Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Sto ne napravis eden izmenuvac na toplina okolu toa cevkite od toplifikacija. Znaes onoj klasicen princip na izmena na toplina so zgolemuvanje na povrsinata na oddavanje.... samo treba da e dobra povrsinata na kontaktot.....Dosta tie ve deree vo minatoto, vaka mozebi ce se vrati nesto nazad!!!
Уште да знам како и зш да не, кога они ме дерат и сега за ич ништо, можам и јас.
Може некои детали околу тој систем? Особено влогот, за 40-тина квадрати.

Уште да знам како и зш да не, кога они ме дерат и сега за ич ништо, можам и јас.
Може некои детали околу тој систем? Особено влогот, за 40-тина квадрати.
Во кои соби ти проаѓаат вертикалите, имаш у купатило?

Во кои соби ти проаѓаат вертикалите, имаш у купатило?
НЕ, само оној мал дел од 10-тина цм колку да пројде низ ѕид и да се поврзе радијаторот во WC.
Сега гледам дека сум грешка, на 3 позиции ми минуваат. Една во ходникот, друга во дневната и трета во спалната. Ова во спалната и не е битно.

Бакарна цевка треба да намоташ околу топлата цевка од парното.
DTC_large.jpg

Битно е да е цврсто намотан и да е извадена бојата од цевката од парното за да има добар пренос на топлината врз бакарот. Откако ке ја намоташ најдобро и да изолираш со термо црево за да не бега топлината а успут и ке го скрие изменувачот ;)
Скапиот дел од прикаската е што после ти треба мал резервоар 5-10литри за вода и пумпа што ке ја циркулира водата и нормално грејно тело за да ја грееш пример дневната.
Сигурно може да се израчуна колава должина треба да е намотката за при одредено Т на цевката од парното во намотката даде пример Т=60Ц на водата.

Ubavo se toa, dodaten rezervoar mislam i deka ne ce treba, bidejci samata cevka namotana na vertikalata od 2.3-2.5 m ce bide sekako dolga bar 20m, ce ima vo sebe sigurno 5 l voda + radijatorot....Ne e dobro sto ce se dopiraat cevka na cevka, teoretskvo najdobar slucaj dopir po linija pa ce ima mnogu loso predavanje na toplinata.
Po mene bi bilo mnogu poefikasno cisto "vozdusno" greenje . Treba da se napravi eden izmenuvac so gusto naredeni lameli pricvrsteni za dva poluprstena (normalno visoki kolku e visok plafonot) koj ce mozat da se stegnat cvrsto so strafovi preku stegi za vertikalata. Sega zavisi kolku ima mesto do zidot od cevkata. Lamelite bi bile izdadeni prema napred, a pomedju zidot i cevkata ce mora da ima nesto sto ce ja usmeri toplinata prema lamelite (toj del e neiskoristen). Ovaa "konstrukcija" ce treba da se sokrie od "radoznali" pogledi so drvena kutija na koja ce treba da ima otviri za vlez i izlez na vozduh (moze i nekoj ventilator da se vklopi vnatre). Tuka e i bitno dali se cevkite vo cos (epten malku mesto za montaza i nema da e efikasno) ili ne. Za da bide porfikasno treba da se koristi bakar ili aluminium ( pa koj e problem za varenje osim ako nekoj nema TIG aparat za zavaruvanje, bakarot moze lesno da se lemi so kalaj) .

Po mene bi bilo mnogu poefikasno cisto "vozdusno" greenje . Treba da se napravi eden izmenuvac so gusto naredeni lameli pricvrsteni za dva poluprstena (normalno visoki kolku e visok plafonot) koj ce mozat da se stegnat cvrsto so strafovi preku stegi za vertikalata. Sega zavisi kolku ima mesto do zidot od cevkata. Lamelite bi bile izdadeni prema napred, a pomedju zidot i cevkata ce mora da ima nesto sto ce ja usmeri toplinata prema lamelite (toj del e neiskoristen).

Не успеав да најдам каде гледав нешто баш во овој стил. Се работеше за ѕидно греење (како алтернатива на подно греење) и за парчиња на лим (разни опции за кој метал) делумно обвиткани окулу цевка (во која кружи топлата вода), лимот потоа се шири на две страни и делува како изменувач на топлина (кон околината).

Интересен момент беше тоа што за подобар контакт ставаа силиконски лепак. Наводно истиот бил подобар спроводник, отколку што е изолатор. Секако многу подобар подобар топлотен спроводник од воздухот (а лимот не може идеално да се приближи до цевката, па на доста места од површината нема да има директен контакт и воздух секако ќе има измеѓу).
Во исто време, силиконскиот лепак има една многу пожелна особина: ЕВТИН Е! ;)

Темата е затворена не знам каде да пишам,па ајде овде.

9 епизода од 3 сезона на Game of Thrones е најшокантно нешто шо сум го гледал.

Знаеме. Емоциите кои те обземаат у првите неколу саати после гледањето на епизодата се неописливи.

Witness For The Prosecution

АУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ

ЛЕЕЕЕЕЕЕЕЕЛЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЈ

КАКОВ ПРЕСВРТ БРАТЕ КАКВО ВАДЕЊЕ ОД ГАЌИ ТЕ ЕБЕШЕ МАКСМУН И СУПЕР ТИ Е И ВИКАШ ДАЈ УШТЕ МАЛКУ МИ Е ЦЕЛИОВ ПРЕСВРТ МИ Е ЕДНАКОВ МОЌЕН НА ФАЈТ КЛУБ ИЗРАМНЕТО НЕЗНАМ АМА ОВА БЕШЕ БУРА ОД ИЗНЕНАДУВАЊА ПОСЛЕДНИ 15 МИНУТИ НЕЗНАМ

9-10 НЕМОЖЕВ ДА ДОДРЖАМ А ДА НЕ ГО ПРОКЕМНТИРАМ

Леј па ова не е ни приметено бе Rating: 8.5/10 - ‎45,162 votes

шо е ова 40ка шо гледат луѓево

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom