Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Не, тоа е Cozy моделот. Тешко 30м2, можеби ако си во стан во зграда која има добра изолација и дограма, и ако на сите 5 страни имаш станови кои се грејат. Дури и така на пониски температури највероватно ќе трокира...
Gree Lomo, тоа ти треба. Ако имаш големи топлотни загуби (немаш добра изолација), и многу висок плафон, тогаш можеби и 18ка наместо 12ка би ти требала.
Се зависи од топлотните загуби на твојот стан/куќа.

[DOUBLEPOST=1446034512][/DOUBLEPOST]
Ова беше ремаркираниот Хансол?
Нели кажаа дека Gree и Vivax прекинале соработка, од каде сега ова? Да не не е Хансол ова, туку друго нешто со иста ознака?

Aко ти гарантира -15 не разбирам зошто би трокирала?
Грее Ломо каде ги има?

Aко ти гарантира -15 не разбирам зошто би трокирала?
Грее Ломо каде ги има?
Тоа -15 не значи ништо друго, освен дека уредот „некако“ ќе работи на таа температура. Но ништо не ти грантира како ќе работи на -15. Конкретно за тој Gree Cozy, се знае дека е инфериорен во однос на другите модели на Gree, како Gree Lomo.
Разгледај, или пребарај, наназад на темава - се има правено муабети и споредби.

Грее Ломо каде ги има?
На истите места каде има и Gree Cozy. ;)
Или погледај директно кај увозникот, Гримак.

GREE GWH12MA-K3DNC8L/K3DNA3L

другари и другарки :) мислење за грее климата 3.5 .. за 30 м2 ми е потребно, имам добра изолација на куќата..

За*би тема која има катаљарда постови а нема модератор, па истите глупости се пишуваат повторно на секоја втора страна. @Acid

Sent from my 6036Y using Tapatalk

izborot mi se stesni na:
1. GREE GWH18QD-K3DNA1G LOMO cena 845 evra (gratis ovlaznuvas navodno sto vredi 240Evra ili preku tehnomarket vaucer od 85 evra). Cena montaza 70evra.
Tehnicki karekateristiki sto me interesiraa: (*spored izvori na Gree)
SCOP +7 stepeni C: 5.4 KW toplina: 5.3
SCOP -7 stepeni C: 4.0 KW toplina: 4.1
SCOP -15 stepeni C: 3.1 KW toplina: 6.2
max airflow: 800m3/h

2. Daikin FTX50GV cena 945 evra. Cena montaza 90evra.
Tehnicki karekateristiki sto me interesiraa: (*spored oficijalni merenja)
SCOP +7 stepeni C: ?? KW toplina: ??
SCOP -7 stepeni C: 4.08 KW toplina: 4.6KW
SCOP -15 stepeni C: ?? KW toplina: ??
max airflow: 882m3/h

Se raboti za lokacija vo Veles i vo dvata slucai instalater e lokalen servis vo Veles.

Тоа -15 не значи ништо друго, освен дека уредот „некако“ ќе работи на таа температура. Но ништо не ти грантира како ќе работи на -15. Конкретно за тој Gree Cozy, се знае дека е инфериорен во однос на другите модели на Gree, како Gree Lomo.
Документите за Gree баш и не се во согласност со ова. Еве од 38-ма страна за Gree - GWH12MA
upload_2015-10-28_15-55-17.png

@moongoses не знам што да коментирам на ова. Јас исто се мислев за овој модел, кога Ломо немаше на лагер. Во сервисното упатство имаше наведено дека 12ката е наменета за простории од 15 до 20м2, што автоматски го исфрли од конкуренција.

Ако е вистина дека ова погоре на -8с, дава 3киловати топлина, и тоа со СОР од 2.4 - што значи дека тогаш троши 1276.25 вати. Ебаго, тогаш е подобро од мојата нова Тошиба која клошта два-и-пол пати повеќе! :)
Не знам, или некако ме ми е за верување, или нешто погрешно разбирам.

I ko ke prodolzis da citas i na 39-strana ke se negiras sam sebe.
Не го пишував јас документот за да се негирам. Таа табела е за ладната климатска зона.
@Vanlok И мене ова ми изгледа премногу добро за да биде вистина, особено за 25-26 илјади колку што се продава уредов. Ама во недостаток на поинакви податоци, тоа е тоа... Можеби затоа овие модели не ги даваат на еуровент :)

Ti go postirase dokumentot od 38-strana kao deka e do -7 ama ete ima u dokumantot i za na -15 i -22. Ladna/neladna zona, bitno ke raboti i na tie -15, u nekoja B klasa ili C klasa ama bitno ke raboti.
Uredot e so ist kompresor kako toj u evtiniot daikiin sto e na promocija, razlikata eventualno e ako e so dvoreden izmenuvac Dainikot i u cenata. Cozyto po servisnoto e so kapilara a Daikinot nemozam da utvrdam za 35kata, po servisnoto samo kaj modelot 50 i 60 stoi deka e so EEV sto nemoze da se procita od dijagramot i kaj 35kata.
Istiot kompresor go ima i kaj daikin vo 2 razlicni po kapacitet....35kata i 25kata, so nominalen PowerInput 940W 35kata a 700W 25kata.
@moongoses Stavam opklada deka gi ima na eurovent, ne bas site modeli ama gi ima...ako ti smeta da gi ima kako vivax ili druga nalepnica ondak gi nema a deka se isti isti se ;)

@Strelec баче остај ти -22 и -15с, јас сум импресиониран и со 3kw на -8с.

Ако Кози-во навистина на -8с, дава 3киловати топлина, и тоа со СОР од 2.4 - при што троши 1276.25 вати... Абе дај да им кажеме на овие во Гримак, веднаш да ги повлечат сите тие непотребно поскапи клими како Хансол, Ломо, итн...
;)

@Vanlok pa tolku be druze....realno za 25000 ke gree kako za 25000, koj saka podobro ima i od 50-60000...bucela, glasna bila, neduvala toplo...sakaat avion....za 30k klima e za u 15m2 t.e spalna....za u dnevna nad 25m2 da ti bide toplo cela zima bez dogrevanje 30k se malce pari, ama do nekoi -7 ke vrsat rabota a toa e 80%-90% od zimata.

Се додека сме реални во очекувањата, ама и климите во декларациите. Цените немаат врска со вистинитоста на декларираните податоци.
Ако не можеме да веруваме на декларациите, тогаш на што да веруваме?

Јас искрено се сомневам дека 12ка Кози може да дава 3киловати топлина на -8с, па уште и со СОР 2.4.
Зошто 3 киловати топлинска енергија се 3 киловати, и во 30м2 и во 15м2. Ако топлотните загуби се такви да во просторија од 50м2 се доволни 3 киловати топлинска енергија, тогаш таа 12ка Кози може да ја загрее таа просторија.
Но ја се сомневам дека на на -8с, 12ка Кози може да даде 3 киловати топлинска енергија. Сеедно во каква просторија, па и ходник од 2м2 нека биде. :)

Momci moze li da spodeli nekoj iskustvo za firmata Uni 24 od Shtip koi se uvoznici za mitsubishi heavy klimi, gi iskontaktirav i mi kazaa deka davaat garancija 7 god ( so zadolzitelen godisen servis koj kosta 900den koj ionaka sekoj bi trebalo da go pravi) a toa i ne e mala rabota t.e me zainteresira pa bi sakal da znam dali nekoi ima iskustvo so niv kolku se seriozni kako rabotat dali se odgovorni kon musteriite i sl..?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom