Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Мене декември ми беше 7000 а јануар 8200 (денес дојде) а имам 2 печки 6киловати една печка 3 киловати и стандардно, бојлер, фрижидер, змрзивач ТВ...... цел спрат е топол (околу 80 квадрати)
Добро, има топло и "топло", кај мене мора да е 26 степена секаде во станот, станот ми е 90 квадрати, плус пола стан (собите од едната страна) се со стари прозори.

Оваа дренажа е поинаква од она курето што е на надворешната единица?
--- надополнето: 4 февруари 2013 во 18:23 ---

Оваа дренажа е поинаква од она курето што е на надворешната единица?

Да. Таа дренажа доаѓа од внатрешната единица бидејќи при ладење испарувањето е врши во неа и се формира кондензат.

Добро, има топло и "топло", кај мене мора да е 26 степена секаде во станот, станот ми е 90 квадрати, плус пола стан (собите од едната страна) се со стари прозори.
Во тој случај 9,000 месечна сметка (во најладниот период од годината) и не е така голема, во однос на оние кои загреваат со разноразни ел. греалки, печки... а греат на пониска температура 22-3 степени и помалку квадрати.

Дали некој друг освен мене забележува дека климата му го суши воздухот? Посебно ако заспијам во просторија каде што грее клима се будам со чувство во грлото како да сум јадел кактуси.

Дали некој друг освен мене забележува дека климата му го суши воздухот? Посебно ако заспијам во просторија каде што грее клима се будам со чувство во грлото како да сум јадел кактуси.
Не само кај тебе, сите го има тој проблем и тоа не само на затоплување со клима, туку и кај други видови затоплување.
Решение е да се набави овлажувач на воздухот или во просторијата да се стави мокра крпа или слично

iskreno ne osekam nikakvo susenje na vozduhot, i neznam dali e toa posledica na postojanoto provetruvanje ili e mnogu malo vo sporedba so minatoto zimo koga se greevme so termo pecka, pa sega susenjeto i minimalno i ne go osekame nikoj doma

Osven Hidroset (GLAVNI UVOZNICI) prodava li nekoj drug Fujitsu.

Edna godina unazad go imaat samo modelot ASYG12LEC, koga i da se javam site gi prodale samo ovoj im ostanal, i glavni bila za nasevo drzavice.
E po naracka mozele da mi go nabavat ASYG12LTCA ama kostal 1630 Eura, a vo Srbija I Bugarija e 1000Eur.
Prasav i za Fujitsu klimatizeri koe se proizvedeni za severnive zemji so dodavka Nordik, prvo me razubeduvaa deka takvi ne postojat, pa koga im prativ po mail deka se prodavaat takvi vo srbija bugarija hrvatska slovenija, rekoa dobro ke vidime i nisto.

Sto da kazam top firma.

Pa ajde da vidime so Mitcubichi, klimakon bile glavni decki za toa, prasav za model koj me interesira i rekoa ke mi javat po tel. ili mail, pa zdravje za dogodina moze ke bide. I tie siroti so eden ili dva klimatizeri firma za prodavanje ke otvaraat, a bile glavni za Mitsubishi.

I pak ke ostanat Energija, a ne pi pravi keif nekoj nivni proizvod.

Zdravje do godina.

A dali nekoj ima informacija dali kaj nas nekoj vgraduva grejac na tacnata na klimatizerot, na nadvoresnata edinica???

Mnogu mala investicija a golema dobivka.

Да ви ја кажам мојата приказна околу домашното затоплување. Користевме парно греење од топлификација кое што не се покажуваше најдобро како за цена така и за топлината што ја одржуваше. Малце по малце станарите од целата зграда започнаа да се исклучуваат од парното греење и со секој исклучен станар цената на парното се накачуваше. Плус имаше и некој проблеми со мерачот кој мери колку треба да кошта сметката и од топлификација немаа абер да го поправат, па цената достигна до 6500 денари месечно! Сега цела зграда се исклучивме и дома кај нас поставивме електрични грејни тела(незнам што марка се ама околу 50 евра кошташе едно). Презадоволен сум од тоа како греат нонстоп е како сауна дома. Можеш кога сакаш да ги исклучиш ако не си подолго време дома. И знаете колку ми стига сметка за струја? 6000 денари. А претходно пред да имаме електрични грејни тела струјата беше околу 2000-2400 денари месечно. Значи сега за греење плаќам околу 3500 денари. Станот има 70 метри квадратни и потребни беа 5 грејни тела да се купат, што значи јас уште оваа година ке ги извадам парите што сум ги потрошил за да ги купам, а веќе од следната година ке заштедувам по 3000 месечно. Уствари кој 3000 денари...јас ги користам и плаќам за нив само 4-5 месеци во годината зима-есен,за разлика од парното кое се наплаќа цела година. Значи огромна заштедувачка! И плус да ги израчунаме оние 500 денари кои треба да ги плаќам секоја година за парното кое не го користам, пак сум доста во плус!

Да ви ја кажам мојата приказна околу домашното затоплување. Користевме парно греење од топлификација кое што не се покажуваше најдобро како за цена така и за топлината што ја одржуваше. Малце по малце станарите од целата зграда започнаа да се исклучуваат од парното греење и со секој исклучен станар цената на парното се накачуваше. Плус имаше и некој проблеми со мерачот кој мери колку треба да кошта сметката и од топлификација немаа абер да го поправат, па цената достигна до 6500 денари месечно! Сега цела зграда се исклучивме и дома кај нас поставивме електрични грејни тела(незнам што марка се ама околу 50 евра кошташе едно). Презадоволен сум од тоа како греат нонстоп е како сауна дома. Можеш кога сакаш да ги исклучиш ако не си подолго време дома. И знаете колку ми стига сметка за струја? 6000 денари. А претходно пред да имаме електрични грејни тела струјата беше околу 2000-2400 денари месечно. Значи сега за греење плаќам околу 3500 денари. Станот има 70 метри квадратни и потребни беа 5 грејни тела да се купат, што значи јас уште оваа година ке ги извадам парите што сум ги потрошил за да ги купам, а веќе од следната година ке заштедувам по 3000 месечно. Уствари кој 3000 денари...јас ги користам и плаќам за нив само 4-5 месеци во годината зима-есен,за разлика од парното кое се наплаќа цела година. Значи огромна заштедувачка! И плус да ги израчунаме оние 500 денари кои треба да ги плаќам секоја година за парното кое не го користам, пак сум доста во плус!
така е, иако од принцип не треба да се плаќаат тие 500 денари. тоа е борбата. ти и други се среќни и задоволни што ги откачиле од топлификација, ама тие 500 ден се твои, и само твои. ти си РАСКИНАЛ секаква соработка со нив, и нема зошто да плаќаш. ух, испадна ко да те карам, сори.

Osven Hidroset (GLAVNI UVOZNICI) prodava li nekoj drug Fujitsu.
Биро Пандев од Струмица. Само не очекувај да се поефтини од Хидросет.

Инаку да, главен увозник, а само еден модел имаат од целата палета на Фуџитсу. Можеби да реагираш до централата во Германија?

Ми звучи неверојатно! 5 грејни тела (претпоставувам панелни конвектори) веројатно од типот Thermor AEG Aerlec....во 70 квадрати стан и сметката за струја САМО 6500 (или само за загревање 3500) и плус велиш вклучени нон-стоп, а квалитетот на греење одличен (како сауна)... ! Во што живееш? Во Low Energy House, или во passive house? По мое размислување сосема неверојатно! Велиш 5 грејни тела, претпоставувам 3 со поголема моќ 2-2,5Kw/h а две со помала 1,5Kw.... тоа е околу 10 Kw инсталирана моќ.. и како кажуваш нон-стоп вклучени! Како со толкава потрошувачка успеваш да потрошиш енергија за греење во износ од само 3,500 месечно!? Со толку ниски сметки се оние кои се греат со термални пумпи - инвертери, кои трошат по 1-1,5Kw/h а не 10. Со десет одиш над 2,000 Kw месечно гарант!

Ми звучи неверојатно! 5 грејни тела (претпоставувам панелни конвектори) веројатно од типот Thermor AEG Aerlec....во 70 квадрати стан и сметката за струја САМО 6500 (или само за загревање 3500) и плус велиш вклучени нон-стоп, а квалитетот на греење одличен (како сауна)... ! Во што живееш? Во Low Energy House, или во passive house? По мое размислување сосема неверојатно! Велиш 5 грејни тела, претпоставувам 3 со поголема моќ 2-2,5Kw/h а две со помала 1,5Kw.... тоа е околу 10 Kw инсталирана моќ.. и како кажуваш нон-стоп вклучени! Како со толкава потрошувачка успеваш да потрошиш енергија за греење во износ од само 3,500 месечно!? Со толку ниски сметки се оние кои се греат со термални пумпи - инвертери, кои трошат по 1-1,5Kw/h а не 10. Со десет одиш над 2,000 Kw месечно гарант!
Грешка имам погоре во постот, имам 4 грејни тела и вкупно имаат 7kW. Да марката на грејните тела е Thermor. И толку е сметката до 6500 денари. Живеам во обичен стан во зграда во Аеродром. Но види сега не се грејните тела нонстоп уклучени. Уклучени се нон стоп само преку викенд. Преку неделата има периоди од некои 5-6 саати кога дома нема никој па ги исклучуваме. Тоа ми беше поентата горе во постот дека многу се флексибилни и ти си бираш кога ке ги уклучиш.

Wow...Изненаден сум од ниската сметка за Јануари. 3300 ден. Топлам една соба од 40 кв. со клима инвертер, купатило скоро преку еден ден по 20тина минути со греалица за купатило Валијант која троши 800 вати и проточен бојлер кој го користам како што спомнав за кратки туширања околу 4-5 пати неделно.
Тука вклучувам и машина за садови и шпорет кој ги користам повремено и не многу често.
Во секој случај пријатно сум изненаден од сметката и потрушувачката на инвертерот кој беше вклучен нон стоп со тоа што навечер и кога излегував ја намалував температурата на 17-18 степени, додека кога сум дома на 21/22.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom