- Член од
- 1 јуни 2011
- Мислења
- 25.932
- Поени од реакции
- 41.916
викаш на плин а? како не ти текна да ми понудиш нафтена печка само.....
Мали се тие ти па ги споредуваш со нафтена печка. Многу повеќе топлат и дуваат.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
викаш на плин а? како не ти текна да ми понудиш нафтена печка само.....
дечко ти сериозно ова го пишуваш или???? кој се грее денеска на плин ?Мали се тие ти па ги споредуваш со нафтена печка. Многу повеќе топлат и дуваат.
дечко ти сериозно ова го пишуваш или???? кој се грее денеска на плин ?
види бе ти стварно си бил сериозен... која црна топлина ке ја добиеш од печка на плин жити се?Не се зафркавам минатото зимо знам многу што купија вакви на плин. Баш сум изненаден од топлината што ја даваат.
види бе ти стварно си бил сериозен... која црна топлина ке ја добиеш од печка на плин жити се?
прво тие печки се габаритни - боцата колку и да е мала фаќа место. второ го сушат воздухот многу брзо па да не те чуди кога ке влезеш у некоја таква просторија ем да е ладно ем да немаш воздух т.е да ти биде загушливо. трето плинот смрди (дури и кога е согорен)
??Уште да те дополнам
Плинот ( пропан бутан - ТНГ ) е поскап од струјата
??
Зошто одсекогаш сум мислел дека готвење на плин е поевтино?
Имаш некои бројки за споредба на цени за киловат енергија?
Само да расчистиме една работа. Односот на пропан и бутан не е ист во плинот кој се употребува за погон на автомобили, и плинот кој се употребува за боци за домаќинства. Од овој однос на пропан и бутан зависи моќноста на согорувањето, па со тоа и износот на киловатчас енергија од плинот.Цената на авто гасот ТНГ, во моментов е 39,5 денари за литар. Ако се купува во боци за дома, нешто е повисока бидејќи наплатуваат нешто за одржување и полнење на боците
Само да расчистиме една работа. Односот на пропан и бутан не е ист во плинот кој се употребува за погон на автомобили, и плинот кој се употребува за боци за домаќинства. Од овој однос на пропан и бутан зависи моќноста на согорувањето, па со тоа и износот на киловатчас енергија од плинот.
Плинот за автомобили, при согорување оставал и слој на садовите кој тешко се чистел. Тоа чисто го спомнувам онака успат, нема врска со цената на киловатчас енергија од плинот.
Хммм со толку слична енергетска вредност на пропанот и бутанот, нивниот сооднос и нема многу врска од аспект на вкупната енергетска вредност на плинот.Пропанот има топлинска моќ од 25,5 МЈ на литар а бутанот 28,7 МЈ
Најчест однос на мешање е 35% пропан и 65% бутан
Што значи не е ефтино гориво за готвење...