dragonsky
Hate leads to suffering
- Член од
- 25 декември 2010
- Мислења
- 43.420
- Поени од реакции
- 85.376
Холивуд низ Лего:
https://www.flickr.com/photos/hoyvinmayvin/
https://www.flickr.com/photos/hoyvinmayvin/
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
АЛО
8.6
КОЈА ОЦЕНА ТИ Е ОВАА???
СИГУРНА СИ ДЕКА НЕ ТРЕБА ДА ПРЕЦИЗИРАШ СО УШТЕ 2,3 ДЕЦИМАЛИ ПЛУС?
ЈА МИСЛАМ 8.6 НЕ ТИ Е ДОВОЛНО ПРЕЦИЗНА ОЦЕНА.
8.627 ИЛИ ЕВЕНТУАЛНО 8.62734
СЕ ДЕРАМ СО КАПС ЛОК НЕРВОЗЕН СУМ ОД НЕШТО ДРУГО
ПОЗ
Kakov e toj gel, daj malku podobjasni malku poveke, i mene mi treba navlaznuvac za vozduh ama so pogolem kapacitet za okolu 120m2 prostor pa baram resenie?Има и овде, додуша по порачка.
Јас сакам со силика гел да пробам да го регулирам тоа само ми треба уште некој за да поделиме пакувањето, ако си заинтересиран пиши.
Hachiko2010
Navlaznuvac ili odvlaznuvac? Silakagel e apsorbent na vlaga t.e. odvlaznuvac, inaku kako toksicen i ne efikasen ne bi go preporacal.
Navlaznuvac mi treba, bidejki greenjeto mi e na elektricni/uljeni radijatori i mnogu go susat vozduhot, mi treba nesto da go NAVLAZNUVA vozduhot?A navlaznuvac e drugo
nmarkovski
Da, tocno e da ima cop=3.
So toa sto, na niski temp. sepak e neefikasen
Toshiba suzumi+ 13 (-10) 2.35KW (isto i za daiseikai otprilika)
Mitsubishi fh-35ve (-10) 3.60kw
Panasonic e12pke (-10) 3.20kw
Fujitsu 12lt (-10) 4.0KW
Gree Hansol (Vivax Gexi) (-7) 3.9KW, ali cop=2.7 (iako ima cop 4.4 (na +7) za razlika od suzumito koj ima ispod 4 na +7. Razlikata e sto toshiba za smetka na copot ne ti isporacuva energiaj ili laicki veli deka nema da ti ja zgolemam potrosuvackata ama nema ni da te zagream (mnogu se ponasa vlaski)
Trajno resenie za regulacija na vlaznost e da stavis HRV tip na rekuperator koj so ventilaciski kanali ke izvlekuva vozduh od prostorii so pogolema vlaga kako kupatila i kujna a ke vnesuva svez vozduh od nadvor vo spalni i dneven boravok.Navlaznuvac mi treba, bidejki greenjeto mi e na elektricni/uljeni radijatori i mnogu go susat vozduhot, mi treba nesto da go NAVLAZNUVA vozduhot?
Jas sum razbral pogresno togas za gelot, mislev deka e navlaznuvac, ima li nekoe care? Fala
Fala mnogu za objasnuvanjeto, zvuci dosta interesno, daj mi nekoi linkovi da razgledam podetalno, videoto nemozam da go otvoram (x pricini)Trajno resenie za regulacija na vlaznost e da stavis HRV tip na rekuperator koj so ventilaciski kanali ke izvlekuva vozduh od prostorii so pogolema vlaga kako kupatila i kujna a ke vnesuva svez vozduh od nadvor vo spalni i dneven boravok.
Pri vlez na sveziot vozduh od nadvor toj prvo pominuva niz topllinski izmenuvac i se zagreva(zimno vreme, ladi letno) pa niz filtri pa duri togas vleguva vo vent. kanali.
Izmenuvacot moze da e so 70% ili 90% povrat na energija no toa varira vo cenata na rekuperatorot.
Problemot e da se izvede ova vo prostor vo koj veke se zivee dokolku nema spusten plafon ili barem da e dosta prav plafonot bez glemi gredi megu sobite.
So eden rekuperator moze da se izvede greenje/ladenje na cel stan i so eden centralen klimatizer bidejki rekuperatorot go vrti vozduhot niz site prostorii, go procistiva so filtri i plus regulira vlaznost na vozduhot.
Mnogu malce e diskutirano na temava za rekuperatori iako spored cenata na investicijata (1000-2000eu e uredot) i efektot na zdravo i ekonimicno ziveenje sto pri toa se dobiva mislam deka e Top sollucija.
Eve i video kako funkcionira.
Kakov e toj gel, daj malku podobjasni malku poveke, i mene mi treba navlaznuvac za vozduh ama so pogolem kapacitet za okolu 120m2 prostor pa baram resenie?
Ovie sto gi gledam na linkot se za mali povrsini do 20m2, sto znaci jas ke treba da kupam 5 minimum za mojot prostor i togas ke fati mnogu pari
Силика гел се гранули кои атсорбираат влага и мириси од околината - одвлажнувачи.Navlaznuvac mi treba, bidejki greenjeto mi e na elektricni/uljeni radijatori i mnogu go susat vozduhot, mi treba nesto da go NAVLAZNUVA vozduhot?
Jas sum razbral pogresno togas za gelot, mislev deka e navlaznuvac, ima li nekoe care? Fala
BlagodaramСилика гел се гранули кои атсорбираат влага и мириси од околината - одвлажнувачи.
Навлажнувањето е многу поедноставно од одвлажнувањето, еве еден навлажнувач. Разгледај можеби има и подобри и поповолни.
Гледав и едни како кеси што се обесуваат на радијатори, се полнат со вода и таа полека испарува од топлината. Колку се ефикасни тоа незнам.
Kaj nas e toa uste novo i retko se bara a deka imaat montirano po stanovi i pred se po dukjani imaat, ja imam prasuvano za Daikin HRV (heat recovery rekuperator) vo icsgroup so montaza na rekuperatorot mi dadoa OK ponuda, bez ventilacioni kanali shto e fakticki vtoriot del od izvedbata na sistemov. Postojat i ERV(energy recovery) megutoa tie se za klimatski podracja kaj sto imaat vlazni leta a suvi zimi sto ne e slucaj kaj nas. So plance od stanot ke ti izrabotat raspored na kanalite i dimenzii na istite vo bilo koja firma sto prodava rekuperator a posle tie kanali treba nekoj limar da gi izraboti. I Ozon gi raboti dosta rekuperatorive samo brendot na rekuperatori koi go imaat oni mi e nepoznat.Fala mnogu za objasnuvanjeto, zvuci dosta interesno, daj mi nekoi linkovi da razgledam podetalno, videoto nemozam da go otvoram (x pricini)
Za montaza takvi raboti nekoja firma raboti li so toa u MK, planiranje, izvedba, garancija...? Milion prasanja sega mi se vrtat u glava?
Sass blagodaram na odgovorot.
Jas posledniov mesec premnogu luge slusnav kako se zalat od pojava na vlaga posle zamena na prozori. Iskreno toa me zagrizi. Cekor eden, veke imam kazano prethodno ke bide nabavka na klima (suzumu ili od gree neshto). Cekor dva ke bide 15cm tervol nad plocata nad mene (stanot mi e masandra na 10 sprat). Cekor tri borba so dograma. Za tret cekor ke ja ispitam moznosta za postavuvanje na nisko ili visoko emisiono staklo, kako Ida se vikashe. Ova so cel pprostorijata sepak da dishe. Sepak ne e isklucena moznosta I sosema da smenam I stavam..pvc. od toa me odvraka samo kondenzacijata. Inace zgradata ima od nadvor 5cm stiropor