Bidejki nemem iskustvo i ne gi razbiram kaminite, sporetite na drva baram pomos bidejki citam deka tuka ima koi se razbiraat mnogu poveke od mene (mkd vlade i dr)
Mi treba kamin ili sporet (ne znam kako se vika), koj bi mi stoel vo podrumska prostorija (nisko prizemje) kade e kujna, taka da ovoj kamin ili sporet da moze da go priklucam na parno za edno 100-150m2 (moze i za pomalku 80m2, a i poveke), kade vo kujnata ne bi sluzel za gotvanje ama dobro bil bilo bar da ima mala plotna gore (ili sl) kade bi se zagrevala prostorijata kolku tolku.
Odzakot sto planiram da go stavam e inox nadvoresen 150mm ili 200mm a ima i 250mm, visina sigurno okolu 6m (isto tala sugestii i za odzakot).
Na pazarot gledam Alfaplam, smederevac, Centrometal, Metalec, Koper negotino, (jas go merkam Alfaplam central23 ili Centrometal biocet 17 ili jace).
Kvalitetot e vo prv plan, cenata vo vtor (samo da ne se prerteruva)
Isto druga opcija go gledav vo termosistem Bosh okolu 60000den. Znam deka toj nema za oddavanje na toplina vo taa prostorija kade se lozi, ama ako kvalitetot e mnogu poveke na stranata na ovie vidovi kotli (bez greenje vo prostorija) bi se odlucil i za takov.
Unapred Fala
--- надополнето: 15 февруари 2014 во 08:13 ---
Dopuna:
Negde citav deka debelinata na limot kaj alfaplam e 3mm, Cntrometal 4mm a vo Koper mi kazaa 2mm, i deka toa nema vrska so greenjeto i slicno.