Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
get

@zelenko aj kazi mi koj tocno model na DAIKIN e,da odam da go vidam,pa da vidam i cenata koja e,i isto lokacijata kade e tocno?Kaj tebe DAIKINOT ja ima li taa opcija Ifeel,i so potocno znaci toa?
Dali ima nekoja mana,mozebi mala no nesto so ne ti se svigja kaj nego?
Jas deneska ja vidov TOSHIBATA AVANT,ama nogu osnoven model mi izgleda,inaku gree perfektno.
Pa utre zdravje ke idam nakaj SK,i moram da se odlucam so ke zimam.
Isto uste ednas mislenje,od trojcata,@Vanlok @Sass i @zelenko imate povekje iskustvo i znaenje,posledno pomegju ovie dva inverteri,daikinot i toshibata suzumi plus(eventualno poeftinata varijanta AVANOT) vas sto ve vlece poveke?

Blagodaram uste ednas odnapred,
Pozdrav

Баче, немам детално читано рецензии или форумски мислења за ниеден од моделите на Даикин, па ни за тој за кој прашуваш. Конкретната споредба со Тошиба Сузуми плус мислам дека е малку нефер (за Даикинот) пошто не се во иста ценовна (и квалитативна) класа. Од тоа што линкаа за моќноста при пониски температура дефинитивно, предноста е на страната на Сузуми+.
За фер споредба распрашај се за некој појак модел од Даикин.

Претпоставувам дека тој Даикин е во ранг на Авант серијата на Тошиба, а неа немој да ја гледаш, тоа е лично мое мислење. Разликата во пари до Сузуми+ е премала за разликата во квалитетот меѓу двете серии.

Уште една работа на која треба да водиш внимание, е квалитетот и стручноста на фирмата од која ќе купуваш. Сите се надеваме дека нема да треба ја искористиме гаранцијата, но такви работи се случуваат... и не е сеедно колку е стручен (и професионален) сервисот на фирмата.

Не знам ништо за продавачите на Даикин. Јас Тошиба треба да земам од Енергија, на добар глас се луѓето, од муабетот се секако стручни (за најразлични аспекти на тематиката) и расположени за давање информации. Ми излегоа и во пресрет кога им побарав да направат припрема за климата и бушење дупка во ѕидот пред да ја завршам фасадата (за да не ја оштетиме потоа). Додуша требаше малку убедување, ама и нив ги разбирам... не е сеедно дали монтерите ќе доаѓаат еднаш или два пати за една монтажа, се губи време.
Се на се, засега јас од луѓево сум задоволен. Секако ќе пренесам ако нешто не биде како што треба, исто како што нема да испуштам да ги пофалам ако сум задоволен од нив.

Сето ова ти го кажувам, за да разбереш дека и сервисот и монтажата се важни делови од одлуката на избор на клима. Распрашај се и за продавачите на Даикин, од аспект на работиве за кои зборував.
На крај одлуката е само твоја, што и да одбереш нека се угоде и нека те служи долго и економично. (y)[DOUBLEPOST=1417735059][/DOUBLEPOST]
Kaj tebe DAIKINOT ja ima li taa opcija Ifeel,i so potocno znaci toa?
Ifeel е опција да се користи температурен сензор во далечинскот управувач, наместо електрониката да се води според температурниот сензор од внатрешната единица. Можеби е добро за комфор на прецизно подесување на температура на одредена точка во собата... но мене ако ме прашуваш мене лично не ми треба. Секако воздухот се меша со дувањето на климата а температурата ја местам како мене ми е убаво, не според некои предефинирани бројки. Само додатни главоболки за почесто менување на батерии во даљинскиот.

Сериозно, не сакам да ја намалам употребната вредност за некој друг... но јас лично и кога би ја имал Ifeel функционалност, најверојатно не би ја користел (освен за тестирање, и на почеток онака од љубопитност).

Последно уредено:
@Juventino_ng незнам, односно не прочитав дали постави опис на просторот што ќе го загреваш, ама за 30+ квадрати да не ти е мала три и полка? Посебно заради тоа што гледаш јаки брендови, а основни модели. Само сакам да ти кажам да не се брзаш и да погрешиш. Во паком скоро два месеци немаат клими добиено, барем според муабетот овде, од тие што прашувавте никому не му кажаа кога ќе добијат?
Интересно е што и покрај моето мислење дека vivax geei е идентичен со gree change, според компресорот излегува дека е gree viola. Дали е тоа добро или лошо времето ќе покаже.

@Juventino_ng
Овде има напишано @zelenko која клима ја има земено, мислам дека од ИЦСгруп ја зема но сепак чекај од него одговор. ИЦС груп се наоѓаат кај саемот во скопје негде на паркингот карши саемот или позади паркингот точна локација незнам ама таму негде. Пар пути имам зборено со луѓе од ИЦС за рекуператори и луѓево се гледа дека се стручни. Во референтна листа на сајтот им се наведени Систина, Здравје Радово, Оллимписко село- Соравиа Ризорт....сосем солидни изведби.
Сите дилери на Даикин за Македонија ги имаш со адреси и телефони овде
http://www.daikin-ce.com/country-selection/macedonia.jsp

@zelenko aj kazi mi koj tocno model na DAIKIN e,da odam da go vidam,pa da vidam i cenata koja e,i isto lokacijata kade e tocno?Kaj tebe DAIKINOT ja ima li taa opcija Ifeel,i so potocno znaci toa?
Dali ima nekoja mana,mozebi mala no nesto so ne ti se svigja kaj nego?
Jas deneska ja vidov TOSHIBATA AVANT,ama nogu osnoven model mi izgleda,inaku gree perfektno.
Pa utre zdravje ke idam nakaj SK,i moram da se odlucam so ke zimam.
Isto uste ednas mislenje,od trojcata,@Vanlok @Sass i @zelenko imate povekje iskustvo i znaenje,posledno pomegju ovie dva inverteri,daikinot i toshibata suzumi plus(eventualno poeftinata varijanta AVANOT) vas sto ve vlece poveke?

Blagodaram uste ednas odnapred,
Pozdrav
Мајсторе, тркни до грција
имаш митсибуши MSZ FH 35 за некои 870 евра, ама без гаранција среди ако можеш на граница за царина и ке ја имас најдобрата клима моментално на пазарот

истат кај нас ви УНИ24 ти е 1607 евра
не ти треба гаранција ке купис 2 клими за тие пари

разгледај на electronica.gr, види споредба со насите цени
за цена од просечен инвертер кај нас таму имаш нешто од големата 4ка

Kako sto kaza Vanlok, ne se vo ista kategorija za sporedba Toshibata i Daikinot. Sega ne znam kolku se razlika vo cena, ako e malku jas bi odel na Suzumi+ be razmisluvanje, i eurovent go kazuva istoto.[DOUBLEPOST=1417765473][/DOUBLEPOST]истат кај нас ви УНИ24 ти е 1607 евра

vo energosistem (gi ima i vo hubo) e okolu 63500den. Pa za 150eur, patni troskovi i jadenje ke ti bide minimum pola od toa, a kade e garancija, a da ne zborime za carina ako go zakrpat (pa i da ja prosvercuva mislam deka ne se isplati)

Абе незнам зашто комплицираме толку. Клима си е клима. Само да е од добар производ и квалитет и да има неколку години гаранција. Ако климата е 3.5 се знае за колкав простор е. Може да се грее и поголем ако е добро изолиран. Ние немаме претерано лани зими, јас лично размислувам дека ако е потребно ќе догревам со панелка неколку дена одколку да фрлам 1000+ евра за клима која неможам да и го искористам капацитетот.
Јас би ти препорачал, земи марка клима од проверен производител до 500-600 евра и свиркај си. Ако можеш да си дозволиш купи си и скапа клима ама во суштина истата работа ќе ти ја заврши

@Juventino_ng
Овде има напишано @zelenko која клима ја има земено, мислам дека од ИЦСгруп ја зема но сепак чекај од него одговор. ИЦС груп се наоѓаат кај саемот во скопје негде на паркингот карши саемот или позади паркингот точна локација незнам ама таму негде. Пар пути имам зборено со луѓе од ИЦС за рекуператори и луѓево се гледа дека се стручни. Во референтна листа на сајтот им се наведени Систина, Здравје Радово, Оллимписко село- Соравиа Ризорт....сосем солидни изведби.
Сите дилери на Даикин за Македонија ги имаш со адреси и телефони овде
http://www.daikin-ce.com/country-selection/macedonia.jsp
Ицс груп се наоѓаат во скопјанка од страна на паркингот.

Јас би ти препорачал, земи марка клима од проверен производител до 500-600 евра и свиркај си. Ако можеш да си дозволиш купи си и скапа клима ама во суштина истата работа ќе ти ја заврши
Нема многу да погреши, со првиот дел од советов. Во врска со вториот дел, би рекол дека има разлики до поскапите клими и дека тие разлики не се само во капацитетот. Обично стартните модели не се многу поевтини од следната класа, но ако се начека доволно поевтино тогаш и тоа може да биде одличен избор.
Ама во право си за парите... клима уред со цена над 1000е не се исплати, за овие наши климатско-метереолошки услови.

Ics e ili bese kaj sajmiste, ili ima i tamu i vamu. Jas letovo bev kaj sajmiste vo ics. Inaku i Pakson raboptat Daikin i uste edna firma ama ne mi teknuva imeto[DOUBLEPOST=1417768108][/DOUBLEPOST]I Milmark mislam bese

Početna - - Fujitsu klima uređaj ASYG 35LLCR
Fujitsu klima uređaj ASYG 35LLCR
slika.php

Cena: 57999.00 din.

Call Centar Klimax:
call_skype_logo.png
011/361-5232

Fujitsu klima uređaj ASYG 35LLCR

Fujitsu ASYG*LLC Model za 2014. U A klasi je najpovoljniji Fujitsu inverter
klima uredjaj za kućnu upotrebu.Sa novim tipom prednje maske razlikuje se
prethodnih modela kao sto su ASYG*LGC,ASYG*LEC,ASYA*LKC.Poseduje samo
jedan usmerivač protoka vazduha za razliku od svih prethodnih modela.

Glavne prednosti:
DC Inverter tehnologija ,All DC gde su svi motori u uredjaju DC,
Energetska klasa A / A
Rad sa 24h tajmerom, ON-OFF ili OFF-ON
Snažan (Powerful) način rada
Economy način rada
Lak za održavanje
Super tih način rada unutrasnjeg ventilatora
Električni podaci:
Napon, frekvencija, faza: 220-240,50/1
Energetska klasa:
grejanje (COP) 3.70 A;
hladjenje(EER) 3.35 A
Strujanje vazduha max.[unutra] grejanj/hladjenje: 740 m3/h /720 m3/h
Odvlaživanje: 1.8 l/h
Težina unutrašnja/spoljna: 7.5 / 26kg
Garancija na uređaj je 2 godine uz obavezan godišnji servis koji se posebno plaća.Kupovinom klime u COOLSHOP-u i ugradnjom preko naših ugovorenih servisera GARANCIJA JE 5 GODINA uz obavezan godišnji servis koji se posebno plaća.

Specifikacija:

Model ASYG 35LLCR
Jačina u BTU 12000
Hladi/greje prostor (m²) ~60m²,~30m²
Snaga pri grejanju potršna (W) 1080
Snaga pri hlađenju potršna (W) 1010
Isporučena snaga pri grejanju (W) 4000
Isporučena snaga pri hlađenju (W)
Nivo buke (dB) unutr.43/38/33/22,spolj. 51
Opseg rada u stepenima (°C) Pri grejanju: -15C do +24C; Pri hlađenju: 18C do +43C
Gas koji se koristi R410A
Boja BELA
Daljinska kontrola Da
Tajmer Da
Jonizator Ne
Spoljne dimanzije (mm) 540X663X290
Unutrašnje dimenzije (mm) 262X820X206
Obavezni servisni interval meseci
Cena ugradnje 75 € u protivdinarskoj vrednosti
Dodatne funkcije

Cena vo Srbija 58 000 ili 29 000 denari

Kajgana Shop