Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Вот може да ве пријави за мобинг на форум :)

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
...на ниту еден новоизграден објект немам забележано Римска Стреа (мала инвестиција но голема заштеда кај просториите изложени на југ)...
Не можев да најдам ништо за ова, најверојатно пошто не го знам англискот термин за „римски стреи„. Кажи кој е англискиот израз, и малку подетално што е се тие „римски стреи„?

Не е ваљда тоа, дупли кровови одамна се применуваат тука (и мојот е таков). Тие повеќе се за ладање (помалку загревање) во летно време, прават сончевата топлина да не го прегрева потковјето.
Зиме се контрапродуктивни од аспект на греење, претпоставувам.

Не можев да најдам ништо за ова, најверојатно пошто не го знам англискот термин за „римски стреи„. Кажи кој е англискиот израз, и малку подетално што е се тие „римски стреи„?

бидејќи висината на сонцето е различна секој ден во годината (на пладне во зима сонцето е пониско во лето повисоко)...е сега доколку имаме големи прозори на јужна страна.....се пресметува агол и се гради стреа (натстрешница со одредена должина) така што од есен до пролет (вообичаено за пресметка се земаат рамнодневниците) сонцето е ниско и навлегува низ прозорот и ја грее внатрешноста на просторијата....а од пролет до есен сонцето е повисоко и прозорот е под сенка и нема директно греење на внатрешноста

во комбинација со термална маса овој начин на пасивна климатизација е одличен за загревање во ведрите зимски денови кога температурата надвор е ниска но има сонце

Illust_passive_solar_d1.gif

Overhang_Angles_for_LA.gif

Passive-Solar-Basics.jpg

Mногу интересно.
На жалост неприменливо кај мене, целата јужна страна е затворена со ѕид, ќе има идна доградба на таа страна.

Во меѓувреме се мислам да ставам алуминиумски профили, за пасивна циркулација на топол воздух. Летно време со прекин на довод и одвод на воздух кон просторијата, панелите би биле параван и би штителе од директно сончево загревање (како принципот на функционирање на дупли кров).

Предлог за некоја авантура нешто како лорд оф тхе ринг или харру потер речиси сите авантури ги имам гледано не ми текнува некоја нова предлог ако може

Море да може и од Каптен Филипс да излезе неделава , да спасам 300-400 денари за у кино . Драма може и дома да се гледа :)

дај боже ова, едвај чекам.

Фала за предлозите Сталинград или Ленин веројатно ќе ги ѕирнам, а може и Дас бут :)

Феноменален е Призонерс. Одлична приказна и супер глумци. Сепак 9/10

Не гледам на сајтот конкретни податоци, можеш да ни кажеш кој е односот електрична енергија наспроти топлинска енергија на твојот систем? Дали инволвира (или има опција за) термална акумулација? Колку би ме коштал таков систем за некои 70тина квадрати? Колку е гаранцијата, а колку е проектираниот животен век на системот? Дали влијае на животниот век на цевките и радијаторите (цевките се Херц Алупласт, а радијатори уште не се одбрани)?

Мене иначе ми отвара само една страна на веб сајтот...

П.С. Каков е тој „проблем со 3-то уво„?

здраво,,,

цени на сајтот нема. нема ни да има, затоа што тоа е променлива категорија од сезона во сезона. ќе се јавите на телефон секој ден од 10 наутро до 21 попладне или преку меил-контакт форма па ке добиете цена одкако ке посочите податоци кои ке се побараат од вас...

што се однесува до податоци има повеќе од доволно за односот струја-енергија.

исто така има и опширен текст за придобивките на самата цевна инсталација при користење на кано системот во однос на другите системи со вода или антифриз.

лично наше мнение и заклучок од стручњаци дека термална акумулација при топловодно греење е чиста загуба на пари при било кој извор на топлина освен дрво.

трето уво е центар за рамнотежа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom