома (а пушач е, и често искача на тераса и ја подзаборава вратата).

Јасно е дека споредуваме баби и жаби, пошто не знаеме разлики за топлотните загуби на тие два стана. Не знаеме дали кај тебе соседните станови се греат. Не знаеме двете згради какви изолации имаат. Ама како и да е, мислам дека 3.5kw Mitsubishi не е можно да не може да загрее 40м2 просторија, посебно ако е солидно изолирана како што велиш.
Инаку ќе ти препорачав 3.5kw Gree Hansol, ама не е дека 3.5kw Mitsubishi е полоша опција (иако не кажа мој модел Mitsubishi, сепак стои се што кажав).

Не ме разбирај погрешно, не сакам ништо да инсинуирам - ама нешто не ми штима. Ај таа Мидеата, којзнае што клима била, ама Mitsubishi-то дека не може да загрее солидно изолирана 40м2 дневна. Има нешто чудно во сето тоа.

@Neokhor Со вирпул искрено немам добро искуство, нит лично нит од пријатели. Клими дека прави вирпул не ми се верува, пре им верувам на бугариве дека тоа е мидеа. Не би рекол дека добро ти направил тој што те убедил да ја земеш баш оваа клима, па поготово за таа цена си имал многу подобри решенија, Дакин , Ломо, Kozi. ???. Монтажата е друг муабет, скоро имам отварано самсунг On/Off произведен пред 7-8 години кој компресорот го има поставено на 3 реда гумички па тоа што не ти ставиле гумици на надворешната при монтажа нешто дека многу влијае на осцилации и бучава незнам колку држи. Со ,мидеите е многу тешко да се врзат со друга марка, милион ознаки имаат и разноврсни уреди....колку што знам кај нас Озон и Климакон држат мидеи и ако веќе сте начуле дека некоја налепница е мидеа барем оригиналот земете го и ке знаете што купувате, вака лутате незнаете што сте купиле.ДА се надеваме на најдобро ама мислам дека за таа цена ова е погрешен избор за клима со многу непознати што има под капакот.[DOUBLEPOST=1447025743][/DOUBLEPOST]
Druze za 70000 denes moze da kupis klima-ured Inverter so snaga od 8Kw koj e takov da do -15C moze da dostavuva topol vozduh do kolku sakas prostoriii, ne samo vo edna. I ke gi ladi tie prostorii na leto. Vtoro , razmisli za kombinacija klima od 5KW vo dnevna a kotelot/radijatorite samo vo drugite prostoriii/spalni...uste i ako vodata za tie radijatoiri ja grees samo navecer (na evtina tarifa) togas skapi pecki za peleti i nema da ti trebaat

Fala ti na odgovorot. Silno se nadevam deka ke uspee da ja zagreva spalnata. Sepak 3.5 kw e, a spalnata e okolu 20 m2, i zgora na toa polna so regali i ostanato, i plus na juzna strana.[/quote]

Не ми кажа печката на дрва колку киловати ти е... И... Ауу, абе 7kw инвертер клима треба и шатор од 30м2 да го направи бања, па и на -10. Којзнае дали има некој дефект или па какво ѓубре од клима е таа мидеата што ја имаш.

Значи не знам какви големи топлотни загуби да имаш, таа 7kw клима не смее да не може да даде чисти 5kw топлина и на -10. А дури и (еве нека не бидат 5kw туку само) 4kw топлина треба да е доволно за 30м2, дури и без никаква изолација/фасада да немаш. А велиш дека имаш. Нешто не штима во ситуацијава.

Бачка, не кажа колку од тие 65м2 грееш со Mitsubishi-то. Ама еве го брат ми, со две мали деца, грее приближно толкав стан, само со 3.5kw инвертер клима (Gree Change). Вратите ги држи отворени, и навистина му е солидно топло дома (а пушач е, и често искача на тераса и ја подзаборава вратата).

Јасно е дека споредуваме баби и жаби, пошто не знаеме разлики за топлотните загуби на тие два стана. Не знаеме дали кај тебе соседните станови се греат. Не знаеме двете згради какви изолации имаат. Ама како и да е, мислам дека 3.5kw Mitsubishi не е можно да не може да загрее 40м2 просторија, посебно ако е солидно изолирана како што велиш.
Инаку ќе ти препорачав 3.5kw Gree Hansol, ама не е дека 3.5kw Mitsubishi е полоша опција (иако не кажа мој модел Mitsubishi, сепак стои се што кажав).

Не ме разбирај погрешно, не сакам ништо да инсинуирам - ама нешто не ми штима. Ај таа Мидеата, којзнае што клима била, ама Mitsubishi-то дека не може да загрее солидно изолирана 40м2 дневна. Има нешто чудно во сето тоа.

Мидеата е добра клима средна класа ја платив околу 45-50к пред три год, проблем е што се исклучува кога ќе ја постигни посакуваната температура е сега пошто климиви стојат горе топлиот воздух оди горе и му кажува на термостатот дека температурата е 30 можеби горе ама долу нозете кааамен и тоа ми е уште еден проблем кој што го искусив со климите. Значи мидеата ја местам на 30 исклучува кога температурата во собата не е 30 туку 20 пример и не можам да ја уклучам .
Mitsubishi е друга приказна (позадоволни сме ама изгледа дека е во стан)се греат двајца стари станот го грееме цел кога е надвор потопло и како што заладува така се затвораат собите или се уклучува ТА за салам топлина. И јас сакав да го решам проблемот со клима и ваму и таму на некој поекономичен начин (ебеш економија кога нема топлина)и на крајот излезе изнакупив се за на крај пред две год да наместам во куќата парно со котел prity и на дрва да греам 150м2 е тоа е веќе друга приказна ама трошам 25-27м3 дрва плус останати заебанции.
Предноста на котелот е што не трошам струја има фурна за готвење и секогаш топла вода во две купатила.
Недостаток многу заебанции со дрвата
Размислувам да местам друг на нафта по некоја година.

Последно уредено:
Аууу човек, 25-27м3 за 150м2?? Ти велам дека со потрошувачката нешто не штима. Да не незнаат да затвараат прозори тие двајцата постари луѓе? :)
Па уште размислуваш на нафта да преминеш... Тешко дека ќе заштедиш со нафтата.

@KiLian што да ти кажам, не сум слушнал некој со оволку голема потрошувачка како твојата. Ај може ја нешто да сум збунка, па момциве да ме поправат - ама мене твојава потрошувачка ми изгледа многу голема.

Аууу човек, 25-27м3 за 150м2?? Ти велам дека со потрошувачката нешто не штима. Да не незнаат да затвараат прозори тие двајцата постари луѓе? :)
Па уште размислуваш на нафта да преминеш... Тешко дека ќе заштедиш со нафтата.

@KiLian што да ти кажам, не сум слушнал некој со оволку голема потрошувачка како твојата. Ај може ја нешто да сум збунка, па момциве да ме поправат - ама мене твојава потрошувачка ми изгледа многу голема.

Со нафта да одморам од дрвата хехехе ако падни уште малку цената. Мене не ми изгледа голема туку таман во ладните месеци се грее и ноќе.Секогаш има некој дома значи преку цел ден се грее. Порано само едната соба што е 45м2 ја имаме греено со 15м3 дрва плус струја за готвење и топла вода, сега 150м2 струја 0 +вода не ми изгледа многу 25м3 дрва.

Мидеата е добра клима средна класа ја платив околу 45-50к пред три год, проблем е што се исклучува кога ќе ја постигни посакуваната температура е сега пошто климиви стојат горе топлиот воздух оди горе и му кажува на термостатот дека температурата е 30 можеби горе ама долу нозете кааамен и тоа ми е уште еден проблем кој што го искусив со климите. Значи мидеата ја местам на 30 исклучува кога температурата во собата не е 30 туку 20 пример и не можам да ја уклучам .
Mitsubishi е друга приказна (позадоволни сме ама изгледа дека е во стан)се греат двајца стари станот го грееме цел кога е надвор потопло и како што заладува така се затвораат собите или се уклучува ТА за салам топлина. И јас сакав да го решам проблемот со клима и ваму и таму на некој поекономичен начин (ебеш економија кога нема топлина)и на крајот излезе изнакупив се за на крај пред две год да наместам во куќата парно со котел prity и на дрва да греам 150м2 е тоа е веќе друга приказна ама трошам 25-27м3 дрва плус останати заебанции.
Предноста на котелот е што не трошам струја има фурна за готвење и секогаш топла вода во две купатила.
Недостаток многу заебанции со дрвата
Размислувам да местам друг на нафта по некоја година.
Ne ti e Mideata sredna klasa, tuku dlaboko niska klasa. 18-ki t.e. 5,5kw osnovni modeli se taa cena, a ne pa 24-ka - 7kw.
Prvo, kako moze tolkava klima da se stavi vo 30m2. Normalno nema da stima nesto, odnosno ke postigne temperatura i ke iskluci, a potoa i treba vreme i da izladi malku prostorot za povtorno da ukluci.
Druga rabota sto si ja mestel na 30. Vo nikoj slucaj ne se podesuva klima na max.
I treto, se ova upatuva na zaklucok deka celta ti e da sedis po kratki rakavi zimno vreme. Ne e normalno toa (iako i jas samo sto se soblekov po dolna maica, sindikalka :ojeaa:. No klimata mi e podesena na 23 (bez iFeel, za ostanatite korisnici na Gree, veke pisav deka ne funkcionira iFeel-ot najdobro) i do sega se gotvese pa i vlaznosta sigurno e pokacena. Navlaznuvacite na vozduh izgleda se top rabota pri greenje.)

27 kubika, toa znaci 1500eur davas za drva, Lele:uzi:
Ili 10eur po kvadrat. Da, nesto ne stima.:несвест:

Ne ti e Mideata sredna klasa, tuku dlaboko niska klasa. 18-ki t.e. 5,5kw osnovni modeli se taa cena, a ne pa 24-ka - 7kw.
Prvo, kako moze tolkava klima da se stavi vo 30m2. Normalno nema da stima nesto, odnosno ke postigne temperatura i ke iskluci, a potoa i treba vreme i da izladi malku prostorot za povtorno da ukluci.
Druga rabota sto si ja mestel na 30. Vo nikoj slucaj ne se podesuva klima na max.
I treto, se ova upatuva na zaklucok deka celta ti e da sedis po kratki rakavi zimno vreme. Ne e normalno toa (iako i jas samo sto se soblekov po dolna maica, sindikalka :ojeaa:. No klimata mi e podesena na 23 (bez iFeel, za ostanatite korisnici na Gree, veke pisav deka ne funkcionira iFeel-ot najdobro) i do sega se gotvese pa i vlaznosta sigurno e pokacena. Navlaznuvacite na vozduh izgleda se top rabota pri greenje.)

27 kubika, toa znaci 1500eur davas za drva, Lele:uzi:
Ili 10eur po kvadrat. Da, nesto ne stima.:несвест:

Staviv golema klima za ladenje na taa i sosednite sobi ne ja zemav za da se gream ama po kazuvanja deka se toplele so klima mislev ke brka rabota ama nisto

Da de te razbiram na nadvoresna temperatura +13stepeni ti pustas klima (kolku m2 toplis??)i sedis poo sindikalka trosis struja i za voda ne izleguvas vo druga soba moras jakna da stavis,a jas deneska cel den sedam po sindikalka so 7drva ne trosam struja imam 100l voda na 90 stepeni i setam od soba vo soba i toa po sindikalka heheh nesto ne stima navistina
Mozam da zamislam na -18 kolku ne ti stima

Последно уредено:
Staviv golema klima za ladenje na taa i sosednite sobi ne ja zemav za da se gream ama po kazuvanja deka se toplele so klima mislev ke brka rabota ama nisto

Da de te razbiram na nadvoresna temperatura +13stepeni ti pustas klima (kolku m2 toplis??)i sedis poo sindikalka trosis struja i za voda ne izleguvas vo druga soba moras jakna da stavis,a jas deneska cel den sedam po sindikalka so 7drva ne trosam struja imam 100l voda na 90 stepeni i setam od soba vo soba i toa po sindikalka heheh nesto ne stima navistina
Mozam da zamislam na -18 kolku ne ti stima
Temava e najekonomicno greenje.
Nikako ne e ekonomicno 1500eur po sezona, ni 10eur po m2. Rabotata e sto ne gi davas ti parite, pa nemas oset sto zboris. Raduvaj se deka tatko ti i majka ti imaat, ne si za zalenje.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom