Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Веројатно мислиш на итонг кај тебе, па ќе ти кажам а и сигурно си видел дека имаат разни блокови како решенија за термо мостовите( надвратници, надпрозорници, U elementi, L elementi) со сите тие го изолираш бетонот од надворешни влијанија. А за 30цм термоблок итонг ми кажаа дека е лошо ако ставам стиропор подоцна. Јас сакав 37,5цм да ставам, но претставникот за Македонија ми кажа дека е доволно 30цм. Сам со брат ми и татко ми го изѕидавме подрумот, а планираме и понатака да ѕидаме и со итонг, нема филозофија.

ako pocnis da koristis specijalni dodatoci ke ti ja tovarat cenata i pak naj ednostavno resenie e najgolem blok i 7 ca izolacija .

Друже, 30цм термоблок, 20цм и 12/15цм преграден блок + надвратници, надпрозорници = 4200евра за куќа од негде 15*13м со пресметан тенкослоен малтер. ~7500евра излегуваат 2 бели таваници за 2 плочи од по 180м2, во ова не е пресметан бетонот кој ќе оди на хоризонталните серклажи и меѓу ферт гредиците и тоа е тоа, нема каде другде бетон. Над итонг монтите не оди бетон нити понатамошна кошулица за израмнување на под, само се залие со тенкослоен лепак/малтер/млеко и после 2-3дена ставаш филц и ламинат. Ќе се распрашам деновиве колку коштаат обичните фертгредици + монти + колку м3 бетон ќе ставам преку нив + ќе додадам на оваа цена кошулица на таа квадратура од 180м2 * 6евра. Па како ќе ми се исплати, така ќе правам. Ако не се мислењава за оваа тема, нека ги префрлат во мојата тема http://forum.kajgana.com/threads/ytong-искуства-има-ли-некој.57312/.

First look at Anthony Hopkins as Alfred Hitchcock

first-look-at-anthony-hopkins-as-alfred-hitchcock-101082-00-470-75.jpg

го напраиле стока, кутриот...

али пре би се праел свињ, него сучка ко Бејл :D

На сите Ви е познато, дека најповолно е топлотна енергија да се искористи ако од неа се добива и струја и топлина.
Ние овде се занимаваме со Топлификација која не пљачка и Регулаторна која и помага. Да сакаше Топлификација да произведува струја и топлина од гасот, ќе изградеше агрегат со турбина, со против притисок, од 30 MW и за мали пари ќе се греевме.
Наместо тоа таа изгради кондензациона централа од 230 MW ( ТЕТО, со две одземања на пареа ) и ако ТЕТО почне да работи речиси илјада MW ќе завршат во кондензаторите и ладилните кули на ТЕТО. И не само што нема да имаме ефтино греење, туку и струјата ќе поскапи.
Кога ќе помислам што ни прават Топлификација и Регулаторна ми доаѓа да заплачам.
Па уште кога ќе почнат да зборуваат за некакви „ модели “ ( словенечки, германски, бугарски )
Утринава прелистував по интернет и најдов дека во Данска планираат исклучиво на тој начин да се загреваат. Дури има агрегати од 500 W Нивна среќа е што немаат Топлификација и Регулаторна.
Погледнете, има и интересни ликови:

Attachments

На сите Ви е познато, дека најповолно е топлотна енергија да се искористи ако од неа се добива и струја и топлина.
Ние овде се занимаваме со Топлификација која не пљачка и Регулаторна која и помага. Да сакаше Топлификација да произведува струја и топлина од гасот, ќе изградеше агрегат со турбина, со против притисок, од 30 MW и за мали пари ќе се греевме.
Наместо тоа таа изгради кондензациона централа од 230 MW ( ТЕТО, со две одземања на пареа ) и ако ТЕТО почне да работи речиси илјада MW ќе завршат во кондензаторите и ладилните кули на ТЕТО. И не само што нема да имаме ефтино греење, туку и струјата ќе поскапи.
Кога ќе помислам што ни прават Топлификација и Регулаторна ми доаѓа да заплачам.
Па уште кога ќе почнат да зборуваат за некакви „ модели “ ( словенечки, германски, бугарски )
Утринава прелистував по интернет и најдов дека во Данска планираат исклучиво на тој начин да се загреваат. Дури има агрегати од 500 W Нивна среќа е што немаат Топлификација и Регулаторна.
Погледнете, има и интересни ликови:
Не се отвараат линковите.... не се разбирам многу, но ми изгледа фантастично добра идеја...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom