Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
поседна работа што како опција за централно греење почна некако да се имплеметира кај нас, е инверторски ситем за топловодно греење (радијаторско или подно) оваа година ако стегне ладно како што “ветуваат“ експертите, ке дознаеме дали конечно ке можат луѓето да се згреат или не, но по она што го видов како резултати од ланската година, очигледно дека на -15 е последната граница за функционирање на тој систем...
Ова е топ работа, ама само во комбинација со подно греење низ поголемиот дел од од станбената површина.
Така целата подна температура е грејно тело, и за греење е доволна и темепература на водата од 30-40 степени целзиуси. Огромна разлика е во ефикасноста на работата на топлинската пумпа кога треба да загрева вода на 30-40, или на 60-80 степени како што треба за класични радијатори, или за фен којлери (кои се приказна за себе, од аспект на неисплатливост).

Уште не можам да си опростам на себе си како преклани не поставив хидропонска инсталација, кога ја ставав кошулицата. :cautious:[DOUBLEPOST=1415315889][/DOUBLEPOST]
Сите ѕидови се сендвич (цигла(12ка)-тервол(5цм)-цигла(12)) но немаат надворешна фасада.
Освен решението за грееше сакам да поставам и фасада на спратот кој го опремувам и би бил благодарен доколку имате да препорачате некој мајстор или да ми посочите како се движат цените за метар квадратен. Исто така доколку препорачувате греење на дрва пожелно е да препорачата и мајстор за иградба на оџак.

ПС дали некој од вас овдека знае да ми објасни какви се тие печки за етажно греење.
Кај мене баш сега се става фасада, екипата што сега работи се топ. Претходно почна друга екипа... не сакам сега да разглабам за тоа, само ќе кажам дека одамна така не сум се изнервирал. Планирам да отворам одделна тема за искуства со мајстори, а инспирација ми е токму искуството со лузерите што првично требаше да ја работат фасадата.

Како и да е, утре сум зафатен ама задутре (или друг ден) може на ПП да се договориме да дојдеш кај мене да ги видиш како работат и евентуално да си направиш муабет за се што те интересира. Кај мене засега искуството со нив е прилично позитивно, многу професионално си ја работат работата.

Иначе печки за етажно греење, ти се печки на дрва кои имаат котел во нив, таму се грее водата која потоа се спроведува преку систем за централно греење (цевки, радијатори, и пумпа за да ја циркулира водата).
Тој термин „етажно греење„ ме нервира малку што го форсираат (препишуваат) продавниците, пошто некој српско-бугарски термин е. По нашки си е „систем за централно греење„.

Значи ако немаш во подот веќе изведена инсталација со цевки (а најверојатно немаш, чим прашуваш), ќе треба некако да спроведеш цевна инсталација до просториите што ќе се греат. И нормално радијатори и пумпа за вода.

Последно уредено:
Како и да е, утре сум зафатен ама задутре (или друг ден) може на ПП да се договориме да дојдеш кај мене да ги видиш како работат и евентуално да си направиш муабет за се што те интересира. Кај мене засега искуството со нив е прилично позитивно, многу професионално си ја работат работата.

Иначе печки за етажно греење, ти се печки на дрва кои имаат котел во нив, таму се грее водата која потоа се спроведува преку систем за централно греење (цевки, радијатори, и пумпа за да ја циркулира водата).
Тој термин „етажно греење„ ме нервира малку што го форсираат (препишуваат) продавниците, пошто некој српско-бугарски термин е. По нашки си е „систем за централно греење„.

Значи ако немаш во подот веќе изведена инсталација со цевки (а најверојатно немаш, чим прашуваш), ќе треба некако да спроведеш цевна инсталација до просториите што ќе се греат. И нормално радијатори и пумпа за вода.

Фала на објаснувањето помислив дека е тоа ама не бев сигурен. Иначе да немам ставено цефки на делот кој во моментов е приоритетен ама затоа пак за оној дел од поткровјето кој во иднина би можел да го прилагодам (спални соби) ми е премногу лесно да поставам цефки и радијатори. Гледам такви печки и не се којзнае колку скапи во моментов а би можеле да бидат добра инвестиција. Е сега незнам колкав котел би ми бил потребен за да би можел да загреам простор од некои 25-30 квадрати, за да знам ако веќе инвестирам во такво нешто да обезбедам уште сега.

Иначе ова за договорот ми е најмал проблем утре и јас неможам ама од сабота сум доста послободен.
ПС не ти ги носам кучињата :))), малку шега на сметка на дискусии од други теми

Ова е топ работа, ама само во комбинација со подно греење низ поголемиот дел од од станбената површина.
Така целата подна температура е грејно тело, и за греење е доволна и темепература на водата од 30-40 степени целзиуси. Огромна разлика е во ефикасноста на работата на топлинската пумпа кога треба да загрева вода на 30-40, или на 60-80 степени како што треба за класични радијатори, или за фен којлери (кои се приказна за себе, од аспект на неисплатливост).

Уште не можам да си опростам на себе си како преклани не поставив хидропонска инсталација, кога ја ставав кошулицата. :cautious:[DOUBLEPOST=1415315889][/DOUBLEPOST]
Кај мене баш сега се става фасада, екипата што сега работи се топ. Претходно почна друга екипа... не сакам сега да разглабам за тоа, само ќе кажам дека одамна така не сум се изнервирал. Планирам да отворам одделна тема за искуства со мајстори, а инспирација ми е токму искуството со лузерите што првично требаше да ја работат фасадата.

Пошто си во тек со работиве, дали знаеш цена на фасада (демит)? Само раб. рака, или пак комплет со материјал и раб рака? Знам дека и скелето игра улога.

...незнам колкав котел би ми бил потребен за да би можел да загреам простор од некои 25-30 квадрати
Ништо не е тоа, било кој модел може да го прави тоа. За да димензионираш колку греење ти треба, тоа е веќе посложено прашање кое наједноставно ќе го решиш со муабет во некој од подобриве продавници за инвертор клими. Само ќе им објасниш каков е објектот и каква изолација имаш и они ќе ти израчунаат одприлика колку киловати греење ти треба. Има и на нет ресурси со објаснување сам да го израчуваш истото, ама тоа ќе ти одземе бајаги време (колку што гледам од нивото на сегашново твое познавање).

...
ПС не ти ги носам кучињата :))), малку шега на сметка на дискусии од други теми
Ич не ми сметаат воспитани кучиња, ама гужва е од мајстори и материјали, боље би било да можеш на раат да си правиш муабет со изведувачот.
Иначе кога ќе имам услови, планирам и јас да чувам куче (белгиски овчар, ако најдам).[DOUBLEPOST=1415318348][/DOUBLEPOST]

Пошто си во тек со работиве, дали знаеш цена на фасада (демит)? Само раб. рака, или пак комплет со материјал и раб рака? Знам дека и скелето игра улога.
Ајде утре на ПП ќе ти пишам, сеа идам у хоризнтала -утре на работа треба да се иде. :)

Пред да се одлучам за мултисплит многу бев загреан да ставам пумпа воздух-вода во комбинација со радијатори кои веќе ги имав поставено...у разговор со дечкиве од Грее ми рекоа дека воздух-вода пумпа, било да е во комбинација со радијатори или подно (или комбинација од двете заедно) обавезно мора да постои Puffer, Bafer, Tank, или по нашки бојлер(akumulaciski) со изменувач за да биде економично греењето.
201206181711590.1.VOB%201S%20800.jpg
Значи покрај пумпата требаше инвестиција и во Пуфер, плус и некој фенкојлер па цената рипна до плафон.
Тој бафер е потребен за подното греење за да обезбеди доволна количина вода т.е. проток кој мора да го има во цевките, а за радијаторите (овој дел е интересен) ке обезбеди температури на водата до 80Ц. Има бафери што можат да чуваат вода и од 90 па и 100Ц. Знаеме дека воздух-вода пумпа(оние ефтините ;)) загреваат вода до максимум 50Ц (ова на +7надвор) во ладните денови може и најмногу 35 да е таа вода...затоа пумпите имаат и вградени елетрични греачи со мала моќност 2-6KW доволни да таа Т на водата од 35-50Ц ја подигнат до 80Ц. Ова догревање би се случувало обично само навечер на ефтина тарифа COP2 :) кога е и најладно. Пуферот кој е со количина пример од 200 или 300литра и добро изолиран лесно ке ја задржи таа Т=80 до утрото кога ке треба да почне да загрева системот. Тука сега настапува мешачкиот вентил
mixingcal-3-way-thermostatic-mixing-valve-low-lead-brass-3-4-sweat-connections-3-cv.jpg

кој таа вода што ја загрева пумпата на 30 или максимум 50Ц зависно од температурите надвор ја меша со водата од Пуферот и на излез према радијаторите се добива Т од 60или 65Ц (како ке се подеси вентилот) доволна за загревање на радијаторите. Овој мешачки вентил може да биде и со мотор и електроника и температурни сензори заради автоматика но се и многу поскапи.
Употребата на Пуфер Бафер или како сакате кажете го кај нас ретко некој да го користи (освен оние што имаат соларни панели) а причитав дека заштедува и до 30%. Овој систем на загревање на вода во Бафер преку изменувач го викааат Индиректно загревање или INDIRECT HOT WATER HEATER. Може да се користи во комбинација со било каков извор на греење значи немора да е топлинска пумпа може да е ел.котле или на дрва.
Приближна шема на системот би изгледала нешто слично на оваa слика:
hotwaterheater.jpg

Тоа означено како Boiler е изворот на греење(пумпата) кој загрева своја (мала количина) вода и ја циркулира во изменувачот во бојлерот што доведува до загревање на околната вода во бојлерот. Од излезите горе на бојлерот излезот обележан со Hot water Outlet кој одма би се споил со вентилот за мешање како прв крак, повратот од радијаторите т.е. ладната вода делумно би влегла во бојлерот а дел во мешачкиот вентил како втор крак и третиот крак би идел према радијаторите како довод.(Не сум сигурен дали баш вака се изведува :) )
Незнам цени овде но по нет од тоа малку што гледав вентилот е од 40 до 200еу зависно дали е без или со мотор, бафери има српски и по 400еу па нагоре за 200литарски...цената им расте според квалитетот на материјалот на казанот и литражата. Негде грубо 1000евра за квалитетен бојлер со вентил....дали вреди инвестицијата за тие 10-20 дена со минусни температури кога климите не би работеле? Лично сум осетил дека за 15-20дена со ел.котле и радијатори може да се набилда сметка за струја колку што некој цела зима ке се грее на дрва па логиката ми е, или пари за баферот или за ЕВН :)
Ако некој користи бафер или има информации нека сподели, се мислам со електрично котле у комбинација како би се извело и колку би се заштедило на овој начин и ако знаете добри парнаџии да работат парно со бафери.

Последно уредено:
@Strelec интересно за читање e ова, секогаш ме интресира кога некое решение има и некаква термална акумулација.

Конкретнава изведба што си ја пренел некако не ми изгледа исплатлива за наши услови (климатски) и за наш стандард. Премногу комплицирање, во услови кога има многу поедноставни решенија. Освен тоа би додал и дека за по дома се што инволвира фен којлери е неисплатливо (и бесмислено, за мене), за фирми и големи објекти можеби и има некаква логика.

Дигресијата со фен којлерите на страна, мислам дека поисплатливо ќе испадне да се стави хидронична инсталација во подот (или ѕидот, алтернативно) и подот/ѕидот да станат грејни тела (и термални акумулатори). За разлика од радијаторите кои имаат мала површина и водата во нив треба да се загрева на 80+ степ. целзиуси, ако цели подови/ѕидови се грејни тела водата и со 30-40сц. ќе ги загрева просториите. Многу големи разлики во потрошувачка би имало, заштедата на подолг период можеби оправдува изведба на подна/ѕидна хидронична инсталација (наместо скапи бафер решеија, со скапо догревање на класични грејачи).

Јас лично не би одел на воздух вода решение, ако истото не иnволвира хидронична инсталација.

speedfit_hydronic_overview.jpg

Underfloor_heating_pipes.jpg

Za da doznate kolkav COP ima vasiot ured ( inverter ili on-off klima, ili bilo koj drug elektricen ured za greenje ), debelo ce se pomacite ako pocnete da citate na nordiskite forumi i tabeli od dokazani instituti. Ce treba da imate debeli predznaenja za da voopsto vi stanat jasni site tie parametri, koeficienti, diagrami i sto uste ne za da na krajot doznaete deka toa se odnesuva za nekoj ured NAPRAVEN za toj pazar koj ni vo son ne e kako nasive sto ovde se nudat.
Vo kraen slucaj i da se identicni urtedite pak ne ja simuliraat vasata situacija i vasiot prostor so VASITE sopstveni naviki za koristenje i uptreba na uredot, sto znaci deka pak se orientacioni. Da ne zboruvame za ona sto ni go nudat proizvoditelite so svoite slavopojki .....
Jas vi nudam dovolno dobar nacin SAMI da si go presmetate svojot INDIVIDUALEN COP, bidejci vie prema nego i si gi placate smetkite za elektricna ENERGIJA.

Dobivanje na COP na makedonski nacin

Potrebna "oprema":
-bilo kakva grealka ( postavena na isto mesto vo prostorijata kade i klimata)
-merac na potrosena energija tkn watmetar
-termometar (postaven na istosto mesto za dvete merenja)

Potrebni uslovi:
- dva dena vo godinata so priblizno isti nasvoresni temperaturi (ima kolku sakate takvi)
- odrzuvanje na ista vnatresna temperatura so dvata ureda na primer T=22 C
-pocetok na testot od ista taa vnatresna T

Pocnuvame so testot taka sto 24 casa ja koristime grealkata (za koja vece znaeme deka ima COP od okolu 1, malku pomalku no dovolno dobro e i 1). Znaci edno denonocie za koe watmetarot tocno ce ni presmeta koja e potrosuvackata na el. energija, na primer 20 Kwh.
Slednite 24 casa ja koristime klimata, pri istite uslovi (mestopolozba na termometarot i uredite, temperatura vo prostorot i vremeto), potrosuva na primer 5Kwh.
COP-ot onoj vistinskiot e 20:5=4. Zosto vistinskiot? Ne velam onoj termodinamicko vistinskiot tuku vistinskiot za NASIOT budjet.
Vaka mozete za nekolku para denovi vo razlicni periodi na zimata da si napravite i cel diagram .....
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
COP moze da se presmeta i preku maseniot protok na vozduh i razlikata na temperaturi na vlezot i izduvot na klimata, no toa e skroz neprecizno bidejci:
-maseniot protok vo m3/h ( 1 m3 vozduh ima 1.29 kg na 20 C i pritisok ...) e protokot na vozduh od klimata niz izmenuvacot ( koj nie samo epten priblizno go znaeme od prospektot, za merenje treba skap ured)
- merenjeto na temperaturata na vlez i izlez e epten epten nepouzano ( treba da se koristi i suv i mokar termometar ili skapi sondi za merenje, pa na koe rastojanie )
Na kraj se dobiva nekoj rezultat koj e diskutabilno tocen.....
Inace koj saka moze i vaka da si preracuna:
Na primer:
Tvl=24 C
Tiz=34 C
Znaci delta T=10C
Q=600m3/h protok pri polna brzina na ventilatorot ( se koristi maks. izduv)

Znaci 600m3/hx1.29kg/m3=774kg/h vozduh x1 kJ/kg/Cx10C= 7740kJ/h:3600=2.15 kW
Sega ako meracot na potrosuvacka pokazuva npr. 0.5kW izleguva deka imate COP=4.3
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ova e epten proizvolno bidejci nie doma nemame uredi i uslov za tocno merenje.
Zatoa pak makedonskiot nacin na COP-uvanje e perfekten bidejci tocno udira po djebot i tuka nema promas.
Aj zdravo.

cicka i ebam ja nejze

kecot bese pat okolu svetot za 80 dena

crazy shit

Kompilacija od hunger games,White House Down,the maze runner? i mn dr

ако може некој предлог како најефтино да загревам соба со големина од 13-14 м2 која е со висина од 2,6 метри, има 2 см тврдопресуван стиропор изолација од внатерешна страна, се наоѓа во средина од сите страни има соби (бидејќи се наоѓа во стамбена зграда), подмене има стан(во кој се живее) и над мене има стан (кој е празен), ориентација северо исток.
п.с потребно ми е температура од околу 20-21 степен.

cee29fa769412fcd8be67f84329ce657.jpg

Еве многу подобро решение од тоа да се мачам да нацртам со точните димензии. На спратот што сакам да го загревам и на кој сакам да ставам фасада.

Еве многу подобро решение од тоа да се мачам да нацртам со точните димензии. На спратот што сакам да го загревам и на кој сакам да ставам фасада.
Друже дај у Паинт доцртај ручно која соба што е спална/кујна/дневна ??....и многу битно прозори па и врати,вака нејасно е

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom