Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
941578_511789158876340_702059342_n.jpg

:pos:

Samo edna rabota ne mi e jasno.
Inaku i jas sum so suzumi 16.

Tolku pari ke im dades i ke ti stavat 3x1.5mm2 kabel koj ne e soodveten za okolu max. 2KW.
Vo red e e toa deka e inverter i deka nema konstantno 2kw, ali za 10-20den, ti stavaat da te jade janza, za da ne se sluci najlosoto.

procitav pogore 7 god. garancija od energija.
aj neka objasni nekoj bidejki mene mi dadoa 3god.
Dali ima prodolzuvanje so godisen servis itn...

Samo edna rabota ne mi e jasno.
Inaku i jas sum so suzumi 16.

Tolku pari ke im dades i ke ti stavat 3x1.5mm2 kabel koj ne e soodveten za okolu max. 2KW.
Vo red e e toa deka e inverter i deka nema konstantno 2kw, ali za 10-20den, ti stavaat da te jade janza, za da ne se sluci najlosoto.

procitav pogore 7 god. garancija od energija.
aj neka objasni nekoj bidejki mene mi dadoa 3god.
Dali ima prodolzuvanje so godisen servis itn...
е како 3х1,5 мм2 не е соодветен за 2KW, не што е соодветен туку и е над тоа а и да ти стават 5мм2 бадијала кога од разводната до штекот имаш 3х1,5 мм2. затоа немаш гајле.

Od razvodnata do stekot 3x1.5mm2?????????

Pred da napises nesto, konsultiraj se so strucni lica od ovaa oblast.

A ako nekoj tebe ti stavil vo zid 3x1.5mm2, mnogu ubavo te sredil.

Onaa starata elektricarska ja znaes li???

Kollkava snaga tolkav naprecen presek t,e, 1kw - 1mm2, 2.5kw - 2.5mm2 itn.

Tuka vlijaat mnogu faktori: dolzina, ladenje na kabelot odnosno dali e vo zid ili ne itn...

A koga ke se zeme vo obzir deka ovie sto gi deklariirat 1.5mm2, deka ne se tolku tuku nesto pomalku. Zemi subler i izmeri, ama i bez toa granicaata e tuka, toa e stavanje zdrava noga u trn za 10 denari.

I ovaa prikazna pominuva deka e inverter, a dokolku e fix speed onda nema sansi taka da se stavi.

Od razvodnata do stekot 3x1.5mm2?????????

Pred da napises nesto, konsultiraj se so strucni lica od ovaa oblast.

A ako nekoj tebe ti stavil vo zid 3x1.5mm2, mnogu ubavo te sredil.

Onaa starata elektricarska ja znaes li???

Kollkava snaga tolkav naprecen presek t,e, 1kw - 1mm2, 2.5kw - 2.5mm2 itn.

Tuka vlijaat mnogu faktori: dolzina, ladenje na kabelot odnosno dali e vo zid ili ne itn...

A koga ke se zeme vo obzir deka ovie sto gi deklariirat 1.5mm2, deka ne se tolku tuku nesto pomalku. Zemi subler i izmeri, ama i bez toa granicaata e tuka, toa e stavanje zdrava noga u trn za 10 denari.

I ovaa prikazna pominuva deka e inverter, a dokolku e fix speed onda nema sansi taka da se stavi.

пред да напишам и сум се консултирал а и сум завршил стручно училиште за таа струка а за и ти да се осигураш еве ти еден линк http://www.alevado.mk/ak/index.php/mk/tehnichka-dokumentacija/strujno-optovaruvanje/pp00

http://www.alevado.mk/ak/index.php/mk/tehnichka-dokumentacija/strujno-optovaruvanje/p-ppy на кој ќе можеш и ти да се информираш а јас како стручно лице од електоделот ти гарантирам дека на 5*2,5 мм2 ќе поврзам и трајно ќе оптоварам 5KW трофазен мотор мотор, и патем од бандера до броило немаш повбеќе од 16мм2 ако си во куќа и тоа алуминиум, а ако си во зграда пресекот од броилото до разводната табла сигурно ти е максимум 6мм2 ова го тврдам за 90% од зградите.

A zosto 5kw motor odi na 5x2.5mm2, zosto toj motor ne e monofazen i da se vrze na 3x2.5mm2 ??
Ne sum fah po ovaa problematika ama pretpostavuvam deka bas poradi rasteretuvanje toj motor e trofazen, bidejki ako e monofazen tesko deka 3x2.5mm2 ke izdrzi

Ako imas prati nekoja tabela za kolku Watt e odgovarajuci debelina na kabel

Pozdrav

A zosto 5kw motor odi na 5x2.5mm2, zosto toj motor ne e monofazen i da se vrze na 3x2.5mm2 ??
Ne sum fah po ovaa problematika ama pretpostavuvam deka bas poradi rasteretuvanje toj motor e trofazen, bidejki ako e monofazen tesko deka 3x2.5mm2 ke izdrzi

Ako imas prati nekoja tabela za kolku Watt e odgovarajuci debelina na kabel

Pozdrav
баш затоа што не си фах по оваа проблематика и не знаеш дека и сега низ само три проводници ќе тече струја а четвртиот служи за заземјување. ама ајде повеќе нема да ја тупиме и да уедуваме, ;) секој со свеото мислење.
п.с се надевам не се лутиш немам намера никого да навредам или убедувам.

а за табела ја имаш на линковите кои поназат ти ги пишав тоа е линк од фабрика за прозводство на кабли.

Ne deka se lutam, daleku od toa.
Svrhata na forumot e nie sto ne znaeme da naucime od tie sto znaat, ama da bide potkrepeno so fakti.

Jas razgovarav so prijatel el.ing. koj pravi proekti na el instalacii i toj mi veli deka teoretski e taka, AMA 3x1.5mm2 se stava samo za sijalica, a za vo zid 3x2.5mm2 (iako ne e 2.5mm2 tuku nesto pomalku)

Zasto, mi objasni deka ima i x drugi faktori ama ne go razbrav.

Pa bi zamolil uste nekoj da se vkluci so svoeto znaenje kako bi definirale bar del od ovaa diskusija

Odnosno prasanjeto bi bilo, so kolkava moknost KW ured moze da se vkluci na 3x1.5mm2 kabel (monofazen, na edna faza)
Pr. Dali moze bojler so 2kw grejac da se vrze na kabel so presek od 3x1.5mm2 ???

На самите 3х1,5mm^2 кабли пишува дека максимална јачина на струја која треба да поминува низ нив е 16 ампери, што доаѓа околу 3,5KW на нашава струја. Така да слободно било кој греач можеш да го пуштиш низ таков продолжен кабел. Колку што сум јас запознаен, во слободна продажба не ни има уреди кои сам можеш да ги вклучиш а да им треба подебел кабел од 1,5. Односно, останатите не доаѓаат со приклучор за штекер, туку бараат инсталација од електричар. Котли или проточно бојлери напр.

А ако според твојот електричар, 1,5 се користи само за сијалици, за што би се користел 0,75 напр.? ;)

Metaforicno 1.5 za sijalici.

On veli koj e toj ''strucnjak'' sto ke staviI 3X1.5MM2 vo zid.
--- надополнето: 3 мај 2013 во 17:30 ---
Od takvi majstori ni otide drzavata vo bajbuk

Porano imase JUS standard, i ne mozese sekoj da bide fasader, elektricar i dr.
E sega so tri metra skolo strujari, plockari idr zemaat kup pari, a drugi koi se potepale od ucenje ...

E pa ke ima i mito i ne daj boze da zaglavis na operacija vo bolnica, doktorceto bez 1000 eura ne te sednuva na stol. Pa ni bilo krivo zosto doktorot da zima poveke od plockarot

Se oddaleciv malku ama mislamdekame razbravte

Metaforicno 1.5 za sijalici.

On veli koj e toj ''strucnjak'' sto ke staviI 3X1.5MM2 vo zid.
--- надополнето: 3 мај 2013 во 17:30 ---
Od takvi majstori ni otide drzavata vo bajbuk

Porano imase JUS standard, i ne mozese sekoj da bide fasader, elektricar i dr.
E sega so tri metra skolo strujari, plockari idr zemaat kup pari, a drugi koi se potepale od ucenje ...

E pa ke ima i mito i ne daj boze da zaglavis na operacija vo bolnica, doktorceto bez 1000 eura ne te sednuva na stol. Pa ni bilo krivo zosto doktorot da zima poveke od plockarot

Se oddaleciv malku ama mislamdekame razbravte

реков дека нема повеќе да ја тупам ама не можам да не искоментирам и да те замолам да го прашаш твојот пријател кој е дип. електро инжинер колку е дебел кабелот кој доаѓа од електричното броило до спратната табла во зграда (најчесто 6мм2 бакар) и колку е дебел кабелот кој доаѓа од бандера до штендер на куќа (најчесто 16 мм2 алуминиум) и после може да разговараме за се друго.

Добро чоече од каде ги наоѓаш гифовиве?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom