Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Новиот TMNT е тежок просек. Лоши костимите, дофрлувањата меѓу желките да не беа, ќе беше и послаб.
Мајки е мен оф д меч. :D

Здраво, сакам да догревам просторија околу 25 м2, стандардна висина, северна страна, обичен ѕид од 35 цм тули + малтер без изолација. Ми треба догревање со ИНВЕРТЕР во не толку ладните месеци (топловодно греење со камин инаку), но би сакал да имам резерва до -15 бидејќи сум во Битола. Опцијата за ладење на истата просторија останува.
Буџет немам дефинирано, но барам квалитетен инвертер. Ми треба решение бргу (следниве две недели). Ако има некој предлог од Техномаркет би прифатил (имам некаква компензација таму) ако нема, може и друг предлог. Сакам квалитетен производ. Барам и предлог монтажер во Битола.

Последно уредено:
Здраво, сакам да догревам просторијаobezbeduvaatлу 25 м2, стандардна висина, северна страна, обичен ѕид од 35 цм тули + малтер без изолација. Ми треба догревање со ИНВЕРТЕР во не толку ладните месеци (топловодно греење со камин инаку), но би сакал да имам резерва до -15 бидејќи сум во Битола. Опцијата за ладење на истата просторија останува.
Буџет немам дефинирано, но барам квалитетен инвертер. Ми треба решение бргу (следниве две недели). Ако има некој предлог од Техномаркет би прифатил (имам некаква компензација таму) ако нема, може и друг предлог. Сакам квалитетен производ. Барам и предлог монтажер во Битола.
Termo centar kaj stara avtobuska I euroklima kaj crn most. Tamu ke te posovetuvaat I obezbedat montaza. I dvete firmi spored mene se najprofesionalni vo bt.

Termo centar kaj stara avtobuska I euroklima kaj crn most. Tamu ke te posovetuvaat I obezbedat montaza. I dvete firmi spored mene se najprofesionalni vo bt.
Фала ти за информацијата :) ќе ги контактирам
А да не имаш предлог за марка/модел?

И почнаа заебанциите за Афлек :D

2007: Gone Baby Gone
2014: Gone Girl
2021: Gone Teenager
2028: Gone Drinking
2035: Gone Woman
2091: Gone

Ова у стил на она за Акон:

2006: I wanna fuck you
2010: I just had sex
2014: I have AIDS

Na -5C ce se grees kako na kalorifer od 1kw, a ce trosis 1.2kw/h, na +5 MOZEBI ce postigne snaga od 1.5kw na izduvot od vn. edinica, na +10 ce ti bide dobro, verovatno 2.0-2.5kw. Da ne zboruvame za defrost, tebe klimata vo intervalot od +5 do -5C ce ti bide polovina vreme na ladenje, znaci ce trosi 1.2kw/h a nema voopsto da gree. Poznato e deka vo ovoj temperaturen interval SITE klimi rabotat najloso, zosto ima golema vlaznost na vozduhot, plus maglata gi "saka" bas ovie temperaturi. Za primer pri 100% relativna vlaznost na vozduhot i T=-5C vozduhot ima 3.4gr/m3, a na na T=-15C ima 1.6 gr/m3( na relativna vlaznost od 70% ima 1.1gr/m3), znaci DUPLO ili troduplo povece vlaga. Ako nadvoresniot ventilator ima protok od da kazeme 500 m3/h, toa znaci 500x3.4=1700gr voda na cas vo oblik na mraz na izmenuvacot.
Prema toa obicnite klimi se odlicni za dogrevanje vo preodnite periodi.....
Moze uspesno i da se koristat kako pomosno greenje za odrzuvanje na vece postignatata temperatura so nekoe pokonkretno telo za zagrevanje.
Loso e ako e vo prostorijata na primer 15C, nadvor e da kazeme 0C a vie stavite 25 na uredot. Sto se slucuva: kompresorot raboti celo vreme so poln kapacitet, izmenuvacot nadvor e non stop na niska T daleku pod 0C i klimata e non stop vo defrost. Ova vazi i za klimite so invertor. Podobro e da se zadavaat postepeno povisoki T za 2-3 C i poleka, stepenasto da se dojde do baranata T i posle samo da se odrzuva pa makar nadvor bilo i -15c. Normalno da ne se dozvoli ogromen pad vo T, ako toa se sluci ili postepeno stepenasto zagrevanje ili zagrevanje so grealka ili nesto drugo, pa posle inverterot moze uspesno da prevzeme.

Последно уредено:
Во Дневник е објавен напис во кој се споредуваат цените на затоплувањето на различни начини.
Можете да погледате - воглавно се изнесени произволни податоци
http://dnevnik.mk/?ItemID=C799F205A6F48B4080450AC649E5390A

Каква е процедурата за монтирање сплит систем... при монтажа... дали се истите процедури како кај инвертерот.(наводно сплит системот фабрички бил сетиран и нема потреба ништо да се чепка освен да се поврзе и прикачи) .. вакумирање, канализирање...и т.н - која е должноста на монтерот освен прикачување на надворешната и внатрешната единица...и нејзино поврзување...? И која е цената за монтажа...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom