Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
vidi znam deka e mnogu i jas imam vpacatok deka celo bogatsvo odi za zatopluvanje vo godinata ama toa e tolkavi se cenite na benzinite i mazutot na berzite. porano bea duplo poeftini i cenata bese na parnoto duplo pomala. nikoj nema da pravi toplani ne racionalno e da ima poveke toplani sto ke rabotat so neiskoristen kapacitet vo takov slucaj ke porasnat cenite, si ima otimalono kolku ziteli ili stana se dovolni za edna tollana, toplifikacija ne deli ni dividenda nema ni profit i koga ima toa e minimalen, problem e pred se niskiot standard i cenata na scetskite berzi. za ova vtoroto vladata ne moze nisto da napravi, a za prvoto nema kapacitet, birtno i e samo rejting populizam a ne i podobruvanje na zivotot na graganite pa i po cena da gi izgubi izborite
И ова не си во право, Парното во Железара, Автокоманда, Маџари чини 40 денари за 1 м2. Што значи таму ти би плаќал 3200 денари месечно греат 24 часа, што значи ти плаќаш поскапо 43% а помалку те греат
Парното во Железара исти користи гас и мазут и исто е доста скапо но таму не се толкави лопови

И ова не си во право, Парното во Железара, Автокоманда, Маџари чини 40 денари за 1 м2. Што значи таму ти би плаќал 3200 денари месечно греат 24 часа, што значи ти плаќаш поскапо 43% а помалку те греат
Парното во Железара исти користи гас и мазут и исто е доста скапо но таму не се толкави лопови
se grejat so pomos na zelezara zatoa e poeftino a ne si vo pravo koga pisuvas Пред да поскапи струјата на 1 август оваа година скапата чинеше 5.98 денари, a sega so novata tarifa kolku e skapa tarifa (nema eftina) i mojata klima e 3500 sto znaci ke trosi 21 den za koristenje na eden saat a so nea se toplat dve sobi samo!!! tuka ako dodademe deka ja plakam 12 mmeseci a na struja 5-6 ede od 21 neka bidat 9- 10 den pak e poveke od toa sto go presmeta za toplifikacija so prosecna temperatura od 5 stepeni i ne mi kaza za kolkava dnevna temeratura prajme muabet

se grejat so pomos na zelezara zatoa e poeftino a ne si vo pravo koga pisuvas Пред да поскапи струјата на 1 август оваа година скапата чинеше 5.98 денари, a sega so novata tarifa kolku e skapa tarifa (nema eftina) i mojata klima e 3500 wsto znaci ke trosi 21kwh na eden saat a so nea se toplat dve sobi samo!!!
Цело време мислев дека си вработен во Топлификација па ме провоцираш сега според податоците за климите видов дека не си
Твојата клима од 3,5 има мотор од 1200 W
Што значи за едно денонокие таа може да потроши најмногу 28,8 KWh. обично троши пола од тоа
Сегашната скапа тарифа е 6,56 денари за KWh
Е сега слушај ме:
Топлификација е фирма на измамници и лопови. На секому препорачувам да се тргне од неа, меѓутоа тоа сега не е можно, така да неможам со ништо да ти помогнам Тоа е што е ... Инаку тоа што плаќаш речиси илјада евра годишно за затоплување на станот не да е скапо туку е огин - тоа е пљачка.

Цело време мислев дека си вработен во Топлификација па ме провоцираш сега според податоците за климите видов дека не си
Твојата клима од 3,5 има мотор од 1200 W
Што значи за едно денонокие таа може да потроши најмногу 28,8 KWh. обично троши пола од тоа
Сегашната скапа тарифа е 6,56 денари за KWh
Е сега слушај ме:
Топлификација е фирма на измамници и лопови. На секому препорачувам да се тргне од неа, меѓутоа тоа сега не е можно, така да неможам со ништо да ти помогнам Тоа е што е ... Инаку тоа што плаќаш речиси илјада евра годишно за затоплување на станот не да е скапо туку е огин - тоа е пљачка.
Така е ама нема алтеранита, јас така мислам ако има кажи ми. ама не за алтернатива да мрзнам во една соба и да серам (извини на изразот) во мраз ладна веце шоља. ако има алтернатива да ми биде топол станот цел ден 80м2 температура 23 степана, да немам трошоци за поправки амортизација и сл. да не се замарам со купување, дрва плин, нафта, цепење и сл. и да ме чини помалку од 4500 ден месечно бујрум (т.е. инвестицијата да ја вратам за 2-3 години) бујрум прв ќе се префрлам
--- надополнето: 5 септември 2012 во 19:12 ---
а сам пиша дека се доволни 9000 Килобатчасови за цела грејна сезона топол стан, тоа според цена на струја е 59 400 или на 12месеци 4960 на 6 месеци 9920 денари. Дали добро те разбрав?

Така е ама нема алтеранита, јас така мислам ако има кажи ми. ама не за алтернатива да мрзнам во една соба и да серам (извини на изразот) во мраз ладна веце шоља. ако има алтернатива да ми биде топол станот цел ден 80м2 температура 23 степана, да немам трошоци за поправки амортизација и сл. да не се замарам со купување, дрва плин, нафта, цепење и сл. и да ме чини помалку од 4500 ден месечно бујрум (т.е. инвестицијата да ја вратам за 2-3 години) бујрум прв ќе се префрлам
--- надополнето: 5 септември 2012 во 19:12 ---
а сам пиша дека се доволни 9000 Килобатчасови за цела грејна сезона топол стан, тоа според цена на струја е 59 400 или на 12месеци 4960 на 6 месеци 9920 денари. Дали добро те разбрав?
9000 КWh, годишно е доволно за твојот стан, веројатно и помалку. што ќе се утврди со мерење првата грејна сезона.
Инаку топлината што еден стан ја троши е наполно иста секоја година.
Ако користиш клима, од еден KWh eлектична енергија добиваш три KWh топлинска енергија значи потребни се само 3000 KWh. Ако користиш термо акумулациони печки ќе трошиш 9000 ама само по ефтина тарифа.
Меѓутоа сега не можеме да направиме ништо поради Правилникот.
Единствено можеш заедно со мене да протестираш секој вторник во 18 часот.
Инаку реална цена по која Топлификација треба да наплатува е 18 денари за метар квадратен месечно. Значи тебе би те чинело 18 * 80 = 1440 денари месечно што е О.К.
Можеби и тоа ќе успееме да издејствуваме - Топлификација да ги намали цените четри пати.
Ќе видиме... борбата трае...

Saqmo da se navratam za onie koi sakaat da se grejat na klima inverter, da imaat vo predvid deka edna kima primer, 12000btu - 4kw da se zeme vo obzir deka taa klima dava toplinska energija od 4kw pri nadvoresna temperatura od 7 stepeni celziusovi.
Kako se namaluva nadvoresnata temperatura taka se namaluva i moknosta na topl. puma, na -5 stepeni karikiram ke bide 2.5kw.
Odnosno COP faktorot se namaluva ili zgolemuva vo zavisnost od nadvoresnata temperatura.Vo nekoj moment moze da bide i mnogu priblizen odnosot na potrosena i isporacana energija, zatoa mislam deka e preporaclivo da se ima alternativno greenje za onie nekolku ladni denovi, ne poradi neisplatlivosta na greenje na klima tuku prosto nema kapacitet da ja zagree taa prostorija.
Samiot proekt na klima nema da gi zadovoli tvoite potrebi vo ladni denovi, ili treba da gi predimenzioniras klimite za da te zadovolat vo onie ladni denovi.
Na primer ne e logicno vo prostorija od 25-30m2 da postavis klima od 22btu za da gi zadovoli potrebite samo vo tie desetina ultra ladni denovi.
Mislam deka bev jasen

..исти се бидејќи принципот е ист..електричен отпор...со мали разлики во однос на конфигурацијата на пасивното струење на воздухот...калориферот плус има вентилатор кој исто нешто троши така да и тој нешто одзема, но и дава:) ..... топлинската пумпа е нешто сосема друго...тука веќе термодинамиката на флуидите е во игра...

Принципот можеби е ист ама резултатот не е. Не верувам дека сите материјали од кои се произведени греалките со ист отпор даваат иста топлина. Според моето искустко, кварцна греалка од 2KW ќе те згрее ако си на најмногу 1 метар од неа. Конвертор со иста јачина, загрева цела просторија без проблем.

217043_10151151016744301_1021021930_n.jpg

Не на руски јазик тоа? R5 и плус толку порано од планираното официјално пуштање на DvD/Blu-ray дискот.
Не е на руски ама лоша снимка. Обично знам р5 биле добро видео малку полошо аудио, а ова и двете катастрофа

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom