Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Ми треба мислење околу избор на инвертер климатизер, Опциите се FUJITSU ASYG 12 LEC (цена со монтажа околу710 евра и гаранција 3 години) и TOSHIBA AvAnt RAS-137SKV-E3 (цената скоро иста како и претходната но со гаранција од 7 години). Ми треба мислење која од овие е подобар избор како примарно грејно тело за површина од 20-25 м2 со тоа што доколку падне температура под -15 како резерва имам термо акомулациона печка. Целта со климата ми е да минимизирам трошоците за струја ако е возможно. Секое мислење и секој предлог за можеби друг модел е добредојдено. Поздрав
Eве мое мислење кое можеби нема да ти се допадне, но е добронамерно.
Според квадратурата доволна ти е клима 2,5, може и помала но кај нас такви нема.
На прашањето дали да се купи клима со или без инвертор, мојата препорака е без инвертор. Инверторот е електронски уред со кој се менува фреквенцијата на струјата и на тој начин се менува капацитетот на компресорот. Климите опремени со инвертор не прекинуваат со својата работа, туку кога ќе се приближат кон посакуваната температура се намалува бројот на вртежи на компресорот и на тој начин се врши регулација. Обичната клима, ако се постави на пример на +24 степени, ќе се уклучи на 23, а ќе се исклучи на 25. Климата опремена со инвертор ќе ја одржува температурата околу 24 степени и воопшто не се исклучува. Што значи дека е по пријатно да се користи клима со инвертор, а недостаток е што таква клима е поскапа и има еден дел ( инверторот ) повеќе како можност за расипување - кој е скап дел. Инаку постоењето или не постоењето на инвертор воопшто не вијае до која надворешна температура ќе ја користиш.
Климите имаат номинално СОР околу и преку 3, што значи дека од еде киловатчас струја ќе добиеш 3 киловатчаса енергија за затоплување, но струјата плаќаш и по скапа тарифа. Но тоа се однесува ако надворешната температура е околу 7 степени. Ако надворешната температурата е пониска и СОР се намалува.
Моја е препорака да земеш најобична клима од 2,5 и практично да провериш што ти е поефтино во споредба со термопечката со следење на потрошените киловат часови на струјомерот

Инаку постоењето или не постоењето на инвертор воопшто не вијае до која надворешна температура ќе ја користиш

Razlikata vo toa sto klimite so invertor mozat da rabotat na poniski temperaturi e vo toa sto obicnata klima nema frekfenten regulator i raboti samo na 50Hz, dodeka inverterot koj vsusnost e frekfenten regulator moze da se menuva frekfencijata na motorot nad 50Hz so sto se dobiva pogolem vrtezen moment a so toa pvisok pritisok i temperatura
--- надополнето: 11 октомври 2012 во 08:56 ---
Ako nema mnogu golema razlika suzumi plus ima mnogu podobar kompresor nego li avant

Ми треба мислење околу избор на инвертер климатизер, Опциите се FUJITSU ASYG 12 LEC (цена со монтажа околу710 евра и гаранција 3 години) и TOSHIBA AvAnt RAS-137SKV-E3 (цената скоро иста како и претходната но со гаранција од 7 години). Ми треба мислење која од овие е подобар избор како примарно грејно тело за површина од 20-25 м2 со тоа што доколку падне температура под -15 како резерва имам термо акомулациона печка. Целта со климата ми е да минимизирам трошоците за струја ако е возможно. Секое мислење и секој предлог за можеби друг модел е добредојдено. Поздрав
Фјуџитсу има доста подобар СОР и EER за разлика од Тошибата и е подобар избор, тоа значи дека потрошувачката ќе ти биде многу помала со Фјуџисту-то.
Мој совет е да ги баталиш и двете и земеш поефтин инвертер, кај Тони Чапкунот одма со автобуска го имаш овој модел на Мидеа со Тошиба Компресор за 25.500 ден. без монтажа со три години гаранција, малтене скоро идентичен со перформансите на Тошибата што ја спомнуваш.
Разликата во цената од 43000 ден. до 28.000 е голема и ќе ти треба 20 год. да работи Фјуџитсото беспрекорно за да имаш некој есап.
Инаку по прашањето твое би одел со Фјуџисту.

Не знам баш дали е за тука, ама дали се продаваат негде термо печки 2ка?

Jaс минатата зима видов термопечки нови во Електрометал карши МЗТ. Најубаво да прашаш по телефон

На пазар 3 или реклама 5 имаш милион печки.
И не ебитно дали е стара или нова, гледај грејачите да се исправни и тулите да се здрави, другото со една боја се средва.

Imase nekoj linc za bugarska firma koja prodava klimatizeri.Ke ve molam za lincot bideki ne se sekavam vo koj period bese postiran.

Imase nekoj linc za bugarska firma koja prodava klimatizeri.Ke ve molam za lincot bideki ne se sekavam vo koj period bese postiran.
На овој ли мислиш? http://www.vimaks-klimatici.com/ имаат некои акции сега....
Или на овој? http://klimacontrol.com/ кој модел те интересира?
Кога ги наведов овие адреси (ми се чини пред 2 години) цените на инвертерите во споредба со Бугарија беа различни те доста поскапи кај нас. Сега опасно се приближива цените а мислам и дека се прошири понудата на цели 2-3 бренда на одлични машини. Погледни ги последните постови на форумов во кои се говори за инвертери од Toshiba Fujitsu... па и како еден многу добар избор и релативно евтин Мидеа, со компресор Toshiba.

На овој ли мислиш? http://www.vimaks-klimatici.com/ имаат некои акции сега....
Или на овој? http://klimacontrol.com/ кој модел те интересира?
Кога ги наведов овие адреси (ми се чини пред 2 години) цените на инвертерите во споредба со Бугарија беа различни те доста поскапи кај нас. Сега опасно се приближива цените а мислам и дека се прошири понудата на цели 2-3 бренда на одлични машини. Погледни ги последните постови на форумов во кои се говори за инвертери од Toshiba Fujitsu... па и како еден многу добар избор и релативно евтин Мидеа, со компресор Toshiba.

Mi e cini deka imase na nekoja od stranite promocija na hiperinverteri

Abraham Lincoln: Vampire Hunter...шо ќе е следно, Kiro Gligorov and the undead ?
Не.
Kironator.
383845_2912470493561_166612686_n.jpg

Можеби имало од други, или си прочитал за овој хиперинвертер за кој пишував јас:
http://www.termo-klima.com/bul/full_info.php?recid=320
Јапонски инвертер со вакви перформанси: COP 5.55 за испорачана топлинска енергија 2,5Kw, a троши за загревање просторија 15-20М2 просечно само 0,45 Kw/h.... и со цена од 600Eur сигурно е едно само, а тоа е дека поевтин хиперинвертер нема да најдеш. Corona!? http://www.corona.co.jp/en/index.html
Е сега, каква е фирмата која е воопшто, некому можеби значи нешто, но мене не!
Не ми значи ни Funai, но тоа е исто така позната јапонска фирма која меѓу другото и квалитетни клими изработувале....

Ajde pomos mi treba nesto za zagrevanje na ducan vo zimskite denovi sto e najisplatlivo spored vas, ducanot e 20 kvadrati ....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom