Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Користам Сименс 21 КВ и за потрошувачката сум задоволен, мислам дека и AEG се со солиден квалитет.
По консултација со еден пријател ми кажаа дека се подобри тие што користат бакарни греаќи, наместо пластични од причина што имаат поголеми загуби на моќност.
Разликата е некаде 1000-1500 ден. во цената помеѓу пластичниот и бакарниот.
Што е многу значајно, потребно е да имаш солиден притисок на водата за да купиш проточен бојлер.
Провери во Нептун, Техномаркет, Сет и сите останатите продавници...Кога купував цената му варираше за 1000-1500 ден. во секоја продавница за истиот модел.
Ќе разгледам добро, Сименс ми ги препорачаа како најдобри, ама сакав да се распрашам повеќе.
Проблемот е што притисокот на водата не е баш совршен, не е да капе водата, ама не тече во голем млаз. Ми кажаа дека поскапите бојлерчиња си имале некоја автоматска регулација на притисок и не правеле проблем. Исто ми кажаа и дека требало да се прави сервис на секои 2 години. Колку чини тој сервис и што значи, дека некои делови се менуваат или само се чисти внатре бојлерот?

Ќе разгледам добро, Сименс ми ги препорачаа како најдобри, ама сакав да се распрашам повеќе.

Земи ги во предвид и Vaillant. Ги има во енергосистем или така некако, лесно се наоѓаат на гугл. Само имај во предвид дека без оглед на марката, за проточен бојлер ќе ти треба посебна електрична инсталација.

Земи ги во предвид и Vaillant. Ги има во енергосистем или така некако, лесно се наоѓаат на гугл. Само имај во предвид дека без оглед на марката, за проточен бојлер ќе ти треба посебна електрична инсталација.
Знам, може да се доведе трофазна струја, вецето е веднаш до ходникот кај што е разводната табла. Веројатно ќе земам Vaillant,и други ми ги пофалија.

Ne razmisluvaj za protocen ako nemas dobar pritisok. Ona sto go gledas sega sto ti tece na vrelata so protocen ce ti se namali pritisokot za uste 30-40%

Разгледај и проточни бојлери на плин ако ти е за заштеда проточниот,има од Vaillant како подобра марка

Проточен бојлер на плин обично се става онаму каде што имаш плинска инсталација до куќата/станот. Многу гарамет е во наши услови. Само посебна електрична инсталација како што кажаа погоре и нормален притисок на вода се доволни. И двете марки споменати (Siemens, Vaillant) се одлични и разликата е само во личната наклонетост кое едната или кон другата. А да, некои куќи станови имаат само по 22kW инсталирана моќност а сакаат да стават проточни бојлери од 24kW па настанува проблем. Значи прво провери ја инсталираната моќност во твојот дом.

Знам, може да се доведе трофазна струја, вецето е веднаш до ходникот кај што е разводната табла. Веројатно ќе земам Vaillant,и други ми ги пофалија.
Значи не треба само трофазна струја важен е пресеко на жиците за бојлер од 18kwпотребен е мин 4мм пресек што значи дека каблите од бандера до разводна кутија пресекот треба да е мин 6мм.
Јас имам околу 25год проточен бојлер мик кавадарци југославиа 1од 10.5кв кујна и 18кв бања и усте еден од 3кв кујна некој бугарски.За во бања ќе ти биде доволен и 13-14кв.И ако имаш добар притисок ќе немаш никакви проблеми и ќе нема потреба да го носиш на сервис, потрошувачката на ел енергија е за околу 20%помала барем зимно време,во однос на обичниот бојлер.

Фала ви на сите, во вторник се договорив да дојде мајстор и да види точно што може да се стави. Ќе ве известам за исходот, која опција сум ја одбрала како најприфатлива. :)

Прва слика од сетот на "Grudge match" со Роберт Де Ниро и Силвестер Сталоне also known as

IGRSNpO.jpg

едит:

Спредба на Сталоне и Де Ниро некогаш и сега

Ако има листа за најреални награди, дефинитивно гласам за Златните Малини:

Worst Picture: „The Twilight Saga's Breaking Dawn Part II“
Worst Director: Бил Кондон – „The Twilight Saga's Breaking Dawn Part II“
Worst Actress: Кристен Стјуарт – „The Twilight Saga's Breaking Dawn Part II“ / „Snow White and the Huntsman“
Worst Actor: Adam Sandler – „That's My Boy“
Worst Supporting Actress: Ријана – „Battleship“
Worst Supporting Actor: Тејлор Лотнер – „The Twilight Saga's Breaking Dawn Part II“
Worst Screen Ensemble: „The Twilight Saga's Breaking Dawn Part II“
Worst Screenplay: „That's My Boy“
Worst Remake, Rip-Off or Sequel: „The Twilight Saga's Breaking Dawn Part II“
Worst Screen Couple: Мекензи Фој и Тејлор Лотнер – „The Twilight Saga's Breaking Dawn Part II“

Адам Сандлер треба за животно дело да добие :pos:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom