Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Го имам гледано Белиот лав Кимба како мал, мислам на МТВ. Само што тогаш мислев дека е некоја бледа азиска имитација на Кралот Лав. Дури сега гледам всушност кој од кој копирал.
И да, и јас се чувствувам како целото детство да сум го поминал во лага.

ezero.jpg
bunar-otvoreno.jpg
vertikalno.jpg
horizontalno1.gif
ах геотермална... за жал преголема инвестиција за мали објекти. се што е под 500 квадрати не се исплати. нај ниската инвестиција е околу 8.000 евра под услов да имаш бунари со вода, т.е. да имаш вода на земјиштето т.е. принципот на втората слика... ако немаш тогаш инвестицијата иде околу 30.000 евра... се разбира оваа цена е за геотермалната и обезбедувањето да работи односно да дава топлина. внатрешната инсталација (радијатори или фенкојлери) е плус... понатака одржувањето е јако и кошта многу. како и да е, македонија изобилува со вода, ама далеку е од тоа дека кај ке копнеш, таму вода ке извадиш... како и да е, геотермалната пумпа не е за секојдневна употреба и реално можат да си ја доуштат едвај 3% од македонското население...

Tие што тврдат дека инвертерот грее на пониска надворешна температура од обичните клими, не се во право.
Тоа е само „ приказна “ на продавачите на клими.
Никаква разлика не постои до која надворешна температура грее клима со и без инвертор.
Кој тврди спротивно нека го објасни и образложи тоа.
Само немојте со чув од овој или оној. Јас, во еден претходен пост објаснив какви се технички разлики меѓу клима со и без инвертор и што представува инверторот

Темата е "Најекомомично греење (затоплување)" од аспект на потрошувачка на одреден тип на енергенс (дрво,струја,пелети,газ :), итн..)
Инаку сите знаеме какви ни се можностите (мизерни) и свесен сум дека неможе секој да си приушти скапа инвестиција (инвертер, централно парно греење итн.) не ме сваќај погрешно !!! и јас за да го решам прашањето околу греењето се окозив 2 години да соберам некој динар па да размислувам каде да ги вложам :)
Така, да. :) Посебно сега со поскапа струја. Јас уложив у клима и радијаторче. Ок е. Климата троши 0.8 - 1.1 кв и тоа со паузи. Греалката е само коа ќе почне да вергла климава без да престане.

Tие што тврдат дека инвертерот грее на пониска надворешна температура од обичните клими, не се во право.
Никаква разлика не постои до која надворешна температура грее клима со и без инвертор.
Само немојте со чув од овој или оној. Јас, во еден претходен пост објаснив какви се технички разлики меѓу клима со и без инвертор и што представува инверторот

Браво арно му кажа на сите :) само колу те поверуваа...:tapp:

Да, има добра снимка. Ај изгледајте го па може да продискутираме малку. И уште еднаш, Мајкл Шенон :cuc:

Арна пародија си направивте на вашите рецензии кај што наоѓате значење кое не било наменето да постои. :) Немам ништо против тоа, но не им давајте заслуга на екипата заради тоа што вие сте нашле некое значење. (монти пајтон)

Саут Парк добра епизода направија на оваа тема

Инаку the machinist го глеав и ми се свиѓа, барав similar movies to fight club. Уште сум нуб и ги немам гледано класициве (ваљда се класици). Предлози..?

• Ми се допаѓа
Reactions: VLJ
Пријателе, како поминуваш сега? На -18 во Скопје или -25 во Берово, па Битола -27 пред недела дена .... врши работа климата. грее ли квалитетно, или не ја користиш моментално поради многу ниските температури? ..... Волку ниски температури последниве 3-4 години не сме имале, ако не се лажам!?.... За искрен одговор би замолил....

Пријателе, како поминуваш сега? На -18 во Скопје или -25 во Берово, па Битола -27 пред недела дена .... врши работа климата. грее ли квалитетно, или не ја користиш моментално поради многу ниските температури? ..... Волку ниски температури последниве 3-4 години не сме имале, ако не се лажам!?.... За искрен одговор би замолил....

Јас се греам со вивакс инвертер веке 4 зима во Битола.Ознаката на климата е 50 GEI ако ви значи нешто.загревам дневна соба окулу 48м2 отворен простор на 22-24 степени и мака нема.
--- надополнето: 1 февруари 2012 во 19:27 ---

Јас се греам со вивакс инвертер веке 4 зима во Битола.Ознаката на климата е 50 GEI ако ви значи нешто.загревам дневна соба окулу 48м2 отворен простор на 22-24 степени и мака нема.

Еве јас ќе ти кажам, ноќеска беше -14, климата е уклучена - грее, и доволно е само греалка мала да ставиш испод и завршена работа. И грее и исклучува. Тоа е поентата со греалката - баш за тие ниски температури. Еве сега е -3 и климата е на 23 ставена и грее. Нема проблем до -7, од таму надоле и треба помош од мало грејно тело. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom